buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:66/94)

Papryka konserwowa na zimę 212

wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie. Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie Wam do gustu. A przetwory z czerwoną, zieloną i żółtą papryką znajdą swoje miejsce w niejednej spiżarni. Zachęcamy bardzo do wykorzystania trzech rodzajów papryki. Dzięki temu w słoiczkach będzie bardzo kolorowo, a po wyjęciu do miseczki(...)pięknie prezentować. Papryka konserwowa przepis, który polecamy wszystkim szukającym sprawdzonych pomysłów na domowe przetwory. Zobacz również przepisy na jabłka prażone do słoików na zimę oraz na super zdrowe, kiszone buraczki . Natomiast sałatka z zielonych pomidorów i papryki , to propozycja na wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć. Jak zrobić paprykę do słoików? Zapraszamy na przepis! Papryka konserwowa na zimę Składniki

Kuchnia Na Wypasie
Tradycyjny barszcz ukraińśki 248

zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka(...)laurowe  łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów bulionu warzywnego   Przygotowanie:  W garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki

ChilliJemy
WSPÓŁPRACA ORZECH 230

wędlin.  SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca.   ZASMAŻANE BURACZKI  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól(...)Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier,  przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona

Gotowanie Patki
pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 156

Składniki: botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek(...)łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 132

rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka(...)momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek

ladykitchen
Śledzie w pomarańczach i szafranie 199

Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi(...)szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni Składniki: 4 filety śledziowe starta skórka z pomarańczy sok z 2 pomarańczy kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu 3 goździki kilka płatków suszonej papryczki chili olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie płuczemy je i wycieramy papierowym ręcznikiem.  W moździerzu delikatnie rozgniatamy pieprz, goździki

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kiszonych buraków 169

Przypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i

Obiad gotowy
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 209

Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :)))   W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam!  SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego(...)wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sol i świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oleju SKŁADNIKI NA SOS: 1 duży ząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody  + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Kila pomysłów na... 163

pomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia.  Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie(...)kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da.  Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego

More food, love and dreams
Chłodnik 195

końcu doczekałam się młodych czerwonych buraków  z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz(...)szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić

Bea(u)ty kitchen
Chłodnik z botwinki 320

smacznie. Chłodnik z botwinki   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu(...)łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek

Apetyt na Zielone