pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy(...)pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewycebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku Olej Bulion/ woda Wykonanie: Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy na 30 minut(...)oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO
Smaki Ewywiele innych przepisów. Efekt był bardziej niż pozytywny. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 150 gram boczku wędzonego 1 cebula Sól, pieprz Słodka papryka mielona Olej bulion 50 ml śmietany 18% Wykonanie: Polędwiczkę oczyszczamy i wąskim nożem przez całą jej długość robimy otwór. Boczek wędzony kroimy drobno lub pokrojony przez moment miksujemy. Masę nadziewamy polędwiczkę przez wykonany wcześniej(...)otwór. Końcówkę zawiązujemy. Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oleju, obsmażamy polędwiczkę i cebulę. Po przestygnięciu oleju dolewamy ½ l bulionu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie polędwiczkę wyjmujemy, odkładamy na talerz, zlewamy całą zawartość patelni i miksujemy lub przecieramy. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy śmietanę
Smaki Ewyserkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka(...)Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki. Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO
Smaki Ewyzmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej(...)Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek na talerzu. SMACZNEGO
Smaki Ewyboczkiem wędzonym. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 ½ kg schabu 250 gram suszonych moreli 100 gram boczku wędzonego 1 jajko Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Bulion 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab jak kartkę papieru i grubości około 1 cm. Z opakowania moreli odkładamy(...)jeżeli trochę się przypaliło, wlewamy trochę wody, ale nie skrobiemy aby później sos nie był gorzki ). Do zlanego płynu dolewamy tyle wody aby całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele, gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej śmietany. Zagotowujemy. I sos gotowy. Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem morelowym. SMACZNEGO
Smaki Ewywołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym słoninę(...)lodówce. Następnego dnia usuwamy warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewysklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami. Składniki: Górka cielęca Kilka marchewek Cebula Pietruszka Sól Pieprz Słodka papryka Czubryca zielona Smalec Bulion cielęcy 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czubrycą. Układamy w naczyniu do pieczenia razem(...)lekko smarujemy z góry smalcem. Pozostawiamy na około ½ godziny do zamarynowania. Pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Na koniec zlewamy sos z pod pieczeni do garnka, dodajemy bulion cielęcy, ewentualnie doprawiamy, gotujemy. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do sosu. Mieszamy. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami i sosem
Smaki Ewypyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą(...)Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą(...)masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec odbieramy trochę wywaru, dodajemy śmietanę i ewentualnie 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni z mięsem, zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewydelikatne i dokładnie mogę powiedzieć, że rozpływają się w ustach. Po prostu pycha. Składniki: Dowolna ilość żeberek Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Liść laurowy ziele angielskie Czosnek granulowany bulion olej Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki ( ok. 5 -7 cm ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Do wysokiej(...)patelni wlewamy łyżkę oleju. Obsmażamy przygotowane żeberka. Podlewamy bulionem, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. I gotowe. Pycha. SMACZNEGO. Nie zawsze więcej znaczy lepiej, często dobry smak tkwi w prostocie dania
Smaki Ewysuszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie: Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku z wodą i parzymy ( nie gotujemy ). Tak długo, aż liście z kapusty będzie można po kolei zdjąć i będą(...)jest solone, bo to wszystko zmienia ). Wszystko razem mieszamy. W liście kapusty zawijamy porcje farszu ( z kapusty wcześniej ścinamy twardą część lub ją rozbijamy ). Formujemy gołąbki. Umieszczamy je w bulionie grzybowym i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki, odlewamy część płynu. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę. Porządnie mieszamy. Wlewamy do garnka. Doprawiamy jeżeli jest
Smaki EwySezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody(...)kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych włókien. Zaciągamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i białym
Smaki Ewyjuż publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru Sól Pieprz natka pietruszki kwaśna śmietana Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy(...)oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej papryki, łyżeczką kwaśnej
Smaki EwySkładniki: Dowolna ilość plastrów schabu Plastry boczku wędzonego, surowego ( tyle ile plastrów schabu ) Szparagi ( odłamane kawałki bez łyka ) Sól Pieprz olej Ok. 100 ml śmietany 2 łyżeczki mąki Woda / bulion Sznurek / nitka Wykonanie: Plastry schabu rozklepujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Białe szparagi obieramy ( pozbawiane twardej, łykowatej części ) i po dwa kawałki zawijamy w plaster boczku. Układamy na schabie i zawijamy(...)roladkę. Zabezpieczamy nitką / sznurkiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Po obsmażeniu podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, usuwamy z nich nitki. Płyn zlewamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Miksujemy. Ponownie umieszczamy w garnku, łącznie z roladkami. Chwilę gotujemy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy