Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć
Ostra na SłodkoI dzisiaj znów jestem sama w domu. C. pojechał na wieczór kawalerski - o wpół do szóstej rano! Nie wiem, jak oni wszyscy mają zamiar wytrwać do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Camilla w kuchniPatrzę na luty. Najkrótszy miesiąc w roku, a owocuje w same przyjemności. Mamy słodkie walentynki, chwilę wcześniej dzień pizzy, który dla mnie jest szczególnie miły, bo zostaję obdarowywana prezentami i dmucham świeczki. Patrzę dalej i widzę tłustym drukiem oznaczoną datę: 4 luty 2016. Wręcz mi z tego dnia kapie lukier i czekolada, co i na ślinotok się przekłada. Nie chcę(...)dostarczyć sobie kolosalnej ilości kalorii i/lub ze względów zdrowotnych nie tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być
Wypisz Wymalujorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki sok z cukrem, pod koniec dodać skórkę, wymieszać. Polać każdą bułeczkę 1-2 łyżeczkami lukru. Smacznego! … a tak wyglądają polukrowane… orzechowe-slimaczki-drozdzowe … a tak wyglądały przed pieczeniem orzechowe-slimaczki-drozdzowe
moj przepis naDo Wigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSiedzimy w ciepłym domu, a za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Huczy i wyje złowrogo. Właśnie coś uderzyło w nasze okno – jest taki wiatr
Posadzone i zjedzoneJagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe
maniapieczeniaspożywane jako horta. Piękna rozeta mniszka lekarskiego, idealna do zebrania Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się(...)swojego domu. Jest tu i cime di rapa, włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki
moj przepis naWczoraj cały dzień lało. Żeby wyjść z psem warowaliśmy przy oknach, czekając na odpowiedni moment. W końcu Ptysia zerkała już tak żałośnie, że wyszliśmy, nie bacząc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć. Dziś chciałabym przestawić Wam nowego kuchennego członka rodziny – robota planetarnego SilverCrest . Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399
Moja pasja smakuWakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW poprzednim wpisie - wczoraj – pisałem, że to mój ostatni wpis i ostatni wypiek w starym mieszkaniu. Taaaa, nie mogłem chyba bardziej minąć się z prawdą… Otóż
Marder&Marder ManufactureWracam. Razem ze mną wracają upały. Każdego dnia jest coraz goręcej, ale nie narzekam. Wolę upalne lato niż zimowe – krótkie i ciemne dni. W murach szkoły
W mojej kuchni