pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu
W kuchni wieczoremJak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu
Ostra na Słodkodymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :) Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko(...)wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych, które robimy mając do dyspozycji niewiele czasu. Nie jestem zwolenniczka tzw. chińskich zupek, ale czasem można je wykorzystać do stworzenia ciekawego dania :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pobite gary Barbarychińsku”. Padło na makaron pszenny z warzywami. Aby przygotować 2 porcje potrzebne są: 1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka ok 20 grzybów shitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta
Jemy PijemyKlasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy
W kuchni wieczoremSpring rolls jest to danie kuchni chińskiej, które ma postać a'la naleśników z nadzieniem w środku. Spring rolls'y są idealne jako zakąska na zimno. Do tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola(...)sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka
Ugotowaćchińska). Ulubionej dlatego, że jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi - polecam. Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon ul. Jana III Sobieskiego 14 godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00 Tofu w sosie słodko
Qlinarnie i Qlinarniechińska i tajska króluje w moim domu! W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki. Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem
Ostra na SłodkoStali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa(...)oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować
SMYKWKUCHNIpadł na omlet. Bo czyż może być bardziej pożywne śniadanie? Ale nie chcieliśmy też takiego zwykłego śniadania, więc zrobiliśmy omlet z pieczoną kaczką i pieczarkami, taki w stylu chińskim. Akurat kilka dni wcześniej piekliśmy całą kaczkę i jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka(...)jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich
Marder&Marder Manufactureupalny, tym samym trzeba było konserwować mięsa ze szczególną uwagą, a sól od zawsze nadawała się do tego znakomicie. Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda. Dla mnie to chiński klasyk, który może nas uratować w godzinie głodu. W ostateczności nie trzeba marynować długo mięsa tylko wstawić w marynacie na 15 minut do lodówki, podczas gdy będziemy przygotowywać resztę składników(...)danie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 cebulki od dymki pokrojone w paseczki 1 łyżka oleju sezamowego
W kuchni wieczoremugotować. Dzisiejsza propozycja jest właśnie na takie dni. Cały obiad to chińskie kluski do woka gotowe po 5 minutach. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut. Do tego mieszanka chińska mrożona. My ich używamy bo są naprawdę dobre. Nie ma w nich chemii czy jakiś dodatków. Czyste warzywa i tyle :) No to do pracy. Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy(...)przesmażamy aż lekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron i skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Mieszamy dokładnie, aby makaron nabrał brązowego koloru. Doprawiamy jeszcze zwykłym sosem sojowym i pieprzem. na talerzu posypujemy szczypiorkiem. Potrawa gotowa :) Nie minęło więcej niż 15 min. Mamy nadzieje
vegetanieinnego, jak twarożek sojowy. W Chinach nazywany jest 豆腐 dòufǔ. Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich(...)sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty)- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- sok z ½ limonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki czosnku wędzonego- 2 łyżki
mojewypiekiinietylkojeść, bo PĘCZAK JEST BARDZO ZDROWY!Powtarzam to pewnie w każdym przepisie na danie z tą kaszą i będę jeszcze powtarzać :) Bo wszyscy jemy gołąbki z ryżem, a w chińskim ryżu niekoniecznie tyle dobrego, co w naszej kaszy. Wszyscy jemy makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama nie mogę powiedzieć, żebym jadła kaszę przynajmniej(...)dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :)Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy.Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków