bułeczki - 9699 przepisów (strona:36/647)

Bułeczki cynamonowe 40

Szwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… ? Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie ? Uwaga: szklanka 200 ml Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek. Składniki na ciasto: 25 g drożdży 250 letniego mleka 1 jajko(...)szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu ? ). Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dodatkowo

Słodki sentyment
Szybkie bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz w 5 minut – tylko z 3 składników 78

wkawiarence.pl Szybkie bułeczki śniadaniowe – ciepłe, zdrowe i które przygotujesz dosłownie w 5 minut! Brzmi jak bajka? Spróbuj i przekonaj się sama! Zapisałam – szybkie bułeczki śniadaniowe – ale możesz je równie dobrze zrobić na kolację czy do zupy a’la krem. Bułeczki przygotujesz dosłownie w ciągu 5 minut! Podaje Ci proporcję na 3 szybkie bułeczki śniadaniowe mniej więcej(...)rana. Te szybkie bułki na śniadaniowe zrobisz sama w 5 minut! Do przygotowania szybkich bułek potrzebujesz tylko 3 składniki, które z pewnością masz w domu! Składniki na szybkie bułeczki na śniadanie : 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 dag mąki pszennej wieloziarnistej / kokosowej oraz szczypta soli, pół łyżeczki cukru trzcinowego/białego Przygotowanie szybkich bułeczek śniadaniowych: Umyj jajka i oddziel

W Kawiarence
Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste 64

Drożdżowe bułeczki z lukrem i nadzieniem budyniowym z owocami to prawdziwie niebiański przysmak, który można zjeść na śniadanie, deser do popołudniowej kawy czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a budyń, kwaśne wiśnie i słodki lukier tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Takim bułeczkom nie można się oprzeć! Składniki na drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami(...)żółtko. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną.   Przygotowanie bułeczek Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby gładko odchodziło od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu

e-PrzepisyKulinarne
Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie 55

Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem. Miłego dnia moi drodzy Składniki(...)podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 żółtko jajka klasy M 100 ml majonezu – u mnie delikatny 3/4 szklanki mleka 50 g cukru sezam do posypania bułeczek i białko do posmarowania Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy składniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy majonez, resztę

Słodkie okruszki
Przepisy na drożdżówki – TOP 10 67

przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich drożdżówek z makiem, po dyniowe bułeczki z gruszką – każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem czy początkującym kucharzem, te przepisy zapewnią Ci łatwą i przyjemną przygodę w kuchni. Sprawdź również(...)bagietki czosnkowe – https://viagusto.pl/miekkie-bagietki-czosnkowe-bez-jajek/ Sprawdź przepisy na drożdżówki Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Przepis na drożdżówki z cytrynowym kremem, czyli lemon curdem! Bułeczki, jak i lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje… ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki

Via Gusto
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą 54

wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki . Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonowe z pomarańczą i odrobiną cynamonu… Oj to połączenie jest fenomenalne! Idealne drożdżówki z kardamonem do porannej kawy, w drogę lub do poczęstowania znajomych i nieznajomych… Sprawdzą się zawsze i wszędzie. Bułeczki kardamonowe(...)pomarańczą Co jest wyjątkowego w tych bułeczkach? Z pewnością ich wygląd! Są zwijane dokładnie tak, jak moje ukochane bułeczki czosnkowe . Ponadto zamiast polewać je lukrem lub dekorować cukrem pudrem, wysmarowałem je glazurą na bazie marmolady pomarańczowej i soku pomarańczowego… To właśnie ona nadaje im nie tylko dodatkowego smaku, ale również wilgotności i lepkości. Całość została zwieńczona płatkami migdałów. Wygląd

Blendman
Drożdżówki z serem 163

nadzienie pyszne i wilgotne. Niebo w gębie. Moje drożdżówki z powodzeniem zastąpią kanapki do szkoły lub pracy. Zachowują świeżość przez kilka dni. Są puszyste, syte i przede wszystkim smaczne. Bułeczki wykonasz w 30 minut. Ciasto drożdżowe wyrasta w 60 minut. Bułeczki wyrastają w 20 minut. Czas pieczenia wynosi zaledwie 25 minut w temperaturze 170 stopni C z opcją grzania góra(...)cukru waniliowego (1 łyżka) 50 g cukru pudru 2 żółtka ze średnich jajek (z białek możesz zrobić kokosanki ) 2 łyżki masła Opcjonalnie dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier puder do posypania lub lukier do polania (wymieszaj 3 łyżki sok z cytryny oraz 2/3 szklanki cukru pudru) Wykonanie zawijanych drożdżówek z serem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

Ania gotuje
Bułeczki pizzowe 173

Jakiś czas temu na kolację przygotowałam bułeczki pizzowe z przepisu znalezionego w sieci. Muszę powiedzieć, że wyszły świetne. Zrobiłam około 18 małych bułeczek, rozłożonych na dwie blaszki. Część posmarowałam roztopionym masłem, a część, rozbełtanym z niewielką ilością wody, jajkiem. Bułeczki faktycznie smakiem przypominały pizzę. Niezwykle przyjemnie sięgało się po kolejną W tym przepisie wykorzystałam nieco inną metodę nadziewania bułeczek. Bułki(...)nadziewało się w ten sposób dosyć szybko i przyjemnie, ale podczas pieczenia, bałam się, że wszystkie łączenia puszczą i bułeczki się pootwierają Częściowo tak się właśnie stało, dlatego jeśli chcesz, myślę, że równie dobrze sprawdzi się tradycyjna metoda, w której na rozwałkowane porcje ciasta nakłada się nadzienie i zawija, zamykając nadzienie w środku. W tym wypadku należy pamiętać, by układać

