budyń - 12640 przepisów (strona:342/843)

Ciasto dyniowe z kremem i nutą cynamonu 137

łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem(...)dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Polewa: Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Pierwszy blat ciasta dyniowego umieścić w formie, wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem dyniowym i polać polewą. Udekorować płatkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik jogurtowy z owocami 252

wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 30 cm. Składniki na masę jogurtową: 1 kg jogurtu greckiego 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (37 g bez cukru) 1 łyżka oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 1 łyżka speisestärke (skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej 1 op. cukru cytrynowego owoce sezonowe, pokrojone śliwki, jeżyny(...)borówki Jak przygotować masę jogurtową na sernik? Przepis na sernik jogurtowy z owocami na kakaowym spodzie. Mieszamy w misce jogurt grecki z budyniem, cukrem cytrynowym, oraz skrobią kukurydzianą. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka mieszamy z masą jogurtową i olejem. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Przekładamy masę jogurtową na kakaowe ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z gruszkami i twarogiem 147

szklanki mąki pełnoziarnistej zytniej 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła Na masę twarogową: 250g chudego twarogu 2 łyżki cukru łyżeczka budyniu śmietankowego Na kruszonkę: 2 łyżki blanszowanych migdałów 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła(...)suchymi składnikami do utworzenia się mokrej, zlepionej w małe grudki kruszonki. Całość wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Chudy twaróg przekładamy do robota kuchennego z ostrzami, dodajemy cukier, budyń i mielimy na gładko. Możemy do tego też użyć blendera lub użyć mielonego twarogu i wtedy tylko wszystko bardzo dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy.   Gruszki myjemy, przekrawamy

Smaczna Strona
Naleśniki budyniowe 298

tygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej.  Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;) 2 szkl mąki pszennej 2 budynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej szczypta

Smakołyki Asi
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 165

się oprzeć. Jeśli macie ochotę na taki sernik to upieczcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 165 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: około(...)szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego sernika z malinami i wiórkami kokosowymi: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić

Izabelawkuchni
Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) 243

zwykle bywa w przypadku serników znikł bardzo szybko. Polecam go i Wam, spróbujcie. Składniki: 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego) 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli garść borówek cukier puder do oprószenia sernika Na spód: 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej(...)lodówki na czas przygotowania sernika (i nagrzania piekarnika). W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy dokładnie żółtka z masłem. Kolejno dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek), znów miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i bardzo krótko i delikatnie miksujemy. Masę wykładamy

Słodkie okruszki
Szarlotka na bogato! 164

pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka soku z cytryny Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 100g malin- mogą być mrożone 100g jagód lub borówek – mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem(...)przestudzenia *** *** Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód *** *** Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód

Blog z Apetytem
MALINOWY CURD 385

Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej(...)sposób trudniej jest przypalić krem, dlatego polecam ten sposób na początku. Jak wspomniałam to budyń i taką konsystencję ma ten krem. Składniki na 150-180 g: 200 g malin, świeżych lub mrożonych 30 g cukru 1 duże jajko 1 żółtko 50 g masła W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły

Słodki Pomysł
sernik z malinami i kokosem 281

21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie, opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z morelami i cytrynową pianką 177

szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500 g moreli   Pianka: 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel cytrynowy          Ciasto: Składniki(...)posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu.    Pianka: Z białek i szczypty soli ubić pianę

Smakołyki Asi
Rote Grütze 234

Kluntje - kostką kandyzowanego cukru - zamówić można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin" na powitanie, daje(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia.  Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
SERNIK BROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 203

szklanka mąki 1 łyżeczka (kopiata) proszku do pieczenia Masa 1 kg   sera białego (z wiaderka) 4   jajka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki kartoflanej 1 puszka brzoskwiń Opis przygotowania: Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia(...)ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Masa serowa: 1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną. 2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele

Marcepanowa kuchnia
Kremowy sernik z malinami 180

ciastek typu markizy - 50 g masła masa serowa -  1 kg twarogu z wiaderka  - 200 ml śmietanki 30%  - 5 jajek - 1 i 3/4 szklanki cukru - 1 budyń śmietankow - 300 g malin polewa -  100 g czekolady mlecznej - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - kilka zamrożonych wcześniej malin Ciastka kruszę na jak najmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy.  wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję maliny i mieszam szpatułką, uważając by owoce pozostały w całości i nie puściły soku. Tak powstałą masę wylewam na podpieczony wcześniej spód

Cook&Love
CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁLEK 161

kruche: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa:  1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić(...)nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Smacznego

Słodki Zakątek
Domowy budyń waniliowy 136

jakiś mało zdrowy sklepowy smakołyk. Ale jeśli tylko mam siłę/ochotę/czas to staram się jednak takie rzeczy robić w domu. I tak oto wpadłem na pomysł zrobienia budyniu waniliowego. Tak jakoś mnie ochota naszła. Prawdę mówiąc nie pamiętam już jak smakuje budyń ze sklepu (pewnie lata całe nie jadłem), ale śmiem twierdzić, że ten mój jest równie dobry

Marder&Marder Manufacture