niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki
Moja smaczna kuchniaprzekładam do thermomixa dolewam wodę i ustawiam czas 25 min/100*C/obr.1. Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża. Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10. Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego
ClauditteMissCookingjeszcze zakwitł. Tradycyjnie już- jeżyna, która nie dojrzeje. Za nic nie mogę spamiętać jak się ten gościu nazywa. To jakiś wiciokrzew. Wymyślił sobie, że wiosna. A na grządkach brukselka mutuje (no cóż, nie wyszło...) a poplon kiełkuje
les mirabellesPierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki
Codzienne Gotowaniemięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój
Codzienne GotowanieBrązowy ryż, pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka, kapusta. Rozpuszczalne w tłuszczu Witamina A – przeciwutleniacz, poprawia widzenie, nadaje skórze zdrowy wygląd. Retinol – olej rybi i wątroba. Beta – karoten ( prowitamina A, czyli prekursor witaminy A) – marchew, pomidor, dynia
Kuchenne innowacjewarzywo bogate w witaminy C i A, kwas foliowy, wapń i potas. Wieki temu, jak byłam dzieckiem nie jadało się u nas w domu ani brokułów, ani kalarepy czy brukselki, bo nikt nie umiał ich dobrze przyrządzić i doprawić. Gdzieś ta wiedza się upłynniła i dopiero kiedy poszłam na studia i zaczęłam gotować, poznałyśmy z mamą tajniki tych warzyw
Przepysznik - BLW i nie tylkozielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami
Moja smaczna kuchniamoże poza makaronem bo tam go nie trzymam :) Składniki: 4 ziemniaki 2 garście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób
Na Ciasteczkowych PapierachZalecana dawka dzienna folianów to 200 mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio Smaczniejaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego
AZgotuj!bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki
greenscarf