bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:26/67)

Bułeczki cynamonowe 114

pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania:  180 minut Składniki  na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 167

namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki  Erica Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki z marmoladą 117

Miałam taki plan, że nie będę piekła nic na słodko. Ale nie wytrzymałam i upiekłam znowu coś drożdżowego. A są to bułeczki z marmoladą. Oczywiście nie muszę przypominać, że takie drożdżowce najlepsze są jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 250

Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych

Słodka Strona
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią 129

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1  1 łyżka soku

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 198

Drożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale

Smakołyki Bereniki
Bananowe placuszki 282

mają się w wolne weekendowe poranki. Po doprowadzeniu się do przytomności mogę spokojnie zabrać się za jakieś duże śniadanie. Najczęściej jest to coś słodkiego, co można przegryźć do porannej kawy: muffinki, ciasteczka, naleśniki, chlebki lub bułeczki.  Te placuszki są wyjątkowo dobre i łudząco podobne do amerykańskich pancakes. Może zabrzmi to nieskromnie, ale jestem pewna, że Ci posmakują

Roślinna - blog wegański
Cynamonki- Cinnamon rolls 166

naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... JCynamonki- Cinnamon rollsSkładniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki z truskawkami 322

Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości  na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 151

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je malinami. Jeśli malimy są kwaśne posypujemy je niewielką ilością cukru.  Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić

Walijskie Pichcenie
Dyniowe bułeczki ptysiowe 127

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A jak ktoś woli można je wsunąć bez dodatków :) 100 ml wody 100 ml mleka 200 g puree z dyni 80 g masła 250 g mąki 4 jajka szczypta soli Masło z wodą i szczyptą(...)przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :) Artykuł Dyniowe bułeczki ptysiowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 168

Bułeczki przygotowałam na konkurs, ale żeby było śmieszniej- w końcu ich nie dodałam :) Co nie znaczy, że z Wami się przepisem nie podzielę, bo są naprawdę fajnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie dla naszych dzieci i nas samych.  Śmiało możemy podać je z dżemem lub miodem, a przepić kubkiem mleka lub kakaa. Składniki na 5-6 bułek: 300g mąki pszennej(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.    Bułeczki podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki ślado - łapki. 133

propozycję dla naszych słodkich pociech! dla dorosłych także , bo przecież w każdym z nas ponoć drzemie dziecko ;-) Drożdżówki ja uwielbiam w każdym wydaniu, a Wy?   Składniki; 40 dag mąki pszennej 5 łyżek oleju 1 jajko 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru   Nadzienie; ok. szkl. masy kajmakowo - orzechowej   jajko do posmarowania bułeczek   Przygotowanie; Mleko

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki pszenne z otrębami 145

Drożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono.Składniki:300 g mąki pszennej50 g otrębów owsianych190 ml wody1 łyżeczka drożdży suszonych2 łyżki oleju2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliDo miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość(...)części i z każdej uformować długi wałeczek. Na jego środku zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę węzła podwinąć pod spód, a drugą wsadzić w środek węzła.Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 45 minut, aby podrosły.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Podrośnięte bułeczki posmarować olejem i wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 175

Dzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę

Rozpustne gotowanie
Ciacha z truskawkami 178

dziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta

greenscarf
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 157

można je w każdym sklepie spożywczym ale domowe jak wiadomo lepsze więc goszczą one na naszym stole bardzo często. Porcja starcza na 20 bułeczek i polecam je bardzo wszystkim którzy lubią cynamon. Nie są one bardzo słodkie ale co ciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 136

Do dzisiejszych drożdżówek zabierałam się jakieś dwa tygodnie. Ale jak się już zabrałam, to zapach wydobywający się z piekarnika czuć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowe mini hamburgery 170

wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy  Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od  Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka soli(...)przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia

Bajeczna Kuchnia
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 128

Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe ślimaczki z makiem 128

Święto trzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego(...)innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać

To co kocham
Maślane bułeczki z kruszonką 145

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g

Moje domowe kucharzenie
.577. tłusty czwartek 130

~domowe pączki~ Smażone wczoraj! Rozeszły się jak świeże bułeczki pączki! :3 Na szczęście na dzisiaj jeszcze kilka zostało :) Chwalcie się, ile pączków zjedliście? :) Tłustego Czwartku! 

breakfast of dreams
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 154

Przepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć

SMYKWKUCHNI