Kolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który
ciastkarnia na kruchym spodzieNad chodzi koniec tygodnia weekend więc pora się zastanowić co zrobić dobrego do kawy. Tym razem pomysł znalazłam na jednym z blogów ale nie pytajcie na
ciastkarnia na kruchym spodziePo dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 2 banany - 4 gruszki - 5 jaja - 2 szklanki
SMYKWKUCHNIWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec
Ratunku obiadDzień dobry! Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję! Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak
Pora coś zjeśćBrownie to mocno czekoladowe ciasto, które rożni się od murzynka tym, że nie jest puszyste a dość mokre i nawet jakby gliniaste. Taka jego uroda. Żeby przełamać nieco dominujący smak czekolady można na wierzchu ułożyć trochę owoców. Ja miałam śliwki i to je właśnie dodałam do swojego brownie. Kawałek takiego brownie a do tego kubek zimnego mleka - poezja! Swoją drogą(...)Dzień Czekolady . I domyślacie się już co było dalej? Każda poszła do swoje kuchni i tak kiela północy kręciłyśmy naprędce swoje ciasta. Ja czarne czyli brownie a Agnieszka białe, blondie. Oba mocno czekoladowe. I obie niniejszym życzymy Wam wszystkiego czekoladowego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMoje pierwsze brownie możecie zobaczyć TUTAJ . Ostatnio zatęskniłam za tym meeega czekoladowym ciastem. W szafce znalazłam ostatki czekolady (chwała Bogu, że nazbierałam 200g! :)). Oprócz niej do brownie potrzebna będzie już tylko mąka, jajka, masło i cukier. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika... :) I nie musicie się bać, że nie wyrośnie, czy że wyjdzie zakalec. Brownie z natury jest(...)zakalcem i w piekarniku w ogóle nie wyrasta. Jest zbite i wilgotne, bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Jeśli wolicie smak mlecznej czekolady niż gorzkiej zmieszajcie oba rodzaje po połowie. BROWNIE (PRZEPIS II) przepis autorski // blaszka 18x18 - 6 kawałków ~200g czekolady o jak największej zawartości kakao ~120g masła ~szklanka cukru ~90g mąki pszennej ~2 jajka ~szczypta soli Czekoladę
chili & sugarsprawdzałam tej informacji zbyt uważnie - tego typu słowa biorę na wiarę. Głęboką. Szczególnie, że przy takiej pogodzie, tylko czekolada może sytuację uratować. A skoro ma być naprawdę obłędnie czekoladowo, zostaje tylko brownie... W lodówce miałam pudełeczko obłędnie pachnących truskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodów. ponownie nałożyć po 2 łyżki masy ryżowej, trochę wiśni oraz gałkę lodów. Polać odrobiną likieru jajecznego, udekorować np. rurkami waflowymi. Shake czekoladowo - jagodowy Składniki: 2 szklanki mleka, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie, szklanka mrożonych jagód. Wykonanie Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę. Rozlać do szklanek, od raz podawać(...)49zł Lody są podane w formie 6 gotowych rozetek, które można bardzo ładnie i efektownie wyjąć z pudełka. Dzięki temu, że w swoim składnie zawierają kawałki ciasteczek brownie oraz sos czekoladowy można je podawać bez żadnych dodatków. To bardzo ekskluzywny rodzaj lodów, dlatego jego cena sugerowana nie jest zbyt niska. Jednak mnie udało się je kupić za jedyne 10,99zł
Z miłości do słodkościBrownie to ciasto mocno czekoladowe. Charakteryzuje się tym, że jest zbite, ciężkie, wilgotne i "soczyste". Nie wyrasta duże, czasami w ogóle, bo to tzw. zakalec. Produkty, które użyłam są zdrowe, więc możemy stwierdzić, że ciasto jest fit. Każdemu podpasuje, nawet alergikom. Brownie osłodziłam daktylami, które są świetnym zamiennikiem cukru. Zamiast mąk pszennych użyłam ryżowej i jaglanej. Natomiast zwykłe produkty mleczne(...)zastąpiłam produktami bez laktozy. Prawdziwa uczta dla łasuchów słodkości. Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja zastąpiłam ją domowym karmelem z daktyli i sezamu. PRZEPIS mąka ryżowa 200 g. mąka jaglana 100 g. mleko 1.5 % bez laktozy Mlekovita 1/2 szkl. masło bez laktozy Mlekovita 120 g. śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 200 g. daktyle suszone
Kuchnia Paulettesramach wydarzenia Truskawkowo Mi! a dodam że mi jeszcze czekoladowo! upiekłam to pyszne brownie z truskawkami. Jest mega czekoladowe a jak ogólnie wiadomo truskawki z czekoladą mają się znakomicie więc rezultat wyszedł znakomity. Polecam do gorzkiej, koniecznie gorzkiej kawy czy herbaty. Przepis dostałam od pewnej Sylwii na FB tylko ona zrobiła ciasto bez truskawek. Bananowe brownie z truskawkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieoknem powoli zaczyna się jesień, więc z chęcią sięgamy po kawałek domowego ciasta i kubek ciepłej kawy...zamiast tradycyjnych słodkości proponuję pyszne połączenie sernika i brownie w jednym! Czekoladowy spód to znane Wam wszystkim bananowe brownie, na wierzchu znajdziemy sernik waniliowy, a gdzieniegdzie napotkamy kleks wilgotnego powidła śliwkowego. Takie ciasto przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady :) Brownie: 2 banany
Chocolate Muffin Blogprzypomina ten klasyczny amerykański wypiek, jednak nie jest typowym brownie, gdyż nie ma w składzie czekolady. Na wilgotność i ciężki charakter ciasta wpływa puree dyniowe, a czekoladowy smak zapewnia dodatek kakao. W brownie znajdziecie również miód, cynamon i daktyle. Składniki te sprawiają, że ciasto smakuje lekko korzennie lub nawet piernikowo. Nie ma za to cukru, co łącznie z niezbyt dużą
Smakołyki Bereniki