niemiecka jest za mdła....;) dziś zmodyfikowana sałatka ziemniaczana więcej przypraw a co za tym idzie lepszy smak... Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 1/2 puszki fasoli czerwonej puszka kukurydzy 3 cebule dymki pęczek szczypiorku majonez keczup ostry chilli, pieprz, curry, sól 2 ząbki czosnku 1. Ziemniaki gotujemy kroimy w plasterki 2. W salaterce mieszamy kukurydze, fasole oraz ziemniaki oddajemy pokrojone(...)cebule, czosnek oraz szczypiorek 3. dodajemy majonez z keczupem w stosunku 2:1 czyli 2 łyżki majonezu łyżka keczupu. 4. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami
NaKońcuJęzykawszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki grillujemy ewentualnie szybsza wersja(...)podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Ugotowane jajka kroimy w kostkę na mniejsze kawałki rozdrabniamy również cebule oraz surimi. wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz jogurtem doprawiamy do smaku. Kochani jednocześnie zapraszam serdecznie i zachęcam do udziału w Konkursie organizowanym przez markę Lubella...szczegóły znajdziecie
NaKońcuJęzykaIdealne na śniadanie, czy na obiad do pracy...do tego lekka więc możemy się nie ograniczać. Składniki: 1 ogórek zielony 1/2 cebuli 1/2 makreli wędzonej kiełki u mnie brokułu 3 łyżki kukurydzy 4 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobna kostkę, ogórek oraz cebule rozdrabniamy na mniejsze kawałki...dodajemy kukurydze i kiełki
NaKońcuJęzykazrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną(...)cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia
Truskawkowa Fiestamąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka 100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto(...)będzie rumiane ale nie mocno spieczone. Farsz: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach, tymianku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiano. Kurki myjemy, dusimy na maśle. Cebulę kroimy w piórka, pora w talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy razem do odparowania nadmiaru wody. Wszystko mieszamy razem z kurczakiem. Jajka, śmietankę i serek miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy
Czerwona Porzeczkakiedyś płakała na widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło. Łosoś w curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy(...)kroimy go w kostkę. Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut
Przysmaki Karolkisami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl(...)papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy
My Culinary Artwarzywkami i wyszła pyszna sałatka dla całej rodzinki. Jeśli nie macie wędzonej mozzarelli można użyć żółtego sera wędzonego. składniki: 1 kulka wędzonej mozzarelli 10 niedużych ogórków gruntowych 1 mała cebula czerwona 1 czerwona papryka 3-4 łyżki majonezu, uzyłam Kieleckiego Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grube plasterki. Papryki oczyścić z nasion
Monia miesza i gotuje45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną w kostkę papryką
Fabryka pomysłówczwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki(...)wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek
Delicious TitbitsSkładniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula olej rzepakowy Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski. Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty razem z posiekaną cebulą. Skrapiamy olejem rzepakowym, mieszamy
Moja smaczna kuchniazjawiskowo to smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki : * 2 filety z kurczaka * przyprawa do kurczaka po węgiersku * 4 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 2 marchewki * 2 cebule * 300g pieczarek * 300g tartego sera żółtego * świeże zioła Przygotowanie : Kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawą, ja wykorzystuje całą, już niczym nie doprawiam. Tak przygotowanego kurczaka przesmażyć, ułożyć(...)naczyniu do zapiekania. Ketchup wymieszać z majonezem i połowę sosu wyłożyć na kurczaka. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oliwie razem ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić. Całość wyłożyć na kurczaka. Polać sosem, posypać serem żółtym i zapiec. Podawać ze świeżymi ziołami
Magiczne Życie MartySkładniki: 2 wędzone makrele (razem ok. 600 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 4 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie: 1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości. 2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. 3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze
Malowane smakiemsztuk 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść(...)laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia. Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. rrarossa@gmail.com
RAROSSAJeżeli lubimy śledzie to moja propozycja na pewno zaspokoi wasze smaki. Polecam śledzie przyrządzone inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1 kg. płatów śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić
W kuchennym oknie Ewy