poznałam niesamowicie miłego Macedończyka, który przewiózł nas po jeziorze, opowiedział co nieco o historii miasta (wykład z historii na środku jeziora - coś fantastycznego), a to wszystko przy kilku kieliszkach domowej rakiji, którą zostaliśmy poczęstowani. Z Draganem (bo tak miał na imię nasz przewodnik) spotkaliśmy się podczas pobytu jeszcze kilka razy. To był dopiero początek niesamowitej, macedońskiej gościnności jakiej doświadczyłam. Ludzie(...)przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki
Moja Mama GotujeMakaronizm, którego użyłem jest pewnym elementem tła :) Ma on związek z grafiką, którą kiedyś znalazłem na sieci, gdzie pewien młody człowiek był wpatrzony w wystawę salonu
Kryzysowa Książka KucharskaWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix
Sama słodycz i szczypta chiliŻaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni. Nie ma uniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki(...)zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego
W SMAKChleb na owsiance Składniki: - 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 20g drożdże świeże owsianka: - 150g płatków owsianych - 450g wrzącej wody - 2 łyżki (30g) miękkiego masła - 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli - 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy) - 175ml mleka posypka: - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto) - 1 łyżka płatków owsianych dodatki(...)kiełbasy. Wypiek bierze udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Piekłam razem z: Naturalna Kuchnia Inspiruje Moje Małe Czarowanie Buszująca w sieci Ala piecze i gotuje Różowa Kuchnia Moje Domowe Kucharzenie Moje Wypieki i Nie Tylko Eksplozja Smaku Magiczne życie Marty Małe kulinaria Słodka Babeczka Moja Kuchnia Maja Skorupska Buszująca w kuchni Marzena Szkodzińska BasJulowePasje Marta Gotuje (Źródło przepisu
Kuchnia co dniaHej kochani :) Weekend przed nami, więc propozycja nasza trochę bardziej pracochłonna, ale bez przesady :) Przecież nie będziemy się przepracowywać kiedy piękne słońce na niebie :) Zapewne większość
vegetanieDzisiaj zapraszamy na ser żółty z czarnuszką. Oczywiście, zamiast czarnuszki możecie użyć kminku, suszonych pomidorów, kozieradki czy dowolnej innej przyprawy. Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego ser
Mieszam w Garnkudrożdży świeżych 70g cukru 4 żółtka 40g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu lub wódki 200g masy kajmakowej (krówkowej) 100g drobnego cukru (u mnie wymieszany z domowym cukrem waniliowym) do obtoczenia usmażonych pączków 1,5-2l oleju do smażenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/2 łyżki(...)przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie - gotowy do smażenia pączków olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do oleju skórkę chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia - pączki wkładać do oleju wyrośniętą częścią do spodu, pamiętając, że podczas
Smakołyki BerenikiNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na
Domowa Cookierenka Agizrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi(...)buraków. Do naczynia wrzucamy też przyprawy: z 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia mojego obiadu włoskie zioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego
Słodkie okruszkiMak - papauer somniferum - jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny makowatych, pochodząca zapewne z północno - zachodniej Azji. Na wielką skalę uprawiany jest w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej
Ciastka - domowe słodkościOj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś
Domowa Cookierenka AgiOGÓRKI W KECZUPIE Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej(...)ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu
Moja Książka Kucharskadokładniej jednokomórkowe mikroorganizmy z rodziny grzybów. W 1 gramie świeżych drożdży żyje prawie 12 miliardów komórek, które przy braku tlenu potrafią przekształcić cukier w alkohol i dwutlenek węgla. W chlebie drożdże wyzwalają fermentację chlebową. W 1857r. Ludwik Pasteur (tak, tak ten sam co opracował szczepionkę przeciw wściekliźnie) odkrył, że za fermentację odpowiedzialne są organizmy żywe i że są to drożdże(...)rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem, sezonowymi owocami oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto lubi. Puszyste racuchy drożdżowe wyglądają niczym pączki. Dla dzieci i dorosłych, na każdą porę roku, na śniadanie, obiad
mojewypiekiinietylko