bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:322/587)

Z masą budyniową i śliwkami 149

szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka(...)pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy

Motylkowa Kuchnia
Szarlotka z rabarbarem. 169

jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem  na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową z krupczatką w proporcji 50:50) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z  tego przepisu 100 g masła(...)ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś

Rozpustne gotowanie
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 193

wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ przepis autorski // keksówka 20x11,5cm ~300g mąki pszennej ~30g drożdży świeżych ~70-80ml mleka ~55g masła ~90g cukru ~3 żółtka Mleko i masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Schładzamy do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy. Drożdże mocno(...)cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy

chili & sugar
Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą 177

babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao(...)cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę i jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, babkę lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć

CookYourself
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 191

owsianymi i ziarnami - przepis z programu Ewa Gotuje 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 8 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę(...)dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Chleb z cebulą 244

składniki,a potem sypkie i drożdże..ustawiłam  program 2 , a po usłyszeniu sygnału dodałam podsmażoną cebulkę.. i moja praca na tym się skończyła.. 500 g mąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 50 ml oleju rzepakowego Rapso 2 cebule  Cebule pokroić(...)mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut

Moje domowe kucharzenie
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 239

Składniki:4 gruszkisok z 1/2 cytryny125 g margaryny lub masła3/4 szkl cukruszczypta soli3 jajka150 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura

kolorowotorcikowo
Biszkopt z 2 jajek 158

Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie:Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy(...)mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego

Blondynka Gotuje
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 214

smaku curry              2 łyżki mąki pszennej              5 łyżek oliwa z oliwek Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy(...)się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem 115

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość

Blog z Apetytem
Muffinki serowe (na słono) 181

Dla wszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 sztuk Składniki: 150 g makaronu (typu kokardka mała

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z serem i truskawkami 186

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych

Bullio
Rogale maślane 152

Kto nie lubi na śniadanie maślanego rogala z masełkiem i domowym dżemem. Popijając szklanką mleka lub kakao. Ja mogę takie śniadanie jeść codziennie. Rogaliki są puszyste

O kuchni z uczuciem
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 167

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych

Moja Galeria Smaku
Drożdżówki z serem i truskawkami 228

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych

Bullio

Proponowane wyszukiwania