Smaki Na Talerzu
Brioszki z pieczonym serem Camembert 71

Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owoców. Te bułeczki są fantastyczne podane jako bułeczki śniadaniowe lub jako dodatek do zup czy zimnych przekąsek. Ja brioszki lubię zajadać posmarowane dżemem owocowym lub czekoladą. Dzisiaj zapraszam(...)brioszki w nieco innym wydaniu, gdyż pieczone z serem Camembert i tak też serwowane. Bułeczek nie wypełniam serem lecz zapiekam go pośrodku piekących się bułek. Tak przygotowane brioszki są świetne jako przekąska imprezowa. Przygotowanie brioszek zaczynam od zrobienia ciasta. Jest to ciasto na bazie drożdży , do którego to ciasta dodaję również jajka, mleko, mąkę, odrobinę cukru oraz soli i sporą

MeCooks
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 122

Przepis na pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. W sezonie na rabarbar i truskawki to pozycja obowiązkowa. Składniki: Bułeczki: 500g mąki pszennej tortowej 300ml mleka 100g roztopionego masła 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek 10g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: około 500g rabarbaru garść świeżych truskawek 3 łyżki(...)ćwiartki jeśli są duże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i wyrabiamy rozcierając palcami, do momentu otrzymania efektu piasku z grudkami. Bułeczki: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy mleko, masło, cukier i jedno jajko. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski, odstawiamy przykryte ściereczką, do wyrośnięcia

NiePieprz.pl
Norwegia - Rosinboller, czyli drożdżowe bułeczki kardamonowe z rodzynkami 72

Uwielbiamy wszystkie drożdżowe wypieki, ale te norweskie w szczególnosci. Dodawaliśmy już przepis na wegańskie  skoleboller , czyli norweskie szkolne bułeczki z kardamonem, budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Tym razem przepis inspirowany naszą marcową wizytą w Oslo (w piekarni Godt Brød ) na rosinboller, czyli kardamonowe bułeczki z rodzynkami. Oczywiście najlepsze są świeże z kubkiem czarnej filtrowanej kawy, jak w Norwegii(...)Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki (6 bułeczek): - 0.5 szklanki rodzynek  - pół opakowania suchych drożdży (3.5 g) lub około 8-9 g świeżych drożdży  - 2 szklanki mąki (400 g)  - 1.5 łyżeczki kardamonu - szczypta soli  - 0.5 szklanki cukru (50 g)  - 3/4 szklanki mleka sojowego

Roślinożerni urlopowicze
Bułeczki cynamonowe 67

Szwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie Uwaga: szklanka 200 ml Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek. Składniki na ciasto: 25 g drożdży 250 letniego mleka 1 jajko(...)szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu ). Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dodatkowo

Słodki sentyment
Bułki zaparzane 70

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pieczywo. Różnego rodzaju domowe chleby, bułeczki, moim zdaniem są dużo smaczniejsze, niż pieczywo kupowane w sklepach. Tym razem przygotowałam bułeczki zaparzane. Słyszeliście o nich? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki zaparzane – rewelacyjne w smaku, mięciutkie puszyste i delikatne. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i zachowują swoją świeżość przez długi czas. Rewelacyjnie(...)smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem masełka. Bułeczki po wyrośnięciu wrzuca się na gorącą wodę na 30 sekund-by je zaparzyć, a następnie piecze w piekarniku. Dzięki temu zachowują swoją świeżość i są bardzo delikatne. Polecam Wam wypróbować przepis, bo bułeczki są rewelacyjne! Zapraszam. PRZEPIS NA BUŁECZKI ZAPARZANE Składniki 400 g mąki pszennej 100 g mąki razowej 300 ml wody

Przepiski.pl
Pełnoziarniste bułki orkiszowe 59

blogu znajdziecie bułeczki klasyczne – kajzerki, bułeczki poznańskie, przepyszne bagietki czy bardzo lubiane przeze mnie bułeczki ekspresowe które wyrastają wraz z nagrzewaniem się piekarnika. Dziś mam jednak dla Was nieco zdrowszą wersję bułeczek, pełnoziarnistą a do tego z mnóstwem ziaren. Są fantastyczne! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty(...)kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  kajzerki –  bułki poznańskie –  bagietki –  ciabatta –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów PEŁNOZIARNISTE

nietylkopasta.pl
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls 82

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Przepis na pyszne ,puszyste i słodziutkie bułeczki cynamonowe zwane inaczej Cinnamon Rolls które są tak wciągające że w mgnieniu oka znika cała brytfanna bułeczek. Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Składniki: Ciasto: 20g drożdży 50g cukru 2 żółtka (jedno białko z jednego jajka wykorzystamy przy polewie lukrowej) 250ml mleka 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)wymiarach 25cm x 30cm Nadzienie: 20g masła 50g cukru 1,5 łyżeczki cynamony sproszkowanego Polewa lukrowa: Białko z jednego jajka 2 łyżki soku z cytryny 80g cukru pudru Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Przygotowanie: Do miski od robota kuchennego( lub zwykłej miski, jeżeli chcemy wyrabiać ciasto ręcznie), wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i zostawiamy na minutę aby drożdże zaczęły się rozpuszczać, następnie

