bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:51/67)

Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 161

cukru, laktozy, ważnych dla organizmu soli mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Warto dbać o to, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni(...)czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem

Mango Papaja
Jednogarnkowiec z serc indyczych 188

płaskiej łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy od razu lub dopiero drugiego dnia , kiedy po odgrzaniu jest jeszcze lepsze , a do tego idealna będzie chrupiąca świeża bułeczka … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Jednogarnkowiec z serc indyczych pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 174

jagodzianek. Uwierzcie mi na słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :) Składniki na 16 jagodzianek: słodkie bułki 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g) 3 łyżeczki(...)wyrośnie, to przygotować nadzienie. Umyte, osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 8 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wypaść". Uformowane

Ugotować
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 151

dzisiaj zachęcam Was do przygotowania, bardzo prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek  - 850 g cukru (możesz użyć(...)odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki - chrupiące, delikatne i ekspresowe. 164

Jeszcze nie skończył się sezon truskawkowy, a już można na całego cieszyć się z jagód, jagódek i jagodzianek. Na hasło ....jagodzianki, myślimy o delikatnych, puszystych bułeczkach z jagodowym nadzieniem, ale to tyle zachodu. Ja postanowiłam obejść to wszystko, poszłam na skróty i to mocno na skróty. 0,5 l jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille(...)chrupiące, delikatne i mega jagodowe. Świetnie nadają się na szybki deser, drugie dnie lub poczęstunek dla gości, Wszyscy zachęcają do tortilli wytrawnej, a dlaczego nie zrobić ich na słodko? Skoro są,  dlaczego nie korzystać

Dieta moja pasja
Wariacje na temat past kanapkowych 233

dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na ten temat może być mnóstwo, zależy co ma się pod ręką (czytaj: w lodówce). Dzisiejszy zestaw naszych past sylwestrowo-noworocznych rozpoczyna nową kategorię na blogu pt.: "pasty kanapkowe". Przepis generalnie jest zawsze jeden(...)oliwy), łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią), świeżo zmielony pieprz. Pasta jajeczna z szynką konserwową i czerwoną słodką papryką Składniki: 2 jaja (ugotowane na twardo), 150 gram szynki konserwowej 1 słodka papryka (ja dałam praktycznie całą paprykę odmiany Palermo)łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony

Delicious Titbits
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 147

piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką(...)cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby  powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru

Bon appetit mon amie
Domowe drożdżówki ze śliwkami 112

jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Około 1/2 kg wydrylowanych i przeciętych na pół, słodkich i dojrzałych śliwek. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozrabiamy w mleku z odrobiną cukru i soli, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce żeby zapracowały. My w tym czasie dodajemy(...)koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie zbryli. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze bułeczki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu na 15-18 min.  Smacznego! Moi kochani

Kuba Gotuje
Muffiny drożdżowe z pesto 131

Narobiłam smaka samym zdjęciem , co?! ;) Czasami jest tak , że nudzą nam się zabierane  codzienie do pracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu

Ostra na Słodko
Podsumowanie miesiąca - maj 189

masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc(...)więcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu. Nie widzę sensu w głodzeniu się dla idealnej sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać

Cooking Monster
Bułki pszenne 163

jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi ze strony " przepisnachleb.pl ") 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant(...)godziny, aż podwoi objętość.   Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kawałków, z każdego kawałka dłońmi uformować kulę i delikatnie ją spłaszczyć, odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Każdą bułeczkę delikatnie oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odczekać, ok. pół godziny, aż podrosną.   Piec ok. 15 minut w 230 stopniach C, aż się zarumienią

Simply Food
Malinianki - słodkie bułki z malinami 158

Malinianki to nic innego jak słodkie bułki nadziane malinami. Miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Przed podaniem malinianki należy obficie posypać cukrem pudrem. Bułki z malinami najlepiej smakują podane na ciepło… prosto z piekarnika :) Składniki na 10 sztuk: bułki 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 2/3 szklanki mleka (160 g) 4 płaskie łyżki zwykłego cukru 1 opakowanie suszonych drożdży(...)mąka ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 godzinie) to przełożyć je na blat. Przekroić na pół i następnie każdą połówkę na 5 części. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć kilka malin + wsypać pół łyżeczki zwykłego cukru. Za pomocą dłoni zlepić ciasto, formując saszetkę. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta!  Uformowane

Ugotować
Bułeczki orzechowe 185

wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi dzień równie(...)temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery).Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :)Smacznego!Wpis został opublikowany również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 141

konieczności sięgania po nóż. Taka aromatyczna drożdżówka to idealny jesienny przysmak, moim zdaniem. Już podczas wyrabiania ciasta można się uspokoić i zamyślić; a gdy z piekarnika zacznie dobywać się słodki zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę(...)długości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 plastrów. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć płasko bułeczki, jedną obok drugiej. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem, posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania