cebula - 11518 przepisów (strona:321/768)

Sałatka z szynką i kurczakiem 366

hansi-theme-font:minor-latin;} SAŁATKA Z SZYNKĄ I KURCZAKIEM SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka 20dag. wędzonej szynki 1 duża papryka czerwona 1 ogórek zielony 3 ogórki kiszone 1 cebula 2 woreczki ryżu 5 jaj 10 dag. sera żółtego WYKONANIE: pierś z kurczaka z szynką i cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na maśle, ryż ugotować jajka, ogórki, paprykę

Kuchnia Beaty
Żeberka w kapuście 123

polskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję  ŻEBERKA W KAPUŚCIE   ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia.  Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą. Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej

Kuchnia Beaty
Żeberka w sosie własnym 130

smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na  ŻEBERKA . ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM SKŁADNIKI: 1kg. żeberek 10 dag. mąki po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, cebulę pokroić w kostkę

Kuchnia Beaty
Łazanki z kapustą i grzybami 171

masła. Jest to potrawa, którą przygotowuję tylko na Wigilię. ŁAZANKI Z GRZYBAMI  SKŁADNIKI: 1 kostka dobrego masła 1 mała główka kapusty białej 10 dag. grzybów suszonych 3 średnie cebule sól, pieprz , vegeta łazanki z dwóch jaj WYKONANIE: Kapustę pokroić tak jak łazanki (małe kwadraty) i ugotować z dodatkiem soli ( można dodać trochę vegety).  Odcedzić, dodać stopione masła(...)soli, odcedzić, dodać 3 łyżki stopionego masła. Grzyby namoczyć, następnie pogotować w wodzie z vegetą (około 30 min.), odcedzić włożyć na roztopione masło i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem soli i pieprzu około 15 min. Wszystko wymieszać, przesmażyć razem, dodać resztę masła. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Łazanki gotowe- smacznego

Kuchnia Beaty
Krupnik 152

odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion(...)opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu

Kuchnia Beaty
Soczysta karkówka. 135

MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI:   3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k   1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny)   1 duża cebula, 3 ząbki czosnku   2-3 łyżki mąki pszennej   1 łyżka  Vegeta   pieprz, do smaku   3 łyżki oleju lub 2 łyżki margaryny WYKONANIE: Umyte i osuszone(...)mięso lekko rozbijamy, panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny.  Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać. No i gotowe smaczne

Kuchnia Beaty
Buraczki z papryką 105

PAPRYKĄ. Wszyscy je bardzo lubimy, a i goście gustują w ich smaku. BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ SKŁADNIKI: 6kg. buraczków 6 szt. papryki czerwona lub żółta 4-6 średnich cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku Zalewę zagotować. WYKONANIE: Buraczki zetrzeć na grubych oczkach, dodać pokrojoną w kostkę paprykę(niezbyt drobną/ mogą być paski(...)upodobań) i cebulę. Zalać zalewą, wymieszać i odstawić na 1h. Następnie włożyć do słloików, gotować 30 min. Przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej

Kuchnia Beaty
Krem ze szparagów 163

zimą w formie kremu- polecam. Składniki na 2 porcje: pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka), lub zamrożone 1 szkl. bulionu 1 szkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij(...)posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj. Przypraw. Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.  Możesz przygotować krem bez śmietany będzie

Kuchnia Beaty
Sałatka z ravioli (lub tortellini) z suszonymi pomidorami 236

jest naprawdę super. SAŁATKA Z RAVIOLI SKŁADNIKI: 1 paczka pierożków ravioli (ja użyłam tortellini z serem pleśniowym i pieczarkami) 3 papryki: czerwona, żółta, zielona 1 młoda cukinia 1 czerwona cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA SOS: 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z przyprawami pokroić w paski 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę składniki wymieszać z oliwą z pomidorów, aby powstał(...)WYKONANIE: Cukinię, paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pierożkami i sosem. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami

Kuchnia Beaty
Jambolaya 241

trzeba przygotować obiad już dzień wcześniej, wtedy musimy znaleźć coś co będzie równie dobre następnego dnia. Proponuję JABMOLAYA . JAMBOLAYA SKŁADNIKI: 50 dag. parówek cienkich 2 woreczki ryżu 1 cebula 1 mała główka czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka 1 ostra papryka 2 papryki dowolnego koloru  ja dodałam czerwone 3 łyżki masła 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki ostrej sól(...)pieprz do smaku WYKONANIE: Roztopić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę- podsmażyć Dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidory, przyprawić solą i pieprzem, wlać 2-3 łyżki wody dusić 20 min.  Ryż ugotować na sypko, Parówki pokroić w paski, podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oregano i słodkiej papryki, Połączyć: warzywa

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 140

eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów  WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają(...)laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można

Kuchnia Beaty
Gulasz z piersi kurczaka. 4115

delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką,  dodać(...)pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem,  sos powinien być wystarczająco gęsty, ale w razie potrzeby, lub upodobań można go zagęstnić. SMACZNEGO Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis

Kuchnia Beaty
Kurczak ze śliwkami 110

Kurczak w nowej odsłonie. Proponuję pyszne danie  KURCZAK ZE ŚLIWKAMI   . SKŁADNIKI: podudzie z kurczaka cebula biała i czerwona 10 śliwek suszonych 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki masła 4 łyżki octu winnego przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano WYKONANIE: podudzie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i smażyć na maśle z cebulą aż do zrumienienia

Kuchnia Beaty