bulion z kości - 500 przepisów (strona:22/34)

Koperkowe roladki 126

mamy.  ROLADKI KOPERKOWE Składniki: 4 udka z kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Żeberka rozkosznie cebulowe 168

połowę wrzucamy do podgrzanego bulionu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy żeberka, po minucie, dwóch z każdej strony. Przekładamy je do bulionu, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drugą połowę posiekanej cebuli. Gdy będzie porządnie zrumieniona przekładamy do bulionu. Na patelni, na króciutko, jakieś 30 sekund, ląduje miód, który następnie także powinien trafić do bulionu. Dokładamy ziele i liście laurowe(...)przez około półtorej godziny na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Czas duszenia oczywiście zależy od wielkości żeberek. Gdy będą już mięciutkie i zauważymy, że z łatwością odchodzą od kości, to wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku i konsumować. Sosik zagęściła nam cebula, więc nie widzę potrzeby zaprawiania go, ale jeśli wolicie bardziej zawiesiste, to oczywiście możecie dodać

Pichceniomania
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 137

jest miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości. Sos ma idealną konsystencję i nie ma potrzeby zagęszczania go mąką. Zblendowanie cebuli daje smakowity efekt. Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać.         1 kg żeberek wieprzowych 2-3 cebule   2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina

Di gotuje
Duszona pręga wołowa z warzywami 139

chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie(...)nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna

ClauditteMissCooking
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 265

klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 100-150 g mozzarelli, startej

karmelowy
Wolowina w sosie ostrygowym 161

kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę.  SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku

Kuchnia od dwojga
Schab po bałkańsku 153

pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała i zielona część - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej

Apetyczna babeczka
pora na zupę fasolową 129

niego  mięso z kurczaka (warzywa  i kości odrzucamy). Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy selera i marchew, które wcześniej kroimy w kostkę, całość przesmażamy przez 2-3 minuty a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy dodając obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka, oraz ugotowaną

Miód i pieprz
Wieprzowina na ostro – pulled pork 200

kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko

codojedzenia
Polski pasztet z królika 137

bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze 10 minut. Mięso i wątróbkę wyciągamy, żeby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze i odciskamy. Mięso z królika oddzielamy od kości

Trzeci talerz
Zupa jarzynowa-jesienna 158

domu najlepszym powodzeniem cieszą się zupy gotowane na mięsie, kościach.. Ja też je lubię, ale nie mogę i nie chcę codziennie karmić dziecka taką dawką tłuszczu ;) siebie zresztą też nie chcę tak karmić, bo nim się obejrzę łatwiej mnie będzie przeskoczyć niż obejść :))) dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych, bo przecież można

Kolorowy Przepisownik
Schab pieczony 154

wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki pieprzu 2 nieduże cebule 1/2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej Mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak z kaszą gryczaną 206

minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka (rozdzielone na podudzie i udo) - 1,5 szklanki kaszy gryczanej; - 3 szklanki bulionu; - 3 ząbki czosnku; - 200 ml śmietany

dom-agi.pl
Szynka w sosie pomidorowo-musztardowym 125

Składniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion  mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Weneckie ragu z kaczki 166

powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. 2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości; mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy

My Culinary Art
Zupa z kurczaka z pieczarkami 185

Wbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku

Kulinarna Pokusa
Ormiańska zupa Haszlama 236

wieczorem ugotowałam w szybkowarze wywar mięsny, a na drugi dzień tylko dodałam  i gotowałam warzywa.  Polecam! składniki 500 - 600g   baraniny - u mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g  ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia  cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście(...)paprykę w poprzeczne paski. W garnku z grubym dnem  ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli, pomidory, paprykę. Wierzch posypać dużą ilością kolendry. Zalać wszystko bulionem, przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu ok 30 minut od momentu gdy zupa się zagotuje ( do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, doprawić solą

Stare Gary
Klasyczna pomidorowa z nutą cynamonu 165

ryżem. U mnie bazą zupy jest bulion wieprzowy. Naprawdę żadna inna pomidorowa nie smakuje tak dobrze jak ta - tajemnicą jest właśnie wieprzowina zamiast wszechobecnego drobiu i szczypta cynamonu.   Oczywiście pomijając zupę pomidorową ze świeżych pomidorów robioną przez kochającą babcie -z takimi smakami nawet nie śmiem konkurować!;) Składniki: 0,5kg kości wieprzowych pęczek włoszczyzny 0,5l passaty pomidorowej

U Fiolki
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 204

roślinnego 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu

karmelowy
Schab po warszawsku 361

marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania