łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto(...)pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż piana będzie błyszcząca. Następnie przesiewamy budynie z mąką ziemniaczaną, miksujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy olej, cienkim strumieniem, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pianę wykładamy na podpieczony blat. Układamy pokrojone w kostkę owoce
Czerwona PorzeczkaCzytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski(...)wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka Pokrój w kostkę zimne masło i przełóż do miski. Wszystkie składniki na ciasto wyrób na gładką kulę, którą podziel na 2 części. Jedną włóż(...)blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach. Jabłka pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli lubisz. Należy skropić je sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście. Ugotuj budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach. Mnie pomógł robot, w kilka sekund miałam już wióra
Z Kuchni Do Kuchniszklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ½ szklanki oleju + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze(...)stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem
Tradycyjna KuchniaSkładniki: masło 250 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, herbatniki 400 gram/jasne i ciemne, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, czekolada starta 100 gram masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier(...)skórka kandyzowana do wystudzonego masła wlać masę sernikową i mikserem rózgą połączyć składniki, gotować na średnim ogniu mieszając budynie z mąką ziemniaczaną rozmieszać w mleku i wlać do gotującego się sernika, mieszać do zagęstnienia sernika i zdjąć garnek z ognia forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie i bokach poukładać jasne herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej, wygładzić wierzch
W Mojej Kuchni Lubięciepłego mleka 4 łyżki cukru 250 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę. Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki
słodki bratekpół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą
NiePieprz.plŻółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową. Całość energicznie mieszać do powstania gęstego budyniu, następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem. Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady. Krem delikatnie
Di gotujejajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru) Kruszonka: 130 g cukru 150 g masła 200 g mąki(...)posiekane masło Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta. Przygotowanie masy serowej : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym
Proste Potrawychudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji jeżyny do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej(...)Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym
Wanilia i Kardamonwystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku z cytryny - ok. 60g malin - duża łyżka miękkiego masła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych(...)stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, ucieram szybko do uzyskania jednolitego kremu. Typowy krem patissiere przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej. Tu budyń zawiera tylko mąkę ziemniaczaną. Sprawia to, że krem ma nieco szklisty wygląd, ale smak to rekompensuje. Krem musi ostygnąć, aby nie powstała twarda skorupka na jego wierchu szczelnie okrywam
I tu będę miała takie teblachę o wymiarach 20 cm x 30/35 cm: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 1,5 szklanki drobnego cukru (300 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 6 dużych jajek szczypta soli spód herbatniki pełnoziarniste do dekoracji cukier(...)soli. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodawać partiami twaróg, rozpuszczone masło, mąkę oraz budyń (proszek). Cały czas miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to na sam koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą
Ugotowaćpyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek
słodki bratekZdrowsza wersja tradycyjnego budyniu bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Smak kaszy jest wyczuwalny ale o smaku dania decydują dodatki, które dobierzemy - na przykład świeże borówki amerykańskie. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do bardzo gładkiej konsystencji budyniu to pamiętajcie, że musicie długo go miksować
Milion Smakówmasła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać(...)nagrzanego do 180*c i podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić. Masa serowa: Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji. Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować krótko mikserem na jednolitą masę, wlać płynną gorzką czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód
Wanilia i Kardamon