budyń - 12640 przepisów (strona:374/843)

Rogaliki z budyniem i malinami 158

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 232

karmelu Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego 3 jajka niespełna (około 4/5) szklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji(...)zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej

Słodkie okruszki
Ciasto makowo-kokosowe 280

mleka kokosowego i obie mąki. Dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałe mleko kokosowe zagotować w garnuszku, masę jajeczną przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając ugotować budyń. Garnuszek przykryć folią spożywczą, tak by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż

Malinowo w kuchni
Delikatne budyniowe placuszki 172

oczywiście możecie użyć dowolne dodatki, polecam w szczególności świeżo owoce np. maliny. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na 1 porcję – 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka budyniu (proszek) – użyłam śmietankowego od Cykoria 2 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – użyłam Cykoria 2 łyżeczki cukru 1 jajko ulubione dodatki: u mnie(...)czekoladowy i chipsy kokosa, polecam też wersję ze świeżymi malinami Przygotowanie: Do miseczki przekładamy 3 łyżki naturalnego jogurtu, dodajemy płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek), 2 łyżki mąki tortowej, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na małym ogniu (placuszki powinny smażyć się naprawdę powoli, 1 łyżka

Słodkie okruszki
Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem - Xucker 148

wyrazu. Gdyby dodać do niej więcej kakao a kawałki karmelu faktycznie byłyby karmelem mogłybyśmy ją wszystkim szczerze polecić. Niestety ta tabliczka naszych serc nie skradła jednak zanurzona w ciepłym budyniu całkiem przyjemnie go urozmaicała ;) Kokosowo-makowy budyń na mące konjak z dodatkiem czekolady Xucker Ocena: 3,5 pandy Zapraszamy do sklepu Zero Kalorii , gdzie możecie kupić wiele innych zdecydowanie lepszych

Candy Pandas
Jogurt ryżowy z karobem i jaglany bananowo-daktylowy- Provita (UrbanVegan) 174

pozostałych. Smak: Ryżowy z karobem: Jogurt jest ciemny jak czekoladowe desery o konsystencji budyniowej galaretki, czyli: nabierając go na łyżeczkę jest bardziej galaretką ale po wymieszaniu tworzy „luźny” budyń ;) Zapach jest taki jak przy melasie z karobu, czyli słodki z kwaśną nutą charakterystyczną dla tego strąku (tak, to drzewo z rodziny bobowatych ;D). Smak również jest bliższy melasie niż karobowi(...)która jest często intensywna w wegańskich jogurtach. Jaglany bananowo-daktylowy: Kolor jogurtu jest karmelkowy. Konsystencja skłania się bardziej przy galaretce, ponieważ po wymieszaniu nie uzyskujemy już aksamitnej konsystencji budyniu. Zarówno w zapachu jak i w smaku jest bardziej bananowy niż daktylowy ale te owoce również nadały swojej karmelowej nuty. Wyczuwalna jest też delikatna, odświeżająca kwaskowość. Słodycz też jest dość wysoka

Candy Pandas
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 199

litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych  mini torcików smarujemy cienko konfiturą

Wanilia i Kardamon
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 313

miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto z czereśniami i budyniem 232

mąki 25 dag cukru 20 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: ok. 60 dag połówek czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Potem podzielić ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasto wyłożyć na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie poukładać czereśnie. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach przez około godzinę, tak do zrumienienia. Wystudzić i potem można posypać cukrem pudrem

Ewusiowe Smaki
Sernik kokosowy 210

serowych alternatyw :) Ten sernik, jest delikatny, wilgotny i do tego z nutką kokosową. Ma też jedną wadę - szybko znika ;) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli  łyżeczka mleka kokosowego 180g  maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4  duże łyżki(...)masło,miód, kakao oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.   Okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Zblendowane ciasteczka wykładamy na jej dno i dokładnie rozprowadzamy. Ser, mąkę oraz budyń miksujemy na najniższych obrotach w wysokiej misce. Cukier dodajemy niedużymi partiami wraz z  mleczkiem kokosowym, ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka. Białka pozostawiamy w oddzielnej misce

ChilliJemy
Ciasto ucierane z morelami, białym serem i świeżym tymiankiem 177

moreli 2 łyżki cukru brązowego 200 ml wody 3 gałązki tymianku Masa serowa: 250 gr białego sera 5 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 dkg masła 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Ciasto składniki: 3 jaja 200 gr mąki 100 ml soku morelowego szczypta soli 150 gr masła bądź margaryny 12 dkg cukru pudru 1 łyżeczka(...)dokładnego połączenia się składników. Masa serowa: W misce połączyć żółtka z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą masę. Do gotowej masy stopniowo dodawać biały ser, po nim ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy. Masło rozpuścić, wystudzić i drobnymi strużkami wlewać do masy serowej. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, delikatnie domieszać do masy tuż przed jej wylaniem na blachę do pieczenia

mecooks
SERNIK GOTOWANY Z MASĄ KARMELOWĄ I SOLONYMI ORZESZKAMI 742

obłędnym cieście- obiecuję ! Składniki: 1 kg sera -swojski ( 3 razy mielony) albo z wiaderka ale dobrej jakości, aby nie był za rzadki 1/2 szkl mleka  2 budynie  waniliowe 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła  1 opak cukru waniliowego 40 dag herbatników kakaowych masa karmelowa: łyżka masła 100 g cukru 200 ml śmietany kremówki puszka orzeszków(...)Wykonanie: *Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy warstwę herbatników. *Masło rozpuszczamy. Dodajemy ser, jajka, cukry, .Podgrzewamy ciągle mieszając na gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy, mieszając aż masa zacznie gęstnieć *Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, na to układamy znów herbatniki, wylewamy resztę masy serowej, przykrywamy herbatnikami.  * Na patelni rozpuszczamy

Z Majeczką w kuchni
Racuszki bananowe z sosem karmelowym 190

jeszcze szybciej niż się robią:) O wyraźnej bananowej nucie i polewą o smaku krówki…Pycha! Składniki; 1 dojrzały banan 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej 1  budyń bananowy Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżeczka  cukru z wanilią Dr.Oetker 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki Olej do smażenia Karmelowy(...)Świeża mięta Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier, dodać mąkę wymieszaną budyniem oraz  proszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 908

przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach. BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki(...)ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru

https:KKuchniaMniam
Ciasto chałwowe bez pieczenia 231

oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować (do momentu, aż zacznie kipieć), następnie wlać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować (cały czas mieszając), do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć (fot.1) . Odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Miękkie masło, ubijać robotem przez(...)minuty, aż się dobrze napowietrzy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń - ciągle ubijając. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę  (fot.2)  i zmiksować. Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami:  herbatniki,  krem chałwowy  (fot.3) ,  herbatniki,  dżem z czarnej porzeczki, krem chałwowy

Świat Ciasta