budyń - 12640 przepisów (strona:67/843)

Tarta Oreo z truskawkami 467

malinową wersję . Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 150 g miękkiego masła + truskawki do dekoracji Tarta Oreo z truskawkami – jak to zrobić? Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze(...)wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy do niego ziarenka i łupinki wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i wyciągamy łupinki wanilii. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Kiedy nie jest już

Ciastkozercy
Słodkie bułki z budyniem 173

Ostatnio bardzo często pieczę ciasta drożdżowe. Mój mąż je uwielbia, a jeszcze bardziej kocha je mój syn. Również ze względu na syna, najczęściej nadzieniem każdego wypieku jest budyń. Z tymi bułeczkami wiąże się jednak historia nieco dłuższa. W czwartek siedząc w pracy postanowiłam, że pojedziemy w piątek do ZOO. Szybko wzięłam urlop, a po powrocie z pracy zabrałam się(...)słodkie bułeczki z budyniem. Ze względu na to, że jeszcze jechałam do miasta na zakupy, to same bułki upiekłam bardzo późno. Tak mało ostatnio mam czasu na prowadzenie bloga, że postanowiłam koniecznie zrobić szybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie

Passions hobbies life
Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów 137

sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis wkrótce. Polecam!   1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek)   300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Z 300 ml mleka odlać odrobinę(...)rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarować na cieście. (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc

Di gotuje
Budyń waniliowy z białą czekoladą (Budino al cioccolato bianco) 148

już na dobre i zaczynam na nowo dzielić  si ę  z Wami moimi przepisami. Na słodki początek tygodnia proponuj ę  Wam domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej  czekolady. Niezwykle kremowy, delikatny, aksamitny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Dla złamania słodyczy budyniu podałam go z kawałeczkami gorzkiej(...)porzioni) 100 g di cioccolato bianco 100 g di farina 100 g di burro 100 g di zucchero 1 litro di latte 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zagotowania mleka. Garnuszek z mlekiem zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, czekoladę i ziarna z laski wanilii; mieszamy do rozpuszczenia się składników. W międzyczasie w miseczce mieszamy mąkę

La grande e la piccola cuoca
Bułki maślane z budyniem... 190

Domowe bułki maślane, z prawdziwym masłem... -- Skład: mąka 1 kg, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka,4 żółtka, szklanka cukru, kostka masła, budyń waniliowy, mak do posypania, białko do smarowania bułek, cukier waniliowy, szczypta soli. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku dołek-tam wkruszamy drożdże i łyżkę cukru, zalewamy mlekiem i przysypujemy po wymieszaniu mąką, zakrywamy(...)sobie podrosło. Jak ciasto podrośnie, to lekko je zagniatamy i lepimy bułki, które wykładamy na blaszki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, niech bułki podrosną, w tym czasie gotujemy budyń. -- Bułki maślane zwykłe, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C  góra/dół ~20 min Bułki przeznaczone do dodania wystudzonego budyniu nagniatamy pośrodku i  nakładamy

chleba naszego
Ciasto Pina Colada bez pieczenia 136

pozostaję bierna i ciągle myślę nad nowymi recepturami, bądźcie w gotowości! :) Potrzebujemy: 2 paczki herbatników po 200 g  1 puszka ananasów w syropie (kawałeczki) mleko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru kokosowego (jeżeli użyjecie białego, warstwa nie będzie miała takiego koloru) 1 biała czekolada chipsy kokosowe Dno foremki o rozmiarach około(...)mleka kokosowego. Mleko odstawiamy do stężenia.  Ananasa odsączamy, do syropu dodajemy tyle mleka, aby łącznie było 400 ml płynu. 300 ml zagotowujemy. W pozostałych 100 ml rozpuszczamy budyń. Do gotującego się płynu dodajemy kawałki ananasa i rozpuszczony budyń. Całość zagotowujemy często mieszając. Ugotowany budyń przelewamy na warstwę herbatników i przykrywamy tę warstwę drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Mleko

MamaOskarka
Bananowa krówka bez pieczenia 1716

mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda) 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g) ok. 45g migdałów w płatkach 2-3 banany sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia(...)bananów (by nie ciemniały) 200ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 50ml wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bananowa krówka bez pieczenia – Wykonanie: W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta (od tego punktu

Kulinarne Przeboje
Ciasto krówka na krakersach 189

Krówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami.   Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony(...)mleku budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 2/3 masy krówkowej, a następnie po łyżce budyniu. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Spód formy (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy krakersami. Na nich rozsmarowujemy połowę masy, którą następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO KUBANKA 211

powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz   oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto na przyjęcia rodzinne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)studzimy Krem budyniowy: żółtka, obie   mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru   i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i   odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha   który zawsze

Słodkie zapomnienie
Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki 146

Dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy owoc, czyli mój tegoroczny smak jesieni – odkryty zupełnie na nowo. Nie wiem, dlaczego do tej pory go tak nie doceniałam, a jest naprawdę uniwersalny i pyszny (naturalnie bardzo słodki). W połączeniu z delikatnym(...)kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki składniki na 10-12 sztuk 4 jajka 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

Fitkot
Słonecznikowiec 222

pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na II biszkopt Składniki jak wyżej Na krem: 3 szklanki mleka  2 budynie krówkowe bez cukru (proszek) 5 łyżek cukru 200 g masła Na skarmelizowany słonecznik: 250 g pestek łuskanego słonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła(...)łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach.  Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem

My sweet a life
Karpatka 167

smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: Masło(...)potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez około

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze śliwkami w budyniu 589

Zaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu...   Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie(...)szła do budyniu) - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy bez cukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego) - kilka kropel olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki

Wypieki Rene
Szarlotka z budyniem 145

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl(...)cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne

Różne smaki w kuchni
Mufinki z budyniem i truskawkami 217

Córka gotowała sobie budyń..no i w garnuszku troszkę zostało..mhm..no i co z nim zrobić? ano , mufinki..Pomysł na takie mufinki podpatrzyłam u  Marzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia  jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej  80 g cukru  1 łyżeczka proszku(...)pieczenia  100 g oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek] budyń waniliowy + 250 ml mleka + 1 łyżka cukru  Do garnka wlać 200 ml mleka i zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie

Moje domowe kucharzenie