dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. Składniki na 8 tartaletek: na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kokosu szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 50 g białej czekolady(...)poziomek Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek. Przygotować nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafacebooku podsyłając przepis na babkę ze strony Gotujmy.pl Babka wyszła super puszysta, mięciutka, wilgotna, mmm ;) Jak murzynek tylko z cynamonem :P Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki dżemu (dawałam marmoladę) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Margarynę, jajko, cukier(...)jednolitą masę. Następnie do masy dodaję cynamon, kakao, mąkę i sodę. Dolewam mleko i całość miksuję na gładkie ciasto. Ciasto wykładam do formy na babkę wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut w 170 stopniach
W kuchni bez szafekpizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło, jedno jajko, 3 łyżki zimnej wody(...)spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnyogromnie. A ciasto polecam bardzo mocno: tradycyjne, pyszne z dużą ilością wisienek i pysznym kremem na bazie budyniu :) Pyszności! Składniki: (na 12 porcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy(...)mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około 50 g 30-40 g masła Dodatkowo potrzebne będą: margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto: 1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami 2. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia
KreatywnePinycieciorką ;) Zawsze miałam słabość do pomidorowych pasztetów ;) szczerze? do tego też będę mieć słabość ;) pycha! Składniki: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. bez użycia glutaminianu monosodowego Moja(...)zapach zachęcający do natychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze zachęcam do wypróbowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbyło bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów ~150g batata ~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki) ~czubata łyżka mąki pszennej ~pieprz ziołowy, czosnek, zioła, pieprz cayenne, sól - do smaku Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. W misie miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie(...)smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :) Smacznego
chili & sugarznajdziecie tutaj: KLIK Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1,5 łyżeczk proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka maślanki 3 duże banany 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jagód goji Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy, otwieramy i odstawiamy masę kajmakową do późniejszego wykorzystania. Jajka ubijamy na białą masę. Cały czas miksując(...)cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy. Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami goji. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić(...)żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę
Zapiski Młodej Żonyskładniki* 300 g mąki pszennej* 5 jajek* 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)* 200 g cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 250 ml adwokatu* 250 ml oleju* 2 łyżki kakao* szczypta soliSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką(...)przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min.Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia
Mix smakuCzasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki
Kuchnia domowa Aniciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Masło kroimy w kostkę i rozkładamy na mące(...)gnieciemy tym twardsze będzie ciasto.Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masęzawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki.Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek.-2 kilo jabłek-cynamon-bułka tarta-rum-otarta skórka z cytryny-cukierJabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki.Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy
Pasje JolkiCiasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię
Walijskie PichcenieBiszkopt:1 jajko2 białka3 łyżki cukru4 łyżki płaskie mąki pszennejKrem budyniowy:350 ml napoju waniliowego Alpro2 łyżki cukru2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej220 g masła o temp
kolorowotorcikowoupiec na zakwasie lub na drożdżach. Upiekłam i na zakwasie i na drożdżach, tak dla porównania. Jeden i drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością(...)bardzo proste w wykonaniu. Bardzo polecam! Dziękuję Ani z bloga Kuchennymi drzwiami za rozpoczęcie 2016r tak zjawiskowym chlebem. Jednocześnie dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do wspólnego pieczenia. Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem buraka Potrzebujemy • 370g mąki pszennej chlebowej, • 160g startego buraka na tarce do jarzyn o grubych oczkach, x) • 220g zakwasu z mąki żytniej typ 960 xx), • 200g ciepłej
Leśny Zakątek