buraki - 8865 przepisów (strona:339/591)

kurczak z kaszą i botwinką 150

lekko osoliłam. Dusiłam na wolnym ogniu około 15 - 20 minut często mieszając, pod koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki.  Przepis bierze udział w akcji kulinarnej MAM SMAKA NA BURAKA

babka w formie
Pesto z natki pietruszki z makaronem 132

pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Badania wskazują , że może wspomagać leczenie raka piersi i zmniejszanie guzków. Włączając do swojej diety większe ilości natki pietruszki, wraz ze sporą ilością buraków i odrobiną wołowego mięsa udało mi się,  w ciągu miesiąca, poprawić poziom hemoglobiny z 10,5 do 11,5 g/dl. Pozwoliło to na odsunięcie w czasie stosowania

Figa S-makiem
chłodnik litewski 193

smaku. Wstawiam do lodówki na godzinę lub dwie. Podaję dobrze schłodzony z gotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem i masłem. Chłodnik bierze udział w akcji kulinarnej MAM SMAKA NA BURAKA

babka w formie
"Jedz, śmiej się i walcz" Joanna Jędrzejczyk, Jan Paszkowski 134

piękne zdjęcie gotowej już potrawy. Na pewno jako pierwsze wypróbuję domowe mini bułeczki z piersią kaczki, dymką i zielonną fasolą, kruche ciasto z kremem waniliowym i jagodami, krem z buraków i ciecierzycy, chrupiącego kurczaka z masłem szalotkowym i sałatką z młodych ziemniaków, a to tylko kilka z przepisów, które mnie zaciekawiły :-) Polecam, fajna pozytywna książka z ciekawymi propozycjami kulinarnymi

kruche babeczki
Chałka kolorowa 169

pół na pół z wodą  20 g świeżych drożdży Dodatkowo   barwniki spożywcze lub do wyboru i wg gustu zblendowane dwie garście szpinaku,  liofilizowane truskawki z burakiem,  kakao , sok z   buraka, kurkuma [ u mnie kakao i sok wiśniowy] Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z botwinki z serem kozim 138

botwinkę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Nie tylko w zupie czy  orzeźwiającym chłodniku , ale na przykład w formie lekkiej zapiekanki.  Jednym z moich ulubionych połączeń są buraki i ser kozi. I to pyszne połączenie wykorzystałam też w tej zapiekance.  Zapiekankę z botwinki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba jej wcześniej gotować czy smażyć

HealthyCreations
Krem z marchwi 150

kremy białe, dyniowe, cebulowe, z ziemniaków, buraczane to i czas na marchew w roli głównej. Najlepsza, według rankingu i gustu mojej małej smakoszki to zupa krem z marchwi i buraków, czemu się nie dziwię? Słodkie, delikatne smaki, które możecie przełamać porządnie doprawiając imbirem i chili. Znam wersję z dodatkiem pomarańczy, pyszne wierzcie! Zupę podaję z kleksem jogurtu lub śmietany

Zasmakuj Kuchni
BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką 130

zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać sporą ilość posiekanego, świeżego kopru. Gotowy barszczyk z botwinką podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami np. jajkiem na twardo lub białym serem. Palce lizać! Smacznego :) Barszczyk

Moja Książka Kucharska
Fasolowa chrzanowa pasta na kanapkę 148

Ekspresowa pasta z fasoli, chrzanu i buraka. Możemy ją nałożyć na kanapkę, zjeść jak taki a'la humus lub nafaszerować nią jajka. Lubię bardzo takie jedzenie, które ma wiele zastosowań. Przeglądając mojego bloga można gołym okiem to zauważyć, ja po prostu nie wyobrażam sobie jeść 3 lub więcej dni pod rząd kanapki z tą samą pastą bez zmiany dodatków. Poza(...)grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach a jest ich naprawdę wiele występuje żelazo, kwas foliowy , selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk. Składniki: 1 duży upieczony burak 1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżka oleju 1 łyżka chrzanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.  Doprawiamy solą

Życie zaczyna się w kuchni
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 154

plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z burakiem naciowym, twarogiem i podsuszaną kiełbasą 151

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie duża garść liści z buraka naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz 200 g twarogu sól pieprz tłuszcz do smażenia polewa 150 g śmietany 18 % 1 jajko garść tartego żółtego sera ok 50g dodatkowo(...)podsuszanej kiełbasy wiejskiej 100 g sera żółtego Opłukane liście buraka siekamy, na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu, może być olej. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone liście i smażymy aż do wyparowania całego soku który puszczą warzywa. Po wystudzeniu dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę z jajkiem i żółtym serem blendujemy i doprawiamy do smaku Ciasto

Gotowanie jest łatwe
Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej 153

zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku.     PRZEPIS NA ZUPA BOTWINKA Składniki na zupa botwinka: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży 1 burak 1 marchewka pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 liść laurowy 5 szt ziele angielskie     Jak zrobić zupa botwinka: Do garnka wlewamy(...)szklankę wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, marchewkę pokrojona w kostkę, gotujemy 5 min pod przykryciem. W tym czasie obieramy buraka, myjemy i ścieramy na tarce – wrzucamy do wody i gotujemy pod przykrywką 3 min. Botwinkę myjemy – buraczki, łodygi drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Liście botwinki drobno siekamy i wrzucamy do garnka na ostatnie

Dorota Smakuje
Gołąbki z botwiny 150

Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co w takim razie z liśćmi? Gołąbki z botwiny Liście również są jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można

mecooks
Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 162

dodać garść pomidorków koktajlowych a to celem przełamania słodyczy batatów, delikatną kwaskowością pomidorów. Polecamy Wam przepisy z Niedzielnego Kucharza na klasyczne gnocchi z resztek gotowanych ziemniaków oraz gnocchi z buraków ćwikłowych . Składniki: 1 słodki ziemniak o wadze około 500 g 1 jajko 250 g mąki (2 szklanki) plus kilka łyżek 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) plus kilka łyżek

Niedzielny kucharz