Księga-Smaku
Cynamonki dyniowe 74

babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Polecam Ci także moje przepisy na inne bułeczki: Bułeczki cynamonowe Jagodzianki – najlepsze! Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około(...)oleju – szczypta soli – 1 jajko – 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki masa cynamonowa: – 100 g brązowego cukru – 2 czubate łyżeczki cynamonu – 60 g roztopionego masła dodatkowo 1 jajko do nasmarowania bułeczek Składniki lukier: – 4-5 łyżek cukru pudru – sok z połowy limonki PRZYGOTOWANIE: Zacznij od lekkiego podgrzania mleka i wody do około 30 st C. Do mleka z wodą dodaj suszone

nietylkopasta.pl
Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi 90

kolejny przepis z wykorzystaniem dyniowego puree - rewelacyjne dyniowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Przepyszne! Bułeczki są niesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i skórki otartej z pomarańczy bardzo aromatyczne. No i mają taki piękny żółciutki kolor :). Nadzienie z powideł śliwkowych pasuje tutaj idealnie. Z ciastem trochę ciężko się pracuje, ponieważ wychodzi dość luźne, ale konsystencja ciasta zależeć będzie tak naprawdę(...)puree dyniowego - im mniej wodniste puree, tym bardziej zwarte będzie ciasto. Warto się jednak trochę pomęczyć, gdyż takie luźniejsze ciasto daje gwarancję bardzo mięciutkich i delikatnych bułeczek :). Bardzo bardzo polecam! Przepis inspirowanym  TYM  przepisem. Składniki na około 15 bułeczek: 550-600 g mąki pszennej typ 650 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych 200 ml mleka

Opowieści z piekarnika
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i serem 84

Przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Świeże, gorące bułki z aromatycznym nadzieniem, to idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na pożywną przekąskę. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie bułek bardzo łatwe. Najdłuższym procesem jest czekanie na wyrośnięcie ciasta. Jak zrobić bułeczki z pieczarkami? Zobacz koniecznie! Bułki drożdżowe z pieczarkami, cebulą i serem, to pyszne(...)mięsa mielonego i cebuli. Dzięki temu przepis łatwo dostosować do gustu smakowego rodziny lub dopasować do pysznego dania postnego. Na śniadanie, obiad lub kolację – wybór należy do Ciebie! Bułeczki faszerowane pieczarkami możesz przygotować też z mąki pełnoziarnistej. W naszej wersji bułki smażymy na tłuszczu, ale jeśli chcesz, możesz je upiec w piekarniku. Dzięki tym zmianom bułki będą mniej kaloryczne

Kuchnia Na Wypasie
Faszerowane bułeczki z patelni 62

Faszerowane bułeczki z patelni to idealnie rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować na szybko pyszne pieczywo, ale nie mają dostępu do piekarnika. A nawet jeśli jesteście posiadaczami piekarnika, to i tak warto wypróbować te bułki z patelni, bo mają inny, ciekawy smak. Bułeczki z patelni są bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Dodatek mięsnego farszu sprawia, że są pożywne(...)syte. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Jak zrobić bułki na patelni? Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA FASZEROWANE BUŁECZKI Z PATELNI Składniki Ciasto: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże – 50 g kefir lub maślanka – 150 ml mleko – 125 ml masło – 50 g szczypta soli i cukru Farsz: mięso mielone

Alle Dobre!
Cynamonki orkiszowe, czyli bułeczki odrywane z cynamonem 95

Cynamonki orkiszowe, czyli bułeczki odrywane z cynamonem to pyszne, mięciutkie bułeczki , których przygotowanie sprawia niezwykłą przyjemność. Zapach cynamonu jest tak kuszący, że u mnie większość bułeczek znika jeszcze kiedy są ciepłe. Idealnie smakują z kawą lub kubkiem mleka. Bułeczki zawsze pięknie wyrastają, więc naprawdę każdy sobie z nimi poradzi. To kto wypróbuje mój sprawdzony przepis na cynamonki ?  Bułeczki(...)cynamonem - składniki:    (około 9 sztuk) Bułeczki: 300g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 650 ) (*)  30g świeżych drożdży  125 ml mleka (1/2 szklanki) 1 jajko 30g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli Wierzch:  30g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu       Bułeczki z cynamonem - przygotowanie:   Zaczyn. Drożdże wkruszyć

Di gotuje
Bułeczki jogurtowe 83

Robiłam w ostatnich miesiącach wiele bułeczek drożdżowych, ale te staną się jednymi z moich ulubionych. Są niezwykle pulchne i delikatne, idealnie pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie(...)maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki do hamburgerów BUŁECZKI JOGURTOWE Ilość porcji: 9 sporych bułek Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Bułeczki z pieczarkami 89

mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 87

mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała

moj przepis na
Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 96

Dyniowo – cynamonowe brioszki, bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree, oprószone cynamonową maślaną kruszonką. Słynne słodkie bułeczki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Znakomite na drugie śniadanie, popijane gorącym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu i innych korzennych przypraw. Brioszki zawierają mleko i rozpuszczone masło, drożdże sprawiają że podczas pieczenia mocno wyrastają. Są puszyste, wręcz pluszowe i pulchne. Delikatnie słodkie, szczególnie(...)sprawą cynamonowej, cukrowej kruszonki, która przyjemnie osładza wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 5 od 15 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Trudność: Łatwe Ilość 14 bułeczek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 170 kcal Cynamonowo dyniowe broszki. Słodkie bułeczki drożdżowe z puree dyniowym i cynamonem, okryte cynamonową kruszonką. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki

