Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego(...)soczewicą i szpinakiem - Przepis Składniki / na 12 sztuk: 1/2 dużej cebuli 500 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego, drobno pokrojonego 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego rozdrobionego w moździerzu (lub sproszkowanego) duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub do smaku) sól do smaku 6 arkuszy
Chilli Czosnek i Oliwasuszonego 1 łyżka bazylii suszonej płaska łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki octu 2/3 szklanki cukru około 1 szklanka przegotowanej wody. Wykonanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować na tarce o średnich oczkach - jak do buraków. Jak ktoś ma elektryczną szatkownicę, to potrwa to zaledwie chwilkę. Można też
Poezja Smaków - blog kulinarnyGrillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem(...)łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy kilka łyżek oliwy 1/2 limonki pieprz sól 1-2 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz
Pociąg Do Kuchniodwiniętą już całkowicie z plasterków boczku perliczkę, dookoła niej ułożyłem przygotowane wcześniej buraki, a dookoła nich z kolei upieczone ziemniaki. W charakterze dekoracji użyłem cząstek pomarańczy które piekły się wraz z perliczką oraz połówek główki czosnku, zapieczonych wraz z ziemniakami. Danie doskonale pasuje do lekkiego czerwonego wytrawnego wina
Wyprawy kulinarnepory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku(...)cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą
Kuchnia Danusitrwa, ale już nie długo. Dzisiaj proponujemy klasyczną fasolkę szparagową z czerwonymi kulami ryżowymi. Wspaniałe i proste danie, a przy tym niezwykle smaczne. Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku 3-4 pieczarki mała cebula
vegetanieDzisiaj szybki post – czerwony, niskokaloryczny koktajl oczyszczający. Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy zblendować drobno pokrojone składniki wymienione na zdjęciu. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku grejpfruta, możemy użyć pomarańczy. Odpowiednia ilość cytrusów pomoże nam zniwelować potencjalnie niechciany smak buraka. Co dają nam poszczególne składniki koktajlu? Jabłka – zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C, pomagają zachować młodość i szczupłą sylwetkę. Zmniejszają stężenie „złego(...)cholesterolu a podnoszą stężenie tego „dobrego”. Ponadto leczą biegunkę, zapobiegają zatruciom metalami ciężkimi, zmniejszają łaknienie, stabilizują stężenie cukru we krwi. Buraki – obfite źródło kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju ciąży. Buraki obniżają ciśnienie krwi i chronią przed chorobami serca. Poprawiają pracę wątroby, działają lekko przeczyszczająco, uważane są za warzywo antyrakowe. Grejpfrut – wpływa korzystnie na istniejące zmiany miażdżycowe, zmniejsza
Powiedz dietom nieoccie 3 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 150 ml gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Marchew i ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ugotowane i obrane buraki oraz odcedzone z zalewy śledzie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę
Trzeci talerzprzypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby
Kuchnia po mojemusklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały
Sajkofanka smakudobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem. Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy(...)wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak
Marder&Marder Manufactureczęści. Do jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta. Nadzienie: Sałata Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji
W kuchennej krainiewielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardyłyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę myjemy
pieprzny smaczekciekawym dodatkiem jakim są czerwone buraczki ćwikłowe. Ciasto z ich udziałem jest przepyszne, delikatne i wilgotne. Uwieńczone kremem czekoladowym z nutą kardamonu, to coś dla miłośników czekoladowych słodkości. CZEKOLADOWY MUFFINKI: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% 150 g masła 1 łyżka octu winnego 300 g ugotowanych czerwonych buraczków 1 1/2 szklanki mąki(...)wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje Tagged: buraki , czekolada , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniam