bulionówka - 92 przepisów

Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 198

pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała(...)rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę, aby masa stała się zwarta i gęsta, pod koniec dodajemy zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy

Apetyczna babeczka
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 141

Łatwo też o przeziębienie. Dzisiejszy rosół przyjemnie rozgrzał wszystkich domowników i posłuszył jak profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek(...)smaku, a pod koniec gotowania z ganka wyjmij pora. Natkę pietruszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj lub podrywaj poszczególne listki. Gotowy rosół rozlej w talerze lub bulionówki i udekoruj natką pietruszki

blog.moje-pasje.info
Francuska zupa czosnkowa. 174

miałem, ale okazało się, że jest to danie wyjątkowo delikatne w smaku i łagodne w zapachu (albo odwrotnie). Wręcz eleganckie (w końcu - francuskie). Idealnie nadaje się do podania w bulionówce, lub filiżance jako przystawka. Bardzo smaczna i myślę, że zdrowa. Nie zdziwiłbym się, gdyby wielu poczęstowanych zupą gości nie uwierzyło nam, jakie są jej składniki. Kiedyś, w młodości(...)gorącego bulionu czosnkowego i dalej mieszać. Główną część bulionu doprowadzić do wrzenia i wlewać powoli masę jajeczną (mieszając oczywiście). Gotować 1 minutę. Dodać sok cytryny i wymieszać. Podawać w bulionówkach lub filiżankach dodając starty ser i posiekaną natkę oraz oprószając pieprzem

zadanie-gotowanie
Zupa krabowa z Büsum 177

zaskoczyć swoich gości ugotujcie im właśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy(...)Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko podgrzewamy. Gotową zupę przelewamy do bulionówek, proponuję podawać z kleksem bitej śmietany posypaną dużą ilością świeżego koperku. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Fińska zupa z łososia 169

gotujemy przez około 20 minut na średnim „gazie”. Po tym czasie dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy mocno ciepłą zupę w bulionówka lub miseczkach. U nas starczyła dla 4 osób (1-wszego dnia każdy wziął dokładkę i drugiego dnia po pełnej bulionówce dla każdego). Zupa jest też świetną alternatywą dla naszej polskiej zupy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa romans cukinii z kurkami 133

Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut! Zupę podałam w bulionówce  MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego(...)opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.  Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać. Smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

Wanilia i Kardamon
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 283

razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy(...)Przepyszny rosół z perliczkiBardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórekPodawać z domowym  makaronem orkiszowym lub pszennym, lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią).Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jak przygotować wigilijny stół 130

stołu. Najbardziej uniwersalna jest biała zastawa ze złotym lub srebrnym wzorem albo reliefem. Najpierw stawiamy płaski talerz, na nim umieszczamy talerze deserowe i na samym końcu talerz głęboki lub bulionówkę. Talerze powinny być dobrane w taki sposób, aby nie przyćmiły uroku sztućców, a jedynie podkreśliły elegancję świątecznego stołu. Szklanki i kieliszki do wody lub soku ustawiamy po prawej stronie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 99

zmiksować z pozostałymi składnikami 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej  100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga

Cztery Fajery
Krem pomidorowy z mozzarellą 110

przeciskamy przez praskę i szklimy wszystko na oliwie z oliwy, dodajemy pomidory i paprykę, smażymy około 15 min, dodajemy szklankę bulionu,  zagęszczamy krem chlebem,bądź bułką, podajemy w bulionówkach lub małych miseczkach z dodatkiem kawałków mozzarelli i bazylii

Kuchnia Beaty
Krem z cukinii 147

minut, wodę trzeba osolić. Następnie dodać wszystkie składniki i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć korpus, obrać mięso, kości wyrzucić. Zupę zmiksować, dodać mięsko i obsypać posiekanym koperkiem. Podawać w bulionówkach. Zupa na wywarze – do garnka wlać wywar, dodać obraną marchew i pokrojoną w kawałki, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, gałkę muszkatołową, obrane ząbki czosnku i pokrojoną cukinię. Koperek

