Mam jeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora
mojewypiekiinietylkoZostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z
Moje domowe kucharzeniePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski.Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego... Rolki Kaiser , zwany
Moje domowe kucharzenieczekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne
Codzienna kuchnia niecodziennaroku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką skórkę! Gdy je przygotujecie, będą ozdobą Waszych święconek i oczywiście(...)wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto.Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (lewy koniec ciasta umieścić na pętli
Słodkie Przyjemnościmleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 40 dag mąki pszennej 150 ml mleka 3 łyżki cukru 8 dag masła 2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe lub marmolada do nadziania 2 łyżki stopionego masła do posmarowania bułeczek cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i dokładnie rozcieramy. Do dużej
Rozpustne gotowaniePowiem Wam nie było łatwo zrobić im zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!. Składniki na 12 sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej
Apetyczna babeczkaChleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić
codojedzeniaAromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych
Moja Galeria SmakuU mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie
codojedzeniaZwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej
Wiem co jempyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych. Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :) Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej
Wanilia i KardamonMini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy.Sk
wyzwania kuchenneroztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe 2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki
Smakołyki Berenikiwykorzystałam do drożdżówek.Konfitury a także inne przetwory są produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży 70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli konfitura morelowa Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru(...)tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony Nasze domowe o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej
Moje domowe kucharzenie