Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnezupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów kulinarnych: talerzy, miseczek, garnuszków, desek
Kulinarne przygody Gatityo Zupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka
Aromatyczne Podróżehamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych płatków owsianych (opcjonalnie) po około łyżeczce przypraw : majeranek,curry,garam masala, ostra papryka
potrawyregionalnerożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej
SMYKWKUCHNIchleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy na wywarze
Mieszam w Garnkusmakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml
Karo in the Kitchenjeśli mocz jest zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz farbować ;) czerwone mięso jest ciężkie, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu białe mięso, czyli drób jest napakowane chemią (drób namiętnie jest karmiony kokcydiostatykiami i fluorochinolonami) duże
pyszne zdrowościSkładniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe składniki
Przepisy i porady kulinarneutarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPost Sałatka z buraczków i papryki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :) Składniki: Na ok 13 litrów sałatki: 10kg buraków ćwikłowych 12 cebul (ok 1,30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć
Kuchnia w czekoladziedoskonale) budzą od nowa mój zachwyt. Jednym z takich produktów, który uważam za fantastyczny, jest użyty do dzisiejszego przepisu koncentrat barszczu czerwonego. Smak? Wyśmienity. Aromat? Cudowny. Kolor? Oszałamiający. Skład? Zagęszczony sok z buraka ćwikłowego (75%), woda, sól i przyprawy - wszystko. Tak, wszystko. :) Bez polepszaczy, sztucznych barwników i innych tego typu, co czuć już po otwarciu(...)quinoa) 1 szklanka wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę
Garniec Magaliektóre pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i sól morska do smaku 4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy
Gosia gotujemeritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy
To co kochamsól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę(...)ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy
cool and mintyCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry(...)słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce
kolorowotorcikowoskwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego
Mama GotujePrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób
Kuchnia domowa Aniczerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki
Mama Gotujeprzypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki
Smaki Brazyliiogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie. Sok z kiszonych buraków zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje
Kulinarne przygody Gatityelement Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneproponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroiłam
Kulinarny Pamiętnikprozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują zgagę i regenerują nasz układ krwiotwórczy. To czerwone(...)kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Z witamin, najwięcej znajdziemy witaminy C (zwłaszcza w kwasie buraczanym, gdzie większe ilości kwasu askorbinowego powstają w trakcie fermentacji). Ponadto burak to bogate źródło witaminy B1 , która odpowiedzialna jest głównie za czynność układu nerwowego. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i pamięci oraz depresją. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny
Moja Mama Gotuje