Kuchnia Pokoleń
Zupa marchewkowa z kurkumą 162

curry, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy rondel pokrywą i gotujemy zupę ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy śmietankę lub mleko i miksujemy na krem. Zupę marchewkową przekładamy do bulionówek. Krem marchewkowy możemy podać z kleksem gęstego jogurtu greckiego, posiekaną natką pietruszki lub z domowymi grzankami. Ja skropiłam zupę oliwą, doprawiłam jeszcze kolorowym pieprzem i posypałam natką. Smacznego! The post Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem kukurydziany 185

pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku. Ustawiamy prędkość 6, czas 3 minuty i temperaturę 100 °C. Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone na kilka części, odcedzoną kukurydzę, domową bulionówkę oraz przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i ustawiamy program Soup1 na 20 minut. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, ustawiamy raz jeszcze prędkość 7 i czas ok 30 sekund. Włączamy

Kuchnia w czekoladzie
Szybki barszcz czerwony 134

tortellini przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Jeszcze na dobre Nowy Rok się nie zaczął (dzisiaj dopiero 2-gi styczeń) to już się zaczyna od strat. Potłukłam dzisiaj tę zieloną bulionówkę, którą widać na zdjęciu powyżej. Podczas wycierania wypadła mi z ręki i roztrzaskała się na 4 większe kawałki i parę małych

blog.moje-pasje.info
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 593

zmiksować z pozostałymi składnikami 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej  100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem paprykowy z mascarpone 207

można dolać  trochę  bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę pieprzu, zagotowujemy zestawiamy z ognia, rozlewamy do bulionówek, podajemy posypaną natką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 171

stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem.  Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Marynarski kociołek 114

rodzaje krewetek i gotujcie całość na małym ogniu ok 20 minut. Chwilę przed podaniem dodajcie wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki. Gorącą zupę podawać w głęgokich talerzach lub bulionówkach. Wierzch posypać posiekanym koperkiem i posiekaną młodą cebulką. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 191

Flaczki to jedna z naszych ulubionych zup. Zawsze gotuję ją w większej ilości przed Wielkanocą , czy Bożym Narodzeniem i wekuję, bo nic tak nie smakuje podczas rodzinnych imprez, jak bulionówka wypełniona aromatycznym wywarem. Osobiście uwielbiam kiedy są to flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z marchewki z groszkiem 140

seler, miksujemy warzywa blenderem z odrobiną masła, dodajemy stopniowo wrzący rosół, aż uzyskamy idealnie aksamitną zupę marchewkową, doprawiamy zupę solą i odrobiną pieprzu cayenne. Zupę marchewkową przekładamy do bulionówki, na środku układamy ugotowany zielony groszek. Smacznego! The post Zupa z marchewki z groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 162

trakcie dodając tyle niewykorzystanego bulionu lub wody, aby uzyskać jednolity krem. Przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy do filiżanek, bulionówek lub małych miseczek i serwujemy z twarożkiem chrzanowym, świeżymi kiełkami i opcjonalnie także z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
STYLIZACJA FOTOGRAFII KULINARNEJ 134

miseczka Alessi .  Wystrzegaj się raczej kwadratowych form, dużej ilości wzorów, kolorów, bądź miseczek w zbyt intensywnym kolorze.  Duży wybór miseczek śniadaniowych znajdziesz na LionsHome Natomiast małe bulionówki idealne do zup tutaj . Przy wyborze talerzy głębokich, obowiązują te same zasady, które opisałam dla Was, przy talerzach deserowych. Kierujemy się kolorem, linią talerza, tłoczeniem na talerzu. Ja osobiście

SMYKWKUCHNI
KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 110

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca.  ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l.  ziemniaki duże 5-6 szt.  korzeń selera 1/2 sztuki korzeń

Kuchnia Paulettes
Zupa kolonialna 123

szczypta suszonego tymianku – śmietana kremówka/jogurt Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion. Gotować jeszcze ok 20-30 minut. Podawać gorące w bulionówkach

Szybko Tanio Smacznie
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 132

mnie łyżeczka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć do bulionówek, polać śmietanką, posypać pietruszką. Na wierzch ułożyć trochę konfitury cebulowej

