drugi , trzeci dzień :). Blacha wymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka(...)gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa cappuccino: Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz
Słodkości i nie tylkogdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa
Słodkości i nie tylkomniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder
Słodkości i nie tylkołyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki(...)Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut
Słodkości i nie tylkomiksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę
Słodkości i nie tylkocukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo klik Sposób przygotowania Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać(...)wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Smacznego
Słodkości i nie tylkoIlość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek(...)foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna Pyzaświeżych bądź mrożonych Ciasto: - 1/2 kostki masła - 1 i 1/3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru - 1 żółtko - 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego - skórka otarta z jednej cytryny Beza: - 2 białka - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy(...)zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy
Zainspirowana w kuchniTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół(...)obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy
Zainspirowana w kuchnijajka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki Masa serowa: - 1 kg mielonego twarogu - 10 jajek - 30 dag masła - 25 dag cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy(...)serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy
Zainspirowana w kuchnibiałka - 5 dag cukru pudru - 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną(...)ępnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy
Zainspirowana w kuchniszczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)przerywając ucierania małymi porcjami dodajemy twaróg oraz budyń. Ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie rozciągamy na opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnikostka margaryny 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1 szklanka cukru drobnego 2 budynie śmietankowe (80 g) 0,5 szklanki oleju 400 g małych truskawek (moga też być maliny lub jagody) Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodać(...)ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 5 jajek 125 g margaryny lub masła 1 niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 8 fig 2 garście płatków migdałowych Kresto do wyłożenia formy herbatniki kakaowe Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony(...)budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut
Monia miesza i gotuje