ProstePesto.pl
Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 85

zawodowa. Teraz prowadząc tego kulinarnego bloga roślinnego korzystam z zapisanych z tamtych czasów przepisów i weganizuję je w wolnej chwili I tak dzisiaj na stół wjeżdżają wspaniałe, aromatyczne drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem. Wspaniale smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Polecam! Polecam również drożdżowe bułeczki z dynią . Zachęcam również do wypróbowania orkiszowych bułeczek z ziarnami , domowych bułek(...)chrupiącą skórką . Składniki: Bułeczki: 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej 14 g suchych drożdży ( lub 30 g świeżych) 3 łyżki roztopionego masła roślinnego 1 szklanka letniego mleka roślinnego np. sojowego 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie) 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru szczypta soli Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka roztopionego masła roślinnego Dodatkowo: Wszystko razem delikatnie

Lamarida.pl
Bułeczki drożdżowe 103

Ciepła drożdżowa bułeczka posypana kruszonką. Do tego kubek pachnącej kawy lub kakao i nie straszna nam jesienna słota. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe Składniki 3 i ½ szklanki mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła ½ szklanki drobnego cukru 50 g drożdży świeżych lub 2 paczki drożdży suszonych po 7g 2 jajka 1 szklanka mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej(...)gorącego masła 50 g drobnego cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Instrukcje Masło roztapiamy, studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli używacie drożdży suszonych pomijamy przygotowanie rozczynu i dodajemy je bezpośrednio do pozostałych składników. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte

To co lubię - gotuję i polecam
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 177

Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy Dziś mam dla Was dwa pyszne przepisy – ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki(...)gorącej!) 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie:  Najpierw przygotowujemy zaczyn. Mieszamy 140 g mąki żytniej, 1/3 łyżeczki suszonych drożdży i 150 g letniej wody. Uwaga! W tej wersji bułeczek czas na jaki go musimy odstawić jest długi, dlatego warto to zrobić na wieczór. Zaczyn musi stać około 12 godzin, po tym czasie powinie przypominać gęstą pastę.   Do zaczynu dodajemy

Słodkie okruszki
Bułeczki mini 84

Czas czytania: 2 min Bajeczne mini bułeczki, bardzo smaczne, maślane i pięknie pachnące. Świetne na śniadanie z twarożkiem, kremem czekoladowym lub dżemem domowym. Jak to bywa z domowymi bułkami i te są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze są  przepyszne . Zachęcam do wypiekania pieczywa w domu , jest to wbrew pozorom bardzo proste zadanie. Oczywiście daje wiele satysfakcji(...)pieczywie kupowanym w sklepie jest tych dodatków o wiele za dużo. Warto zadać sobie troszkę trudu, tak dla własnego zdrowia i dla przyjemności jedzenia czegoś naprawdę zdrowego i pysznego! Bułeczki mini mają idealną wielkość, świetnie nadają się na kanapki do pracy czy szkoły . Print Bułeczki mini .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne mini bułeczki! Course

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 125

Dziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka (o temperaturze około 40 stopni) – 25g świeżych drożdży – szczypta soli – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 50g cukru – 50g masła Dodatkowo: – 40g cukru(...)wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12 równych kawałków o grubości około 2,5-3cm. Blachę lub formę do pieczenia wyścielić papierem, wyłożyć bułeczki w odległości od siebie- bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i odstawić na około 15 minut. Wyrośnięte bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Smaki Armine
Bułeczki z pieczarkami 96

mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała

moj przepis na
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 96

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Bułeczki(...)założenia miały być bułeczkami na Wielkanoc, ale prawda jest taka, że to w zasadzie świetny patent na bułeczki całoroczne. Wystarczy tylko pominąć etap z nacinaniem ciasta na uszy, a bułeczki uformować w okrągły kształt. 1 i 1/3 szkl. mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa

Smaki Na Talerzu
Bułeczki cynamonowe z jabłkami 120

Bułeczki cynamonowe z jabłkami najlepsze drożdżówki z jabłkami. Bułeczki cynamonowe z jabłkami - prosty przepis na słodką przekąskę dla dziecka lub drugie śniadanie do pracy. Drożdżówki z cynamonem i jabłka to połączenie, któremu nikt się nie oprze, sprawdzone od lat i wprost uzależniające. Uwielbiam zapach prażonych  na patelni jabłek, zwłaszcza jeśli mam akurat Jabłka Grójeckie. Prawdziwy, najprawdziwszy smak z najlepszych(...)następny dzień. Do nadzienia często dodaję cukier Muscovado, który nadaje cudownie karmelowy posmak, ale nie jest to konieczne - wystarczy też zwykły cukier trzcinowy. Drożdżówki z jabłkami i cynamonem Bułeczki cynamonowe z jabłkami proporcje na 12-15 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant

Cztery Fajery
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 140

Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy czy odwiedzamy rodzinę. Nie samą Wigilią jednak człowiek żyje - mamy potem jeszcze 2 dni świąt. Dziś więc pokażę Wam przepis na pyszne bożonarodzeniowe bułeczki - idealne na świąteczne śniadanie. Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą - przepis na 16 sztuk Do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować: 500g mąki owsianej, 200g mąki pszennej, 250-300ml mleka, 80g ksylitolu, 100g(...)gruszek, śliwek i migdałów. 7. Posmarowane ciasto zwiń w roladę, przetnij w poprzek na pół i każdą z części podziel na 8 kawałków. 8. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, tak żeby bakalie znalazły się w środku. 9. Uformowane bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. 10. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. 11. Blachę wyłóż

Z notatnika dietetyka
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 138

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy(...)Podzieliły się nim panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, które dbają, by lokalna kuchnia zachowała swój unikalny charakter, nierozerwalnie związany z wielokulturową społecznością zasiedlającą Rokietnicę od ponad 600 lat. Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: 7 szklanek mąki pszennej 100 g drożdży 500 g margaryny (można zastąpić masłem) 4 jajka ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki kwaśnej śmietany

Trzeci talerz
Bułeczki z nadzieniem 84

bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują się na imprezowym stole, jako starter lub przystawka przed daniem głównym. Możecie je nadziać ulubionym serem, lub mieszanką pieczarkowo- serową, farszem kapuścianym, a nawet ziemniaczanym. Kto się skusi i spróbuję ten prosty przepis na pyszne(...)bułeczki? Składniki: – 180ml kefiru o temperaturze pokojowej – 100g masła – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 jajko – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem i posypka wg uznania (u mnie czarnuszka). Nadzienie wg smaku. U mnie tym razem połowa bułeczek z pieczarkami podsmażonymi na maśle klarowanym

Smaki Armine
Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami. 139

miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym razem upiekłam je na kefirze, dzięki temu są niezwykle delikatne i długo utrzymują świeżość. Bardzo je polecam, upieczcie i podajcie z kubkiem mleka :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)pudru 4 szklanki mąki tortowej 40 dag kefiru pół szklanki rodzynek 3 łyżki margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Margarynę roztapiamy

Izabelawkuchni
Hot cross buns z żurawiną 166

Niepozorne, drożdżowe bułeczki wywodzące się z XVIII -wiecznej Anglii pełne korzennego aromatu i wypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu(...)krzyża. Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :) Historia ich powstania cofa nas aż do XIV wieku, w którym to mnich Thomas Rodcliffe opracował bardzo podobną recepturę bułeczek zwanych 'Alban Buns', które wypiekał i rozdawał biednym w Wielki Piątek. Późniejsza historia bułeczki w Anglii jest dość burzliwa. Jej sprzedaż zostaje wstrzymywana, odnawiana i wytyczna tylko na konkretne dni w roku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 139

dobrego zajadacie? Ja upiekłam pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i tak te krówki leżały w szafce aż do dziś A bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru(...)370g mąki Nadzienie: – 15 cukierków „krówka” Kruszonka: – 20g miękkiego masła – 2-3 łyżki cukru – 5 łyżek mąki – 1 żółtko do posmarowania bułeczek Najpierw należy przygotować rozczyn. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym (około 37 stopni) mleku, dodać mąkę (4 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie z rozczynem przykryć czystą ściereczką i odstawić

Smaki Armine
Bułeczki dynie 161

powitanie jesieni  proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi. Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis  tutaj ). Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same(...)Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu. Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Jeśli planujesz halloweenową ucztę, bułeczki mogą być świetnym urozmaiceniem bufetu. Polecam! Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 120 g puree z dynii 100 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 530

porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako(...)siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego

Grunt to przepis!
Angielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc 208

Angielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc- Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a . Składniki na ciasto: 450 g mąki Pszennej + trochę do posypywania stolnicy 30 g świeżych drożdży(...)następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia. Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C. Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę

Gotowanie-uk
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 140

Tłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu. Dodatkowo do nadzienia można(...)dodać pokrojone w kostkę jabłko. Bułeczki po upieczeniu odrywamy od całości jedna po drugiej. Przepis można również wykorzystać na Walentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam!     Sticky buns   Składniki na 16 bułeczek:   Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka

Smak mojej kuchni
Bułki Tygryski 132

Bardzo popularne ostatnio bułeczki z tygrysią skórką. Efekt cętkowanej skórki uzyskuje się dzięki pokryciu bułeczek ciastem przygotowanym z mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pięknie pęka (podobno z mąki kukurydzianej również się udaje, ale nie próbowałam jeszcze). Bułeczki chrupiące, miękkie, pyszne! Przepis z Moich Wypieków. Polecam!       Bułki Tygryski   Składniki na 7 sztuk:   Na bułeczki(...)oleju   Na skórkę: 60g białej mąki ryżowej pół łyżeczki drożdży instant lub 4g świeżych szczypta soli pół łyżeczki cukru 60g ciepłej wody łyżeczka oleju   Wykonanie:   Bułeczki: mąkę mieszamy z drożdżami instant (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy, cukier i sól, wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne

Smak mojej kuchni
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką 87

Nadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 200 g mąki pszennej (9-10 łyżek) 150 ml mleka (7 łyżek) 1 jajko 15 g świeżych drożdży 15 g masła ¼ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki cukru Nadzienie: 40 g miękkiego masła(...)wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut. Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i  odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Do masła przecisnąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki

KuchniaWeDwoje.pl
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 155

Upiekłam dzisiaj mini bułeczki, bułeczki z oregano i parmezanem. Oregano z własnej uprawy. Rośnie jak na drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje(...)dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu

codojedzenia
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 159

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru

Ugotować
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 145

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne ładnie prezentują się na stole . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek 400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 200 ml letniej wody 60 g suszonych pomidorów 20 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=OMEcJR2Mh6w Przygotowanie : Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z pieczarkami 141

mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała

moj przepis na
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar 255

Mocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają ' fika '. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - ' kanelbullar .' Zajadałam się nimi podczas niedawnego pobytu w G ö teborgu i postanowiłam, że koniecznie muszę je upiec w domu. Kanelbullar to najbardziej popularne słodkie bułeczki w Szwecji, zna je chyba każdy. Bułeczki różnią się głównie rozmiarem, od małych(...)naprawdę bardzo bardzo duże. Największe jadłam w malowniczej dzielnicy Haga, słynie ona z uroczych kawiarni i właśnie tych wspaniałych wypieków. Bułeczki miały wielkość dużego talerza. Na początku pomyślałam, że konsumpcję podzielę na dwie raty,  ale bułeczka była obłędnie pyszna... i po prostu trudno było przestać :-) Bułeczki cynamonowe są bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu

maniapieczenia
Bułeczki z dyni 153

Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. 'bułeczki z dyni' Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki pur é e z dyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży

CookYourself
Ciasto, które rośnie nocą 61

mnie już świątecznie! Właśnie wyjęłam z piekarnika szwedzkie bułeczki z szafranem zwane lussekatter. Jest to jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkie bułeczki z szafranem , ale dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich najnowszych odkryć – nocnym wyrastaniem ciasta w lodówce. Przez lata piekłam lussekatter na wiele sposobów, ale nigdy wcześniej(...)herbatą, tworzą atmosferę radosnych i rodzinnych chwil. Ciasto drożdżowe, które rośnie nocą Dlaczego warto wypróbować nocne wyrastanie ciasta w lodówce? Po pierwsze, daje nam to możliwość przygotowania ciasta na bułeczki wieczorem i zyskania kilku godzin snu, zamiast wcześnie rano wstawać i czekać aż ciasto wyrośnie. Po drugie, powolne wyrastanie sprawia, że ciasto nabiera głębszego smaku i jest bardziej puszyste. Smak

codojedzenia
Ekspresowe bułeczki bez drożdży 51

Ekspresowe bułeczki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i smaczne pieczywo ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Ich przygotowanie zajmie około 30 minut wraz z pieczeniem. Bułeczki bez drożdży są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Warto wypróbować przepis i upiec takie szybkie bułeczki w swoim domu. EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY(...)połączenia. 2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. 3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, odrywać kawałki ciasta i uformować z nich bułeczki. 4. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 5. Bułeczki wstawić do piekarnia nagrzanego

Alle Dobre!
Bułeczki dyniowe z nadzieniem 80

Bułeczki dyniowe z nadzieniem z mięsa mielonego i mozzarelli to świetny pomysł na jesienną przekąskę. Idealnie sprawdzą się również na święto Halloween które tuż tuż… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te smaczne i ciekawie wyglądające bułeczki dyniowe przygotowane są z ciasta na pizzę, więc można je również nazwać bułeczkami pizzowymi czy dyniami pizzowymi. Proces ich przygotowania może stanowić świetną zabawę dla dzieci(...)później fajną przekąskę na jesienne przyjęcia.  Bułeczki dyniowe są naprawdę bardzo smaczne i warte przygotowania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego! BUŁECZKI DYNIOWE – PRZEPIS Liczna porcji: 20 bułeczek | Czas pieczenia: 25 minut |   Poziom trudności: Łatwy Składniki CIASTO 460 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy 7 g suchych drożdży 1 łyżka soli

Przepiski.pl
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach / Crusty Bread Rolls 89

Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach to proste i pyszne bułki idealne dla początkujących. Takie domowe bułeczki pełnoziarniste lub zwykłe (białe) są chrupiące, puszyste i delikatne, w sam raz na śniadanie lub kolację. Zobaczcie przygotowanie bułeczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pełnoziarniste bułki pszenne(...)białej mące. Jeśli chcecie zmieszać jasną mąkę z pełnoziarnistą, miejcie na uwadze, by w wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania

Lekcje w kuchni
Bułeczki majonezowe 84

dziś dla Was przepis na fantastyczne bułeczki majonezowe. Robiłam je już kilka razy i za każdym zachwycają mnie równie mocno. Co lepsze, na drugi dzień pozostają równie smaczne, choć wtedy może lekko kruszą się przy krojeniu. Za to w pierwszym dniu – bajka! Bułeczki majonezowe są bardzo mięciutkie, lekko słodkie. Smakiem przypominają nieco słodkie rogale maślane. Super smakują posmarowane masłem(...)wygląda i świetnie smakuje, ale zachęca też do dłuższego siedzenia przy stole, rozmawiania i celebrowania wspólnie spędzonych chwil. Jeżeli lubicie sprawiać bliskim takie kulinarne niespodzianki polecam Wam przygotowanie majonezowych bułeczek oraz deski rozmaitości, a gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni. Jeśli w tygodniu nie macie czasu na przygotowanie takiego śniadanka, to może zarezerwujecie sobie ten pomysł na Wielkanocne śniadanie? Inną równie

Smaki Na Talerzu
BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM 103

Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na domowy i prosty wypiek, nawet dla początkujących. Możecie je upiec posypane ziarnami słonecznika, pestek dyni lub sezamu. Przepis na bułeczki domowe, który wykonacie przez cały rok. Bułeczki wychodzą bardzo miękkie, puchate, idealne na weekendowe śniadanie. Do domowych bułeczek polecam wszelakie pasty na kanapki, np. pastę jajeczną oraz twarożek na kanapki . Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem(...)świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Do przygotowania domowych bułeczek możecie wykorzystać mleko zwierzęce lub roślinne. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, a nawet niezbyt słodką kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn ze świeżych

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki scones 245

Bułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników. Upieczecie je bez drożdży, wystarczy proszek do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk bułeczek o średnicy ok. 6-7 cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)soli 2 jajka 80 ml mleka (ok. 1/3 szklanki) 100 g masła (pół kostki) + garść rodzynek (jeśli nie lubicie rodzynek, można zastąpić je innymi bakaliami lub w ogóle pominąć) Bułeczki scones – jak to zrobić? Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnej

Ciastkozercy
Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem 94

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość długo zachowują świeżość, więc można upiec porcję od razu na dwa, trzy dni.     Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm *** *** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy

Blog z Apetytem
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów 153

Dziś przychodzę do Was z pysznym, świeżutkim przepisem na domowe bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na grzybobranie do lasu lub rodzinny piknik (jeśli pogoda pozwoli). Od dziecka uwielbiałam chodzić do lasu. Nie ma nic przyjemniejszego niż szelest liści pod nogami, świeże powietrze, leśne zapachy i wypatrywanie… grzybów. Praktycznie w każdą sobotę(...)małe, ale na szczęście mamy zapasy suszonych grzybów od Leśne Skarby . Och jak ja uwielbiam potrawy z grzybami, a Wy? Dziś polecam Wam przepis na pyszne nadziewane bułeczki. Kto się skusi? Przygotowanie jest naprawdę proste, a ten farsz grzybowy… Ach ciężko mu się oprzeć. Tak przygotowane bułeczki polecam Wam również podać do gorącego czerwonego barszczu. Po prostu małe grzybowe

Słodkie okruszki
Bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem 86

Bardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki(...)bułeczek): Ciasto: 225 g mąki pszennej  (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania

Kocham..lubię..gotuję..
Jogurtowe bułeczki 131

Jogurtowe bułeczki. Tak, wiem gorąco, ale my po prostu kochamy domowe pieczywo. Takie  jogurtowe bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie (do pracy) lub by zabrać je ze sobą na działkę czy wycieczkę. Moje maluchy je uwielbiają. Przyznam Wam szczerze, że robiąc te jogurtowe bułeczki nigdy nie przykładam się zbytnio do formowania jakiś pięknych kształtów. Dlaczego? Bo to taki(...)ekspresowy wypiek. Bez względu jak je uformujemy i tak będą pyszne i urocze My uwielbiamy takie małe bułeczki. W szczególności moje maluchy. Bułeczka w rączkę i w drogę A co do upałów, to już nie raz podkreślałam, że piekę nawet wtedy, bo mój piekarnik jest do tego stworzony. Przy starym… oj zanim się nagrzał, to w kuchni było strasznie

Słodkie okruszki
Bułki hamburgerowe w 30 minut 110

elastyczne i sprężyste, a w piecu ładnie pęcznieje. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 8 bułek Bułki do hamburgerów domowego wypieku z mąki pełnoziarnistej, bez grama chemii Bułeczki do hamburgerów, mięciutkie, słodkie i… nafaszerowane chemią. Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia. Naprawdę warto sobie(...)odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie bułeczek. Ciasto można zrobić w mąki pełnoziarnistej, wtedy będzie zdrowsze. Do bułeczek polecamy Wam hamburgery z soczewicy i grzybów. Przepis

Niedzielny kucharz
Bułeczki jogurtowe 111

Bułeczki jogurtowe Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam!       Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek(...)miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy

Blog z Apetytem
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 194

Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek  z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą  jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)margherita  formata  da  tante palline di pasta lievitata  ricoperte da polpa di pomodoro e mozzarella filante.   Sentite già il profumo vero? Buon appetito ;) SKŁADNIKI Bułeczki 500 g m ą ki typu 00 (lub typu 500)   7 g suchych drożdży 5 g soli 10 g cukru 75 ml oliwy extravergine d'oliva

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki cynamonowe 147

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce(...)uformowaniu bułeczek. Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm. Drewniane podkładki, które widzicie na zdjęciach, a także inne ręcznie robione deseczki, miski na przekąski i różne drewniane cuda z drewna czereśniowego znajdziecie u Justyny ( klik tu link do sklepu ). Składniki na bułeczki: 3 szklanki mąki 50 g drożdży 0,5 szklanki

Ciastkozercy
Puszyste bułeczki jogurtowe 263

Bułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam(...)olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy

Blog z Apetytem
Szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter 194

Zapraszam na kolejny przepis z szafranem, szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter . Podczas adwentu piekę kilka razy szwedzkie bułeczki szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji , który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również suszonej żurawiny zamiast rodzynek. Szwedzkie bułeczki(...)szafranowe Składniki: na 12 bułeczek 25 g świeżych drożdży 250 g ciepłego mleka 90 g cukru o,5 g zmielonego szafranu 1 łyżka gorącej wody 450 g pszennej mąki 50 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli garść suszonej żurawiny Nadzienie 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 100 g masła, miękkiego Dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania cukier perła do posypania Syrop

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 156

Jesień, deszczowa pogoda i przeziębienie spowodowały,   że zapragnęłam upiec drożdżowe bułeczki. Chciałam, żeby zrobiło się cieplej od nagrzanego piekarnika, żeby w domu zapachniało drożdżami, a aromat cynamonu unosił się po kuchni... Ale jakie bułeczki   zrobić? Tylko z owocami? A może z budyniem? Może sypnąć na wierz ulubioną kruszonkę? Żeby nie piec tylu rodzajów, sprostałam zadaniu i zrobiłam(...)karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam do miski

Kuchnia u Krysi
Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą 186

Bułeczki, bułki, ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego rano na śniadanie jak kawałek ciepłej jeszcze i pachnącej bułki. Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają(...)mieszkaniu było ciepło. Ewentualnie możecie położyć miskę na garnku z ciepła wodą, ale znów nie może to być zbyt gorąca woda. Na weekendzie skusiłam się na takie oto bułeczki na słono. Odrobina cebuli, odbrobina fety i tymianek. Proste i pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki

mecooks
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 223

Bułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją świeżość. Z poniższego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki drożdżowe z czekoladą Składniki: 360g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)jajko szczypta soli 30g masła 130g mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - w osobnym naczyniu przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową jogurtu, dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 3 łyżki mąki, wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - czekoladę pokroić w kostkę

Smakołyki Bereniki
Maślane bułeczki z czekoladą 167

Większość z nas lubi maślane bułeczki. Mięciutkie, pachnące wanilią i świeżym masłem. Do tego kubek kakao lub kawy i poranek, nawet poniedziałkowy bywa znośny. Większość z nas nienawidzi piec maślanych bułeczek, więc kupuje je w sklepie. Do niedawna też należałam do tych, którzy za kilka złotych nabywali kawałeczek przyjemności. Do momentu aż przeczytałam skład. Nie jestem przesadnie ekologiczna, ale segreguję(...)śmieci i zwracam uwagę na to, co kupuję. Otóż w maślanych bułeczkach, wbrew temu, co głosi producent, że to takie naturalne i jest jedyną opcją na śniadanie, mamy konglomerat składników porównywalny do składu paliwa rakietowego. Z tą różnicą, że po bułeczkach czeka nas ewentualny lot do kibla, a nie w kosmos. Czego tam nie ma?! Wzbogaconego uranu tylko brakuje! Najważniejsze

ladykitchen
Walentynkowe bułeczki cynamonowe 172

Bułeczki cynamonowe są u mnie na topie najczęściej pieczonych drożdżówek. Lubi je cała rodzina, a ponieważ zbliżają się Walentynki przygotowała przepis na walentynkowe bułeczki cynamonowe w kształcie serc. Niewiele potrzeba aby skomponować waletynkowy deser. Wzorowanie się na wypróbowanych przepisach i dostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić(...)wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta , które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.   Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie

codojedzenia
Bułeczki brioche 157

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest dosyć klejące, warto jednak nie dodawać w miarę możliwości dużo mąki – dzięki temu gotowe bułeczki będą bardziej puszyste. W każdej bułeczce formujemy małe zagłębienie i wkładamy mniejszy

Ciastkozercy
Szafranowe bułeczki z twarogiem 195

Dzisiaj w mojej kuchni dominuje żółty kolor i pachnie świętami. Upiekłam szafranowe bułeczki z twarogiem. Szafranowe bułeczki czyli lussekatter to szwedzka tradycja. Wraz z rozpoczęciem Adwentu znajdziecie je w każdym sklepie. Piekarnie kupują szafran kilogramami i przyrządzają szafranową esencję. Rozpuszczony szafran nabiera intensywnego czerwonego koloru. Dodany do ciasta w odpowiedniej ilości barwi je na żółto i nadaje mu specyficzny zapach(...)smak. Moje dzieci je uwielbiają szafranowe bułeczki. Ja zresztą też i podjadam je jeszcze dobrze nieostygnięte. Na blogu znajdziecie mnóstwo szafranowych wypieków, moje ulubione szafranowe ciasto i szafranowe bułeczki z waniliowym kremem . Wracając do dzisiejszego wypieku są to słodkie bułeczki na drożdżach z dodatkiem twarogu, przez co zachowują świeżość przez kilka dni. No ale jak to zwykle u mnie bywa

codojedzenia
Bułeczki z marchewką i płatkami owsianymi 233

Pamiętam jak dziś moje zaskoczenie i ciekawość smaku kiedy po raz pierwszy zobaczyłam bułeczki z marchewka w sklepie. Oczywiście nie mogłam się oprzeć żeby ich nie kupić a następnie spróbować zrobić podobne samemu. Od tego momentu minęło już sporo czasu a ja ciągle do nich wracam z sentymentem. Bułeczki marchewkowe na pewno w smaku nie przypominają ciasta marchewkowego. Marchewka(...)bułeczkach jest prawie nie wyczuwalna ale za to nadaje im odpowiednią wilgotność. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 50 g drożdży * 700 ml ciepłej wody * 2 łyżeczki soli * 50 g roztopionego masła ( w wersji wegańskiej można użyć oliwy) * 2 łyżeczki cukru * 4 starte marchewki średniej wielkości * 400 ml płatków owsianych (lub pół na pół owsiane i żytnie) * 1100 ml / 660 g mąki pszennej

Mohiella

Proponowane wyszukiwania