Szybko Tanio Smacznie
Bulion z marchewką i białą fasolą 124

Gotujcie je w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20-25 minut. Po tym czasie dodajcie odsączoną i przepłukaną fasolę aż całość będzie gorąca. Podawać w bulionówka z odrobiną koperku. Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z kasztanów 150

zabierałam się chyba dwa lata. Nie wiem sama czy się bałam, ale nie minęło 15 minut a zupa była ugotowana, zmiksowana i mogłam ją podawać. Do przygotowania zupy (4 bulionówki, dość pełne) potrzebujemy (oryginalny przepis Johann Lafer dla Kenwood) : 2 szalotki 500 ml bulionu (ja miałam akurat pod ręką cielęcy) 180 g ugotowanych kasztanów jadalnych (kupiłam gotowe) 100 ml koniaku

Szybko Tanio Smacznie
Zupa-krem z dyni 149

ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć kleks jogurtu naturalnego,posypać pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.   Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 274

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam

Szybko Szybkowar
Botwinka z jajeczkiem 120

smak. Wlać śmietanę wymieszać, można nie dodawać śmietany jak nie lubicie, ale prawdziwa botwinka musi mieć śmietankę Ugotować jajka na twardo, oskrobać i pokroić na ćwiartki. Wlać zupę do bulionówek lub na talerze, dodać po jajeczku, posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 157

gotowe ;) Powinny się gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy je i przepłukujemy na sitku zimną wodą, żeby się nie sklejały. Nakładamy na talerze, lub do bulionówek i zalewamy gorącym barszczem. Smacznego

Quinoa Raz!
ZUPA RYBNA Z CURRY I BANANEM 207

dekoracji ***********************************************  Cebulę zeszklić na maśle .Dodać mąkę i curry wymieszać,wlać bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 168

czasie na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!   The post Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pieczarkowa inaczej 153

oliwek, obsypać dowolnymi ziołami i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kostki chleba i smażyć, aż staną się chrupiące. Cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Szczypiorek posiekać. Wlać zupę do bulionówek, obsypać skwarkami z boczku i grzankami. Dodać troszeczkę szczypiorku, Jak ktoś nie lubi szczypiorku można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dla mnie ze szczypiorkiem było super. Jadłam tak pierwszy

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z marchwi 154

chcecie możecie dodać chili lub zioła). Rozprowadzamy z 2 łyżkami śmietanki kokosowej, dodajemy soczewicę i troszeczkę podgotowujemy na małym ogniu. W tym czasie ubijamy śmietanę. Gorącą zupę nalewamy do bulionówek a następnie ozdabiamy kleksem śmietany i orzechami. Pychota

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek 146

konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać w bulionówkach skropioną lekko oliwą. Jako dodatek proponuję chrupiące grzanki. Ta zupa najlepsza będzie latem, podczas ogórkowego sezonu. Wtedy ogórki są najsmaczniejsze i pachnące. Jeśli jednak tęsknimy za latem i słońcem

Codzienna kuchnia niecodzienna
KREM BROKUŁOWO-JARZYNOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY 145

Zupy bywają u nas bardzo często, rzecz można prawie codziennie. Taka zupa to idealne dopełnienie obiadu. Nie trzeba jej zjadać bardzo dużo, ale taka bulionówka jest w sam raz. Zupy nie tylko świetnie rozgrzewają, wypełniają zgłodniałe brzuchy, to jeszcze w takich zupach można przemycić mnóstwo warzyw,  po które nie zawsze chętnie sięgają dzieci. O ile ze starszymi

Smaczne Zdrowe
Zupa z trybuli z zielonym pieprzem i orkiszem 190

następnie dodajemy masło, zielony pieprz i chwilkę jeszcze gotujemy.  3/ Ściągamy z kuchenki, doprawiamy solą i cytryną i blendujemy do jednolitej konsystencji. 4/ Przelewamy do bulionówek, podajemy z ugotowanym orkiszem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem CZOSNKOWA bez laktozy 198

czosnek z olejem, oraz 1/3 nieprzesmażonego czosnku. Po paru minutach ściągamy z kuchenki - doprawiamy solą, odrobina cukru i pieprzem. 4/ Miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy w bulionówce. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Kremowa zupa z marchwi i indyka 167

mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać gorącą w bulionówkach, posypaną obficie pietruszką i odrobina płatków chilli

Szybko Tanio Smacznie
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 166

być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu. Z podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z POMIDORÓW 167

bywają u nas 5-6 razy w tygodniu. Raz bywa to rosół, innym razem zupa na bazie tego rosołu. U nas zupa jest zwykle dodatkiem do dania głównego, mała bulionówka takiej zupki, to balsam dla zgłodniałych żołądków. Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana

Smaczne Zdrowe
Grecki rosół z cytryną 177

cudo, przy którym nie trzeba się gimnastykować. Nie spędzicie godzin w kuchni, przy kuchence – krojąc, smażąc i mieszając w garnku. Do przygotowania zupy potrzebujemy (na około 10 bulionówek): – 250 g kurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z ciecierzycy 182

pewno nie ostatnie bo rodzince bardzo posmakowała. Już mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść

Smakołyki Asi
Uszka wigilijne 159

łyżeczką farsz składamy na pół robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego

kgwjanczewo
Płacz, ale jedz! Zupa cebulowa... 119

małym ogniu, aż niemal całe odparuje. 5. Do cebuli dodaj bulion, sól Falksalt , czarny pieprz Prymat i gotuj na małym ogniu około 12 minut. 6. Zupę przelej do bulionówki, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku aż ser się roztopi. SMACZNEGO

Bike By Life
Kalafiorowa zupa krem 146

zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia. Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1 kalafior 4-5 młodych ziemniaków 1 duża marchewka   1 pietruszka   kawałek pora   1 udko   cebula   sól pieprz biały ognista mieszanka

Smakołyki Asi
Cukiniowa zupa krem 146

tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej

Smakołyki Asi
Zapiekana ze śliwkami kaszka manna 188

kuchni potrzebne 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 śliwek 3 łyżki masła 5 łyżek cukru co i jak po kolei Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń, najlepiej porcelanowych bulionówek, smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę, dosypujemy  trzy łyżki

Kuchnia Babci Basi
Krem brokułowy z oliwą chilli 147

koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Wszystkiego ciepłego

Szybko Tanio Smacznie
Krem z dyni z ciecierzycą 159

kostką rosołową. Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie

Codzienne Gotowanie
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 200

gładką masę. Doprawiamy imbirem i pozostałymi przyprawami, a także sokiem z cytryny. Dolewamy mleko i dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy w kubkach lub bulionówkach, posypaną posiekaną natką oraz ewentualnie granulkami granatu (świetnie się komponują!) i grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz wołowy po polsku 223

godzin dolewając co jakiś czas wody by składniki były przykryte. 2/ Gdy mięso zmięknie, doprawiamy wszystko solą, odrobiną majeranku i tymianku oraz zagęszczamy roztworem mąki i wody. Przelewamy do bulionówek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa dyniowo - figowa 213

Dodajemy 3-4 obrane i pokrojone figi, cukier brzozowy, sok z marchwi i pomarańczy oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Ponownie miksujemy aż do pełnego zmiksowania się składników. 5/ Rozlewamy do bulionówek, dodajemy obraną i pokrojoną figę na wierzch oraz orzechy jeśli preferujemy. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
zapiekana manna 132

sporych śliwek 80 g gorzkiej czekolady 12 g masła 80 g brązowego cukru ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy Sposób przygotowania Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała

Miód i pieprz
Szybki chłodnik PUTIN 180

chlebowego Cukier trzcinowy do smaku Przygotowanie: 1/ Mieszamy kefir z kwasem, ucieramy do tego obrane jabłko na tarce i dosładzamy do smaku cukrem. Ponownie mieszamy.  2/ Rozlewamy do bulionówek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 109

lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek nalewamy chłodnik i ozdabiamy warzywami pokrojonymi w kostkę. Życzę Wam smacznej ochłody! ps. chłodnik zabierzcie ze sobą do pracy w pojemniku, możecie też zabrać na piknik – wtedy umieśćcie w termosie

Szybko Tanio Smacznie
Chłodnik- taki mój 407

się dostać botwinki więc tym razem Chłodnik musiał obejść się bez niej. A Wy co pysznego szykujecie swoim najbliższym na obiad w taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku

Krakowskie smaki Ani
Chłodnik arbuzowo – melonowy 85

miejsce, bez uszczerbku na temperaturze). Taką chłodną, aromatyczną zupę jadłam u swoich teściów i postanowiłam dla Was odtworzyć to pyszne danie! Do przygotowania ok 20 porcji (1 porcja = 1 bulionówka) potrzebujemy: – 1 kg miąższu arbuza – 1 kg miąższu z melona – 1 ogórek gruntowy – kilka listków melisy – 1 łyżka octu winnego – odrobina pieprzu do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 181

miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać do bulionówek, posypać prażonymi płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć piankę kawową. Kiedy nasz kremik był już prawie gotowy ja wybrałam się do "konkurencji" a raczej przyjaciół, którzy z największą pieczołowitością przygotowywali

AZgotuj!
Pomidorowa z kukurydzą 231

praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z pora i sałaty 187

aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.  Jest pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa z mozzarellą 162

Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze 10 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia. Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego!   Czerwoną zupę pomidorową zgłaszam do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
Rosół 268

dopiero po kilku lub nawet kilkunastu minutach od dosypania soli. Rosół podajemy np. z osobno ugotowanym makaronem i marchewką, udekorowany natką pietruszki, którą dodajemy bezpośrednio do talerzy, miseczek lub bulionówek. Przed podaniem warto pozwolić rosołowi na odstanie się przez kilkanaście minut bez podgrzewania, aby mieć pewność, że będzie klarowny. Uwagi Gotując rosół z kury używam albo piersi, albo nóg, przy

Kulinarna Pokusa
Bulion z marchewką i białą fasolą 142

plastry. Gotujcie je w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20-25 minut. Po tym czasie dodajcie odsączoną i przepłukaną fasolę azcałośc będzie gorąca. Podawać w bulionówka z odrobiną koperku. Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto w 5 minut z mikrofali 273

mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia. Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie

Kuchcik gotuje
Pikantny chłodnik ogórkowy 145

smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka, rozlać chłodnik. Do każdej porcji dodać trzy ćwiartki jajka oraz szczyptę koperku. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 165

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko

W poszukiwaniu inspiracji
KREM BROKUŁOWY 203

Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 164

zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy

Smakowy Raj
ZUPA KREM Z BURAKÓW 186

nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami. Do posypania zupki użyłam ziarenek z ZIARENKOWA . Zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie cały asortyment

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 169

miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy. 3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 129

mnie łyżeszka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć do bulionówek, polać śmietanką, posypać pietruszką. Na wierzch ułożyć troche konfitury cebulowej

Szybko Tanio Smacznie
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 365

zupę  (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula

Smaczne Zdrowe
MOJA WERSJA KRUPNIKU 266

gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną

Smaczne Zdrowe
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 269

można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory

Smaczne Zdrowe
Zimne nóżki 288

kości i podzielić na małe kawałki, marchewki pokroić na plasterki lub półplasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem schłodzone i skropione octem

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 195

rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 320

połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :)Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zamiast barszczu 197

się z niczym pomylić. Dobrze komponują się z delikatnymi dodatkami, które łagodzą ostry smak buraczków. Jak napisałam wyżej - prawdziwy barszcz przygotowuje Babcia na Święta, i piję go z bulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą, że są takie potrawy, które tylko w Święta smakują nadzwyczajnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 344

wodzie z dodatkiem masła (mają wówczas cudowny maślany smak).Na talerzu posypać delikatnie natką pietruszki (nie trzeba, my tak lubimy).Ten sam barszcz podany na głębokim talerzu:I w bulionówce:Smacznego

Smaczne Zdrowe
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4929

mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie