cebula - 11518 przepisów (strona:621/768)

Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu;) 135

mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa. Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu Składniki: żeberko wędzone 1/2 czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/2 cebuli 1 szklanka żuru z butelki 2 łyżki mąki 1 łyżka musztardy 1 lyżka chrzanu sól, pieprz ok. 2,5 -  litry wody Do garnka wkładamy wędzone żeberko, zalewamy wodą, dodajemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 211

rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby   1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy  sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety sojowe z warzywami i kaszą / Cutlets with vegetables and soy grits 185

potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylko wrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części  poddusić na patelni na oliwie z oliwek doprawiając ulubionymi przyprawami i ziołami. Przygotowane podawać z kaszą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka zapiekane w kokilkach 146

składniki: 4 jajka 1 malutka cebula 2 łyżki śmietany 30 % 2 pomidory suszone z zalewy przyprawa do sałatek młynek masło do posmarowania kokilek  Składniki dla dwóch osób. Przygotować dwie kokilki, każdą z nich posmarować masłem. Na dnie położyć odrobinę posiekanej cebulki. Do każdej kokilki wlać po łyżce śmietanki i wbić dwa jajka. Na wierzchu posypać resztą posiekanej cebulki

Monia miesza i gotuje
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 133

składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1  jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 mała cebula  bułka tarta sól do smaku  olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z posiekaną  cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się

Monia miesza i gotuje
Szynka gotowana 50214

stół. składniki: szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg 3 l wody 4-5 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Kamis 5 ząbków czosnku 1 cebula  6 łyżek soli 3 łyżki majonezu Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy  oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić

Monia miesza i gotuje
Guacamole 187

powędrowały z córeczką do szkoły. Najbardziej smakowały nam  te o smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe. składniki: 2 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czosnkowego sosu chili sól Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rozgniecionego awokado

Monia miesza i gotuje
Penne w sosie pieczarkowym z kurczakiem 520

rosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 337

godziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać

Fabryka pomysłów
Rolsy z kurczakiem i warzywami 582

dodatki do niej  możecie dobrać wg uznania. Z kolei rolsy zamiast zapiekać można np. grillować. Składniki: 4 placki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka

Fabryka pomysłów
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 220

bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy zwykły ser żółty to też nie będzie źle :))  cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn

Czerwona Porzeczka
Pyry z gzikiem 133

przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula pęczek szczypiorku Pęczek koperku kilka łyżek masła sól Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach.  Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku

cookpl
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 229

gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie, tak żeby cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut

Delicious Titbits
Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem 301

będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu

Delicious Titbits
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 182

się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie

Fabryka pomysłów