chiński sos - 500 przepisów (strona:27/34)

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 199

Niedzielny Obiad u Babci Loni 9. Otwarte Drzwi / Piotrkowska 120 / In-Flam-Dyk 10. Paleta Bieli / Piotrkowska 89 / Paletowa Układanka 11. Restauracja Bułgarska / Piotrkowska 69 / Smokiniowa RaysTopka 12. Restauracja chińska Złoty Imbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz(...)Działkowy Rarytas Prosto z Ogródka 25. Zbożowa / Roosvelta 7 / Czarne Na Czerwonym Jedzie Po Zielonym Poza konkursem: Restauracja Four Colors / Hotel DoubleTree by Hilton / Łąkowa 29 Gallette ziemniaczane z sosem kurkowym, plastrem rostbefu i lodami z kwaśnej śmietany. KAWIARNIE 26. All Star Klubokawiarnia / Piotrkowska 217 / Sobota Godzina 10 27. Awangarda / MS2 / Manufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia

Moja pasja smaku
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 202

Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę.    Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz   Kiełbasę gotujemy i studzimy.   Makaron gotujemy(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 20 minut.   Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut.   Zapiekanka gotowa.Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Smażony ryż z warzywami 415

Jak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia.Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle!Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej

Ostra na Słodko
Zupa ostro-kwaśna 357

Marzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko

W kuchni wieczorem
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 169

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym(...)mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 316

Pasta chilli hot beans jest idealna do szybkich potraw azjatyckich. Dodajemy ją do smażonej piersi kurczaka lub bakłażana i to już wystarczy aby uzyskać smaczne danie

OstryKęs
Zupa z kapusty pekińskiej 132

chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa:  火锅.  Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się to:  huǒguō.   Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać(...)było, bo od ilości wrażeń straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika

Marder&Marder Manufacture
Shots from USA: DC & NYC 161

miejscu i przede wszystkim jest świeże (a nie mrożone!). Dodatki do Hamburgerów dobiera się samemu w barze sałatkowym, więc jest to bardzo dobra opcja, bo można wykluczyć bardzo kaloryczne sosy. Do tego oczywiście w zestawie frytki. No cóż, raz się żyje :)  Na deser wybrałam moje ukochane lody, czyli FroZenYo. Uwielbiam tego typu lodziarnie, a tutaj było dużo więcej smaków(...)przeznaczonego na rekreację. Jest jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam

Zgrabne Gotowanie
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 195

Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa(...)suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku

Blondynka Gotuje
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 333

się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco.  Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach(...)pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy

Mania Gotowania
Chińska sałatka z bulwą Lilli i polskimi substytutami 230

Inspiracją do przygotowania tej sałatki ( przystawki) była sałatka, którą jadłam w Chinach i oczywiście nabyta bulwa, której szczerze pisząc jeszcze w Polsce nie spotkałam w żadnym

Jemy Pijemy
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 143

krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska”, ale (jak wiecie) ja wolę robić wszystko sama! I Wam też to polecam. Chinese food! Who doesn’t have, from time to time, a desire to eat something(...)papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 174

Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa.4. Przyprawy na wywarze.Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory.Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy na niewielkiej ilości masła. Powstaje nam przecier.6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :)Wszystko razem mieszamy(...)się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę to grzech ciężki. Domownicy nie znaliby takich uczuć jak wybaczenie. Serio, serio. Oto właśnie, do rąk waszych przekazujemy bilet do świata orientu. Chińskie smaki możecie poznawać we własnym domu i nie musicie męczyć się z pałeczkami. Chiny nie widzą, widelcem można jeść. Powiemy Wam, że w tą podróż udajemy się

Wypisz Wymaluj
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 256

używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa się(...)czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy, zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 203

lubisz. Ja zawsze wybieram marchew i opalaną cebulę. Wyjmij również glony kelp i pokrój je np. w paski. Umieść z powrotem w rosole. Dodaj pastę miso, wino mirin oraz sos sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku. Marynowane tofu(...)Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon lub soba. Podanie W okrągłej miseczce umieść makaron, a następnie wszystkie dodatki. Ich ułożenie to już kwestia Twojej inwencji. Następnie zalej wszystko gorącym wywarem i gotowe! Pamiętaj

Food Square

Proponowane wyszukiwania