cebula - 11518 przepisów (strona:427/768)

Pikantne leczo z kurczakiem 156

Prosty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory  2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 287

tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli  Farsz  250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy oliwę.    Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w kolorowej papryce 159

SKŁADNIKI 600g piersi z kurczaka                      1 duża cebula po 1 sztuce małych papryk: żółtej, pomarańczowej, czerwonej i zielonej olej do podsmażenia sól, pieprz, papryka słodka  PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 214

siebie  coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku, pieprz, sól - ząbek czosnku Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy(...)cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany

Salonik smaków
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 242

obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z cebulą dusimy

Salonik smaków
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48800

często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA".  Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa 2 marchewki 2 cebule Zalewa: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy

Salonik smaków
Paprykowy kurczak z pieczarkami i brokułami 369

Kurczak z pieczarkami - proste i pyszne danie- wersja mocno przyprawiona papryką w zdrowym towarzystwie brokuła :) SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule 500-600g pieczarek 2 małe brokuły  sól pieprz papryka słodka olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy  na dużym ogniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 235

Sycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :) SKŁADNIKI  400g razowego makaronu spaghetti 250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki) oliwa sól,pieprz, cukier papryka słodka,papryka ostra(...)bazylia, oregano - suszona lub  świeża  twardy ser do posypania  PRZYGOTOWANIE Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z cukinią i chili 208

Pyszne kotlety mielone z cukinią z pikantną nutą chili :) SKŁADNIKI  500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona  w mleku   bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Faszerowane warzywa 238

faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE   Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode(...)takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką. Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.   Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 182

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu  - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie  :)  SKŁADNIKI   4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę(...)kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę.  Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego.  Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz dyniowy z jarmużem 170

pogodę taką jak dzisiaj. Składniki: ok 500 g dyni 4 - 6 liści jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz woda lub bulion warzywny odrobina oleju lub oliwy Wykonanie: Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek

Sto kolorów kuchni
Papryka faszerowana 136

mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego  * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki. Oczyścić z pestek. Uparować do miękkości. Czosnek i cebulę drobno

Magiczne Życie Marty
spaghetti z pulpecikami 1399

różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula,  2 ząbki czosnku,  puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso(...)jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory,  przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze  parę minut.  Sos mieszamy z ugotowanym makaronem

cookpl
Pierś kurczaka w sosie kurkowym 527

kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy(...)ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła. 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na szklisto. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy

zjem to blog kulinarny