Bułki pszenne idealne do hot dogów są miękkie, puszyste i delikatne. Dzięki takim domowym bułkom hot dogi smakują nieziemsko. Ten przepis jest bardzo łatwy, a bułki
Zrób to smacznieporadzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie(...)mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, 50ml wody oraz cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry
Kuchnia w czekoladzieNa dzisiejszą kolację przygotowałam bułeczki- ślimaczki z pastą warzywną o smaku grillowanego kurczaka. Bułki wyszły miękkie, pulchne i bardzo smaczne. Do bułek wykorzystałam pastę warzywną
Zrób to smaczniePomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi. Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a
Dzieje kuchennej WiewióryByło wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach
Dzieje kuchennej Wiewiórywoda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu(...)dwie średnie formy keksowe: pół kg mąki , 50 g drożdży , 2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek
Codzienna kuchnia niecodziennaoregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa ). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora(...)niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy cebula pokrojona w piórka 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone na plastry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki sezamu sól do smaku oliwa do wysmarowania formy Przygotowanie: Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem
Chilli Czosnek i OliwaZawijańce nadziewane cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy , drożdżowych ślimaczków i pierogów . Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje
codojedzeniaWiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa
Mienta blogLekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.
cool and mintyNo kochani dzisiaj zaszalałam i wzięłam udział Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi
Różowa kuchniawiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pieczywo. Różnego rodzaju domowe chleby, bułeczki, moim zdaniem są dużo smaczniejsze, niż pieczywo kupowane w sklepach. Tym razem przygotowałam bułeczki zaparzane. Słyszeliście o nich? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki zaparzane – rewelacyjne w smaku, mięciutkie puszyste i delikatne. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i zachowują swoją świeżość przez długi czas. Rewelacyjnie(...)PRZEPIS NA BUŁECZKI ZAPARZANE Składniki 400 g mąki pszennej 100 g mąki razowej 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżka miękkiego masła 20 g świeżych drożdży Dodatkowo 2 litry wody 5 łyżeczek sody 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 2 łyżeczki cukru, pół szklanki ciepłej wody. Całość
Przepiski.plPrzepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję(...)Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem. Ciasto właściwe: 290 g mąki pszennej chlebowej 30 g cukru 3 g soli 5 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych - wtedy rozpuszczamy w mleku) 5 g mleka w proszku 130 g mleka 1 jajko tangzhong 25 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól, suche drożdże
Kocham..lubię..gotuję..czasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy i wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt(...)jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka cukru
Trzeci talerzProsty domowy chlebek Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam. Po wypiekach zawsze pierwsza zjadam pierwszą jeszcze lekko ciepłą kromkę z masłem. Tak wiem, że to mało zdrowe
Słodkie okruszkiChlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, czyli kolejna odsłona niezawodnego, prostego przepisu na chlebek od mojej teściowej Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy z mąki pełnoziarnistej chlebek również
Natka PietruszkiChlebki pita to okrągłe chlebki bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to świetny dodatek do wielu popularnych dań, nadziewać go można dowolnie. Idealny przysmak na
Zrób to smacznieTe bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy
Smaki ArmineMamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a
Smaki ArmineWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można(...)drożdży gruba morska lub alpejska sól 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli (płaskiej) 1/2 szklanki startego sera cheddar po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek suszony rozmaryn Sposób przyrządzania: Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże
Zakątek rozkoszy kulinarnychStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe(...)skórki pomarańczowej 60 g żurawiny skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka zmielonego kardamonu szczypta czarnego pieprzu 2 łyżeczki extraktu z wanilii 2-3 łyżki rumu 1 op.suszonych drożdży-7g 450g+50g mąki orkiszowej 630 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki jasnobrązowego cukru 50 g masła 2 ubite jajka 250-300 g marcepanu dodatkowo: stopione
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!