ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy. Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk
Zofianakukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy
Niezły MłynekSkładniki na 1 porcję: - 1 papryka - mały kawałeczek papryczki chilli - mały kawałek cukinii - 1 mała marchewka - kawałeczek selera - 2-3 fasolki szparagowe - 1 mała cebula - świeże listki bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko
Zdrowie na języku :Pgołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś
Zdrowie na języku :Plodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone w oleju - WARZYWA papryka grillowana w oleju słonecznikowym papryka
Zdrowie na języku :Pdlatego drugą połówkę bakłażana wykorzystałam na frytki :) Ale równie dobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego :) Składniki: - średni bakłażan - 100 g piersi z kurczaka - 1/3 małej papryki - 1/3 papryczki chilli - mała cebulka - 2 plastry pomidora - mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli - świeże listki bazylii (można użyć suszonej) - przyprawy: wg upodobań, u mnie: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie
Zdrowie na języku :Płyżce (12 g): Energia: 68,7 kcal Białko: 2,8 g Tłuszcz: 5.8 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 1,4 g PIEKŁO-NIEBO (ziarna słonecznika, sezamu, siemię lniane, chilli, pietruszka, czosnek) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany: 15,31 g Błonnik: 11,2 Wartości odżywcze w łyżeczce
Zdrowie na języku :Ppieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś
Zdrowie na języku :Poliwek sos pomidorowy 2 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka granulatu sojowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano cukier, sól i pieprz do smaku sos beszamelowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szkl. mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz
Magiczna kuchnia Dariiposiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać. *Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni
kulinarnyJaSKŁADNIKI: ukola Ogórek Pomidorki koktajlowe Oliwki zielone Ser biały typu włoskiego Szynka parmeńska Świeże papryczki chilli Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette. Przepis na cytrynowy vinaigrette: Składniki: Oliwa z oliwek 80 ml Sok z cytryny 30 ml szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki
kulinarnyJaosób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 200g makaronu spaghetti 200g kurczaka 4 ząbki czosnku ½ średniej cebuli parmezan oliwa z oliwek rukola natka pietruszki peperoncino lub chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na jednej patelni smażymy kurczaka na oliwie, przyprawionego solą i pieprzem. Na drugiej patelni z większą ilością oliwy podsmażamy posiekana cebulę, czosnek i papryczkę
kulinarnyJapietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta peperoncino lub chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana: Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie
kulinarnyJamakaronu bavette lub spaghetti 1/2 średniej cukinii 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek szczypta peperoncino lub świeżego chilli parmezan (płatki) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny
kulinarnyJadość. Poza sezonem raczej ich nie jadam. Upiekłam wczoraj brownie wg przepisu Nigelli i wrzuciłam truskawki do środka. Wyszło pysznie. Zastanawiam się nad powtórzeniem tego przepisu z dodatkiem odrobiny chilli. W tajemnicy dodam, że miałam nadzieję zawalczyć o nagrodę w postaci książki Baking Style, Lisy Yockelson , którą można wygrać w konkursie księgarni Bookoff (Cookoff). Szczegóły znajdziecie
W kuchni wieczorem