bułeczki - 9699 przepisów (strona:97/647)

Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 185

Hygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne bułeczki podawane na śniadanie w dzień świętej Łucji. Wieniec nadziany jest masłem z dodatkiem cynamonu, imbiru, mielonego kardamonu i skórki startej z klementynki. Nie wyszłam z kuchni do czasu aż nie skończyło się piec(...)orszak z latarniami, lampionami i świecami. Biel, czystość – światło w mroku – przyznajcie że to piękna metafora.   Skąd bułki na śniadanie? Najstarsza wzmianka o obchodach tego święta i charakterystycznych bułeczkach pochodzi sprzed 250 lat – w grudniu 1764 roku przez miejscowość Horn przejeżdżał podróżnik, który zatrzymał się na nocleg w miejscowej gospodzie. Rankiem, dokładnie w dniu 13 grudnia, obudziła go młoda

Karo in the Kitchen
Bułeczki z gyrosem 138

Drożdżowe bułeczki  nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)ewentualnie odrobiną soli,dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta odrywać nieduże porcje,rozciągnąć lekko na dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Zlepić i uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,odstawić na 10-15 minut by wyrosły. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec

Kolorowa kuchnia Elki
Bułeczki pszenne -ekspresowe 127

Przedstawiłam Wam już nasz ulubiony rodzinny chleb ( Tu ) i  bułki, nasze najulubieńsze z ziemniakami i z siemieniem  lnianym, a teraz przedstawię Wam nasze bułeczki emergency.  Znacie to uczucie, kiedy to okazuje się że pieczywo po prostu ...wyszło? Zamiast ubierać się i biec, w moim wypadku po lokalny chleb, który z chlebem nie ma nic wspólnego, zabieram(...)się za upieczenie bułek.  Przepis drogą prób i błędów mamy już opracowany. Wystarczą dwie godziny i dzieci zaczynają nerwowo kręcić się po kuchni, licząc na ciepłe bułeczki. Spróbujcie i Wy.  Nie potrzebujecie mąki chlebowej, choć jeśli macie takową, warto jej użyć. Przepis na około 10 średnich bułek 650 g mąki pszennej 250 ml wody (ciepłej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z dynią 221

Chleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki.  Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)upływie tego czasu uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Aby upiec bułeczki, ciasto dzielić na porcje o równej wadze (w moim przypadku było to około 50 g), formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć suchą ściereczką kuchenną Fermentacja końcowa

Chlebki.pl
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 164

Ponieważ po powrocie z urlopu czas na gotowanie mam tylko w weekendy, postanowiłam upiec wytrawne drożdżówki z grzybowym farszem. Drożdżówki zastąpiły mi kanapki do pracy. Składniki (na 18 bułeczek): Farsz ok. 500 g świeżych grzybów (użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz(...)nożem co kilka milimetrów na długość ok. 1 - 1,5 cm, drugi zgiąć i nałożyć na farsz. Całość zwinąć w roladkę. Roztrzepać delikatnie pióropusz utworzony z ponacinanego ciasta. Każdą bułeczkę-roladkę odłożyć pióropuszem w górę na formę dokładnie posmarowaną olejem. Piekłam w dwóch tortownicach, układając bułeczki blisko siebie, by je potem odrywać. Bułeczki odstawić na ok. 20 minut do ponownego

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki z grzybami 140

wyparuje. Do gorących grzybów wsypujemy żółty ser i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy ciasto wyrośnie chwilę je jeszcze zagniatamy a następnie dzielimy na równe części (mi wyszło 9 sporych bułeczek). Każdą część spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy (tworząc kształt koła), na środek kładziemy porcję farszu i zwijamy brzegi do środka tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)zamknięciem" do dołu". Podczas formowania bułeczek uważamy, aby ciasto nigdzie się nam za bardzo nie rozciągnęło, co zapobiegnie pękaniu bułeczek podczas pieczenia. Nadziane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy przez około 20-25 minut aż bułki nabiorą

My simple kitchen
Domowe bułki są najlepsze. 119

ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy. Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba czy bułek. Gdy się pieką już nie można  doczekać się kiedy będę gotowe, pachnące i z pysznie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie czy kolację. Podane z ulubionymi dodatkami: masłem, twarożkiem czy dżemem(...)się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.   http://izabelawkuchni.blogspot.com

Izabelawkuchni
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 161

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Bułeczki podałam(...)talerzykach, które otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . A teraz zapraszam na bułeczki:) Składniki: Rozczyn: 10 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 jajka 1 kg mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 dag masła lub margaryny około półtorej szklanki ciepłego mleka Budyń: pół litra mleka 2 budynie waniliowe

Izabelawkuchni
Bułeczki z ziołami i mozarellą 243

Przepisy Thermomix. Bułeczki z ziołami i mozarellą. Składniki: 100 g sera białego 35 g masła 70 g mleka 1 łyżeczka soli 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g świeżych ziół (oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia) 10 kulek mozarelli Bułeczki z ziołami i mozarellą. PRzepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy ser biały, masło, mleko i sól. Mieszamy(...)czas 3 min/Interwał . Ciasto przekładany na tłusty blat i dzielimy na 10 części. Z każdej części robimy okrągły placek, na środek dajemy kulkę mozarelli i dokładnie sklejamy. Formujemy bułeczkę. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut. Poniżej zapraszam na videoprzepis. The post Bułeczki z ziołami i mozarellą appeared

Themo przepisy
Buleczki z jablkami 180

Wakacje się kończą, więc pora pomyśleć o przekąskach do szkoły dla dzieciaków. Nasze dzisiejsze bułeczki doskonale sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny(...)łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej * -  Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek sprawi, że bułeczki będą po prostu delikatniejsze i dłużej zachowają świeżość Mleko lekko podgrzewamy. Masło roztapiamy. Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i wlewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy

Kuchnia od dwojga
Bułeczki hamburgerowe 197

Pyszne, mięciutkie, puchate bułeczki, które mogą posłużyć Wam do wykonania domowych burgerów...lub będą po prostu smaczniejszą alternatywą dla śniadaniowych bułek ze sklepu. Dodatkowo mają tę zaletę, że wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na nocne wyrastanie, następnego dnia mamy zatem mniej pracy i szybciej możemy cieszyć się smakiem domowego pieczywa :). Polecam :) Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi STĄD . Składniki(...)bułeczek: Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 14 g drożdży 340 ml letniego mleka   Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 2 żółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego  cały zaczyn Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania sezam

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 160

Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem... Padło na te drożdżówki :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem... Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;) to oczywiście absolutnie nic nie stoi(...)cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.   Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki serowo - pomarańczowe 113

wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach. Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, a upieczone już bułeczki pokryłam cienką, ale znaczącą w smaku warstwą pomarańczowego lukru. Wraz z serowym nadzieniem to połączenie warte grzechu ;). Bułeczki przepysznie smakują ze szklanką mleka. Na drugi dzień również są smaczne :). Zachęcam(...)napuszenia. Następnie każdą kulkę dość mocno spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce serowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30 minut ). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu

Opowieści z piekarnika
Kulebiaki 215

soku); 50 g suszonych grzybów; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka kminku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania blachy; 1 jajo do posmarowania bułeczek po wierzchu; 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek po wierzchu; Blacha do pieczenia o wymiarach 32 x 26 cm; Okrągła wycinarka do ciastek o średnicy około 9 cm. Sposób przygotowania(...)grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach po 3 bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 20 minut. Wyrośnięte kulebiaki posmarować

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania