budyń - 12640 przepisów (strona:269/843)

Marysieńka 1340

minut. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku

Ala piecze i gotuje
MAKOWA PANIENKA 226

SKŁADNIKI NA KREM 1/2 L mleka 3 żółtka budyń waniliowy lub śmietankowy -40g 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 250g masła lub margaryny(...)WYKONANIE KREMU Do połowy mleka wsypać budyń,mąki i żółtka. Wymieszać mikserem.Resztę mleka zagotować,wlać masę z budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi

w mojej kuchni
Do trzech razy 415

pieczenia   Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu  Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła(...)orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy

w mojej kuchni
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 494

składniki   krem 2 budynie śmietankowe z cukrem 1/2 litra mleka 250g masła(...)przez ok. 15- 20 minut. Po upieczeniu chwilę je potrzymać w wyłączonym, ale otwartym piekarniku. Po kilku minutach ciasto wyjąć z blaszki i odstawić do przestudzenia. Zrobić masę ...Ugotowac budyń w połowie mleka jaką podaje producent Ostudzić .Maslo utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż  masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części

w mojej kuchni
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 625

mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka  wlewamy  przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką

w mojej kuchni
czarno-białe ciasto 186

żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie(...)Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka  wlewamy  przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu

w mojej kuchni
Ciasto z kajmakiem 154

minor-latin;} duża paczka herbatników ok. 35 dag 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła  ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady Masa budyniowa: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy(...)gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Całość miksujemy 2 minuty. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę budyniową. Rozprowadzamy ją na całej powierzchni i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Masa kajmakowa: Masę kajmakową studzimy, przekładamy, przełożyć do wyższego naczynia i miksujemy kilka minut

Humanistka w kuchni
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 541

sody -przyprawa do piernika -1,5 kg jabłek -1 łyżka masła -1 żółta galaretka -cukier do smaku -1/2 l mleka -ok. 4 łyżki cukru -250 g masła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty  masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej

KasiekGotuje
Tort intensywnie czekoladowy 340

zobowiązuje ). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę za łatwość rozpuszczania się – mimo, że do budyniu i ganache pokroiłam ją na bardzo duże kawałki to rozpuściły się błyskawicznie. Taki kilogram przyjemności kosztuje w Makro ok. 43 zł (czekolada może być biała, mleczna lub ciemna(...)zagotowujemy. W drugim naczyniu należy krótko zmiksować jajka, żółtka, obie mąki oraz pozostałą szklankę mleka. Miksturę wlewamy na gotującą się śmietanę i energicznie mieszamy, aż zacznie się tworzyć gęsty budyń. Gotujemy ok. 3-5 minut, ciągle mieszając aż zaczną pojawiać się bąbelki. Jeśli robią się grudki to nic nie szkodzi. Po zagotowaniu, gdy budyń będzie gęsty, zdejmujemy z ognia

Poezja smaku
Torcik kawowo-orzechowy 440

Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru  200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać(...)obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować

Zapiski Młodej Żony
Ciasto 'procenty na pierzynce' 385

BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy:  Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo

Passions hobbies life
Tort węgierski 223

cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji   Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik(...)około 30-35 minut. Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy. Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni.  Krem: Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami. Smacznego

Pyry na Gaz
Fale Dunaju 183

wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło(...)zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową.    Gotową polewę wylać na masę budyniową i wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Babka w trzech kolorach zwana tulipanem 172

jajek 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ( 1 kostka ) 1 i ½ szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel owocowy 2 łyżki kakao. Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać, następnie dodać przesianą mąkę, wymieszaną(...)cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.  Dodać olej i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do gotowej masy. Delikatnie Wymieszać. Podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać budyń, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel owocowy. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem. Wlać najpierw masę z budyniem, następnie na nią masę z kisielem a na końcu masę wymieszaną z kakao. Całość

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 323

kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych łyżek cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na galaretkę: 900 ml wrzącej wody(...)wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były

Na słodko lub wytrawnie