gramów mąki 4 jajka 100 ml mleka 70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka). Smacznego
Garniec Magaliepyszne kotleciki mielone uformowane w kształt dysków i nadziane na patyczki do szaszłyków. Polecam przygotować je ze 100% wołowiny (np. udźca wołowego), grubo zmielonej oraz wymieszanej z jajkiem, bułką i przyprawami. Dzięki temu po usmażeniu mięsko będzie miękkie i soczyste. Warto pamiętać, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, gdyż mogłoby to je nadmiernie wysuszyć. Ostudzone kotleciki(...)Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 10-12 porcji
cool and mintymorska świeżo zmielony czarny pieprz 1/4 szklanki gorącego rosołu lub wody 1/5 łyżeczki chili w proszku PANIERKA 2 małe jajka 3 łyżki tartego parmezanu 2/3 szklanka bułki tartej 1 łyżka mleka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE FARSZ : Grzyby płuczemy, wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy(...)około 2 cm, zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika i zwijamy zaczynając, od jednej z niezłożonych części. Panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i czarnym pieprzem. Smażymy z każdej strony, na 2-3 cm warstwie rozgrzanego oleju, aż się zrumienią. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z barszczem
cool and mintyporcje KROKIETY 350 g ugotowanych ziemniaków ( około 4 średnie ziemniaki) 1 żółtko 15 g masła szczypta gałki muszkatołowej sól PANIERKA 2 łyżki mąki 1 jajko / roztrzepane 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie(...)grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około 4 cm. Tak przygotowane układamy na oprószonym mąką blacie. Panierujemy dokładnie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej opcjonalnie wymieszanej z parmezanem. Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony
cool and mintyCiasto: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 2 cebule 20 g soli Dodatkowo: odrobina oleju do zeszklenia cebuli masło i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać(...)godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Dwie keksówki o długości 20 cm (lub jedną długą) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do każdej przełożyć połowę ciasta, wyrównać. Keksówki przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole
Nastoletnie Wypiekanieprzyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki. SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 4-6 czarnych oliwek kawałek czerwonej papryki 1/2 małej cebulki cukrowej 1/2 ząbka czosnku 2 gałązki świeżego tymianku ulubiony żółty(...)mozarella 1 łyżka majonezu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bułki kroimy na pół i nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce łączymy odsączonego tuńczyka, pokrojone dość drobno oliwki, cebulkę oraz paprykę. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki. Na koniec posypujemy
DefinicjaSmakumoich domowników. SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki zmielonej na grubych oczkach spory pęczek szczypiorku 6-7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 bułki namoczone w mleku 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi szczypta vegety 1 łyżki mąki 1-2 łyżki(...)masła klarowanego WYKONANIE: masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli, mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 zeszklonej cebuli i czosnku, lubczyk lub przyprawę maggi, masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe zraziki i smażymy na złoty kolor, z pozostałą cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy
Kuchnia Beatysurówką. Danie ma 280 kcal. 50 dag.mielonego mięsa mieszanego lub drobiowego 20 dag.niedużych pieczarek 1-2 cebule 2 Ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano olej tarta bułka ********************************************** Pieczarki myjemy,osączamy,drobno siekamy.Obieramy cebulę ,drobno ją siekamy w kosteczkę.Na patelnię wrzucamy pieczarki ,podsmażmy aż puszczą sok,odparować.Dodač łyżkę oleju,podgrzać,wrzucič cebulę i posiekany(...)czosnek,razem podsmażyć,przestudzić,połączyć z mielonym mięsem i jajkiem,dodać sól,pieprz i oregano,wymieszać.Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Podajemy z duszoną marchewką, z młodymi ziemniakami i buraczkami z wody.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSKŁADNIKI : 400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów(...)PRZYGOTOWANIE : Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron
Kulinarne Fantazje Marioliświeży karp 30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek 1 jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo smaczny, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti 2 puszki łososia 150 g w sosie własnym GRAAL 1 mała czerstwa bułka 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 mała cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny sezam do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Łososia odcedzamy, przekładamy do miski, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy z ziarnie sezamu, układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojoną
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut. Przed
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 6-8 kotletów ze schabu 200 g sera goudy kilka ogórków konserwowych sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)słupki o grubości około 0,5 cm. Na każdy kotlet kładziemy po dwa kawałki sera i kawałek ogórka, Zwijamy dewolaje, podwijając końcówki kotleta do środka. Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią. Podajemy ciepłe z dodatkami, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliłyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut zupę podac ze smietaną i grzankami - zupa smakuje
W Mojej Kuchni Lubięjajeczne kotlety do obiadu. Składniki: 25 dag kaszy manny 1 biała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 6 jajek sól i pieprz do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ugotować 3 jajka, obrać i drobno posiekać. Cebulę również drobno posiekać i przysmażyć na maśle. Kasze mannę ugotować na mleku, po wystudzeniu połączyć z cebulą(...)dwoma jajkami. Dokładnie wyrobić masę, przyprawić do smaku, dodać posiekane jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety, maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchnia