się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna
Kuchnia w czekoladzieGotowany dorsz z bukietem dodatków Składniki filet z dorsza ok. 300 g ziemniaki 5-6 szt boczek wędzony 200 g jajka 4 szt chleb tostowy 4 kromki oliwa z oliwek solanka: … Czytaj dalej Dorsz na grzance
czarrna od kuchnisłodka propozycja na leniwe śniadanie. Składniki (na 3-4 porcje): 7-8 kromek ulubionego pieczywa, najlepiej czerstwa chałka, brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu
Mango Papajamnóstwo cennych dla naszego organizmu ziaren, m.in. pestki dyni, słonecznika, czarnuszki czy siemienia lnianego i już jedną kromką można się najeść :) Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku chleba Melvit 5 jajek 150 g maślanki 1/2 łyżeczki soli Wymieszać jajka i maślankę, dodać sól do smaku i połączyć z mieszanką. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec
My simple kitchenwiększości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym pytaniem: ‘To co ty niby jesz?!’, bądź komentarz w stylu ‘Raz kiedyś nic ci się nie stanie jak zjesz mięso’. No cóż, zupełnie
Wegańska kuchnia orientalnagotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny
Kuchenne zapiski EdytyStawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut. Podajemy z pełnoziarnistymi grzankami, chlebem razowym, ugotowanym jajkiem lub rzeżuchą
Czarnawisienkakromki pełnoziarnistego chleba tostowego 2 jajka 1 czubata łyżka majonezu 1/4 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki maku sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 ćwiartki suszonych pomidorów posiekany szczypiorek Pyszna kanapka z tostowanym, świeżym pieczywem - to pyszny początek każdego dnia. Dzisiaj zaprezentuje kanapkę z pastą jajeczną, majonezem, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić
Świat Domowej Kuchnizimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym
MODA NA BIOPastę możemy użyc na chleb, do faszerowania jajek. Świetnie smakuje też do mięs w formie gęstego sosu. potrzebujemy: - czosnek niedźwiedzi (np opakowanie z lidla) - opakowanie twarożku - sól, pieprz - opcjonalnie majonez (u nmnie jedna łyżeczka) Liście czosnku opłukać, odciąć końcówki. Posiekać i zblendować razem z serkiem. Doprawić do smaku. Całość najlepsza jest następnego dnia, chociaż powinna ok 2h przegryźć się
Szybko Tanio Smacznieimbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było
KUCHARNIAbardziej pastę zaostrzyć. Z domowym chlebem pycha!składniki4 jajkapuszka tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno cebulę, kapary, ogórek, dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić solą
Stare Garyczytam raczej takich książek.3. Jakie było pierwsze danie przyrządzone przez Ciebie i ile miałaś lat gdy je przyrządziłaś? Obstawiam, że były to chlebki(chleb smażony w jajku) albo kanapki, pewnie tak 8lat. 4. Wolisz gotować sama czy z kimś? Dlaczego? Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę
More food, love and dreamsChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja dodałam kolendrę i pietruszkę/ 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno rodzynek Jajka gotujemy na "półmiękko". Rozgniatamy widelcem, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. /źródło http://whiteplate.blogspot.com
Anioły w kuchnimięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe
Kulinarny karnet ChristopheraCoś dla miłośników jajecznicy ;) Jeśli znudziła Was klasyczna forma podania jajecznicy, spróbujcie tak... Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 kromki chleba tostowego* 4 plasterki salami starty ser żółty sól, pieprz łyżeczka masła Na maśle usmażyć jajecznicę. Doprawić solą, pieprzem. Na każdą kromkę nałożyć jajecznicę., a następnie położyć plasterek salami i posypać startym serem. Zapiec
bastalenarazem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA: 1. Dwie kromki chleba słonecznikowego (70g) , jajko na miękko, herbata zielona (234 kcal 2. Kawa, banan. (120 kcal) 3. Pierś z kurczaka z warzywami (256 kcal), woda 4. 125 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli
SMYKWKUCHNIprostu mamy ochotę na trochę inne tosty. Tosty przygotowane na patelni są mięciutkie i pulchne bo chlebek nasiąka jajkiem. Smażenie zajmuje chwilkę więc śniadanko z patelni mamy jeszcze szybciej niż z opiekacza.składniki:8 kromek chleba tostowego4 plastry wędliny4 plastry żółtego seramasło lub margaryna do posmarowania kromek2-3 jajkaolej do smażeniaCztery kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej posmarowanej kromce
Monia miesza i gotujezwartą konsystencję i daje możliwość zastosowania różnych kombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii). Poniżej przedstawiam przykładową wersję. (Tortownica o średnicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka(...)dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować go (nie musi być dokładnie) za pomocą. Jajka z cukrem ubić do białości i połączyć z chlebem. Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut
Di gotujeDzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia(...)Niestety od paru lat nie udaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu... Twarożek babci Wandzi Składniki: 350 g białego sera 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory obrane ze skórki 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie:Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie do krojenia jajek
Kulinarne przygody Gatitynutellą, a ja - tosty francuskie rolowane z bananami. I śniadanie staje się przyjemnością, a nie przymusem. Składniki: - ¼ szklanki mleka- ¼ szklanki śmietany kremówki- 2 jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 12 kromek chleba- 4 łyżki masła- cukier puder- owoce- ulubione dodatki Jajko, mleko, śmietanę i wanilię ubijamy (najlepiej w szerszym pojemniku). Z chleba odcinamy skórkę. Kromki rozwałkowujemy na płasko
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zapraszamy na kanapkę gości z Węgier, Meksyku i Włoch. Patrzcie, zazdrośćcie i uczcie się od najlepszych. Będzie więcej okazji, może się załapiecie. składniki: kilka kromek chleba ajvar mozzarella tymianek jajko sałata avocado essenza balsamica 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku wykonanie: Kromki chleba smarujecie ajvarem, mozzarellę kroicie w plasterki i układacie na kromkach, posypujecie tymiankiem(...)wyjmujecie pestkę i łyżką wyskrobujecie wnętrze. Dodajecie do sałaty, polewacie oliwą, doprawiacie solą i pieprzem. Możecie też chlapnąć essenzą balsamicą na talerzu. My lubimy. Niektórzy mówią, że to zbrodnia. Jajko gotujecie na twardo i dodajecie do sałaty. Wszystko razem układacie na talerzu i jecie, jęcząc. O tym, jak zrobić własny ajvar, pisaliśmy tutaj
GRUBY WAŁEKCroquette with slices of bread Składniki 1 pajda chleba 2 łyżki majonez 4 plastry ser żółty 2 plastry szynka wędzona 1 pomidor chilli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Z pajdy pszennego chleba, odkroić skórkę, rozwałkować na folii spożywczej. Tak przygotowany chleb, posmarować majonezem, rozłożyć żółty ser, oprószyć chilli i położyć po dwa plasterki szynki wędzonej. Pomagając sobie(...)folią, zrolować. Jajko roztrzepać, posolić i pędzlem posmarować nasze ruloniki z chleba, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju. Osączyć na papierze kuchennym. Pokroić w plastry, podać z pomidorem
Kulinarny karnet Christopherasmaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo - takie najbardziej lubię! 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera żółtego 4 plastry dowolnej wędliny 4 plastry pomidora 1 mała cebula Dodatkowo: 1 jajko(...)bułka tarta olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (bez skórek) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku: sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotuje