można, nawet na drugi dzień w pięć minut i gotowe . Pyszna – prosta . UWAGA ! Nie zalecam przechowywania sałatki w zamkniętym naczyniu do dnia następnego , bo wymieszanie jajka z brokułem i przetrzymanie w szczelnym pojemniku – to jak wybuch elektrowni w Czarnobylu , opary powalają nawet słonia i długo..oj bezlitośnie długo..krążą po mieszkaniu .. " class="wp-smiley" style="height(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 jajek 2 średnie brokuły garść łuskanego słonecznika 1 kubek jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można pominąć ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka miodu ( lub cukru ) 1/2 cytryny Brokuła gotujemy
Ogrodnik w podróżyUwielbiam makaron ryżowy z dwóch powodów: jest bezglutenowy i nie trzeba go gotować, wystarczy dodać do potrawy, wymieszać i odczekać 3-5 minut. Dzisiejszy obiad był koniecznością, bo brokuły zaczęły mi kwitnąć w lodówce, tak to jest jak się w promocji kupuje warzywa, nie zastanawiając, się czy ma się w planach jakieś danie w ciągu najbliższych(...)minuty i dolej około pół litra wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-8 minut. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki wody i zrób papkę. Do podgotowanych brokułów sos sojowy, sól i kukurydzianą papkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zagotuj i wrzuć suchy makaron ryżowy, Wymieszaj dokładnie. Przykryj garnek pokrywką. Zdejmij z ognia. Odczekaj 3-5 minut aż makaron
greenscarfosuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony
karmelowyRyż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra(...)szklanką wody, posolić i gotować na mały ogniu (pod przykryciem). Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia i odstawić. W międzyczasie brokuł pokroić na mniejsze różyczki, głąb wyrzucić. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Zagotować. Dodać brokuła i gotować kilka minut. Gdy brokuł będzie lekko miękki to przelać go zimną wodą. Udka
Ugotowaćprzepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 1 brokuł pęczek pomidorków koktajlowych 200g mozzarelli 100g żółtego sera 100g szynki 370g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą(...)paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieBardzo prosta i smaczna zapiekanka warzywna, która może być smacznym dodatkiem do dania rybnego. Do zapiekanki użyłam brokułów i kalafiora ale można wykorzystać również inne warzywa, np. fenku(...)brukselkę, marchewkę czy fasolkę szparagow ą . SKŁADNIKI 500 gr warzyw (brokuł i kalafior) 300 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 gr parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki sezamu gałka muszkatałowa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Brokuły i kalafior ugotować na parze albo w małej ilości wody al dente. Jajka rozmącić z jogurtem i startym parmezanem
La grande e la piccola cuocapokrojone w kawałki, m ą kę, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i pieprzu. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy i osuszamy. Ricottę mieszamy z mlekiem, jajkiem, startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką(...)wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy nim form ę, po czym nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kawałki szynki, brokuły, na nowo kawałki szynki. Całość zalewamy masą z ricotty. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocafilety z kurczaka cebula 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 400 ml warzywnego rosołku 1-3 łyżek czerwonej pasty curry 500 g brokułów 100 g czerwonej soczewicy sól pietruszka do dekoracji Pastę curry można bez problemu dostać na stoiskach z azjatycką żywnością, jeżeli nie będzie czerwonej może być inna, danie będzie(...)przykryciem około 5 minut. Mieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brokuły, soczewicę i kurczaka dodajemy do warzyw, całość gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ewentualnie pastą curry. Po podaniu w głębokim talerzu przyozdabiamy pietruszką. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plopisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz czosnek granulowany Brokuły gotujemy do miękkości, odsączamy i studzimy. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze. Brokuły mieszamy
Czerwona Porzeczkabrokułów, oliwa, 750 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 80 -100 g sera z pleśnią niebieską*, śmietana 18%, natka pietruszki, Brokuły(...)umyć, zblanszować (wrzucić do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wrzucić do lodowatej wody ( zachowają wtedy zielony kolor), wyjąć i osuszyć. W garnku z grubym dnem podsmażyć brokuły, wlać bulion i gotować aż będą miękkie. Dodać do smaku ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem Całość zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagotować, dodać
królestwo garówoliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzucić brokuły. Poczekać do ponownego zagotowania wody. Pogotować 3 minuty. Wyjąć. Pamiętajmy o wrzuceniu wyjętych z gorącej wody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania(...)Blanszowanie warzyw jest szczególnie pomocne przy obieraniu warzyw ze skórki – pomidora łatwiej będzie obrać jeśli go wcześniej sparzymy. To także sposób na ugotowanie warzyw - np. brokułów. Delikatne różyczki brokułów bez problemu zmiękną pod wpływem działania pary. Blanszowanie jest także wyjątkowo prozdrowotnym sposobem obróbki termicznej – zapobiega "wypłukiwaniu" witamin, zachowując wszystkie cenne składniki
w mojej kuchniseler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło i olej do smażenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie(...)ziołowym i ziołami prowansalskimi, minimum po pół łyżeczki. Ja tam sypałam na oko. Odstaw na minimum 20 minut. Miękkie warzywa i mięso wyjmij, do wrzącego rosołu wrzuć umyte różyczki brokułów. Gotuj pod przykryciem do miękkości, ok 10 minut. Zdejmij garnek z ognia. Wyłów liście laurowe. Do miękkich brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler
Anioszek w kuchniNajszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść go osoby dbające o linię (100 g ugotowanego(...)brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól
Kuchcik gotujemożecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży słodka mielona papryka pieprz cayenne(...)miękkości przez kilka minut. Jeśli będzie za mało oleju na patelni dolej jeszcze ze 2 łyżki. Do usmażonego kurczaka dorzuć rozdrobniony widelcem kuskus, cukinię z cebulą, a na końcu brokuły. Wymieszaj wszystko dokładnie, dosól i dopieprz ponownie do smaku i dodaj, jeśli chcesz, 1-2 łyżeczki masła. Nada ono aksamitnego posmaku potrawie, ale oczywiście w wersji dietetycznej pomiń
Słodko-Słony Świat Ilonydaje więcej sera ale o tym w innym wpisie wówczas powstaje coś al'a zapiekanka warzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania marchewki z groszkiem (mrożonej) 1 garść fasolki zielonej ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli(...)się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać wina i smażyć wszystko aż wino się zredukuje do połowy i zdejmujemy z ognia. Brokuły (podzielone na różyczki) wrzucamy na wrzątek, na sicie do parowania układamy pozostałe mrożone warzywa. Gotujemy max 10 min. Wrzucamy warzywa na sito przelewamy zimną wodą. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
Piekielna Kuchnia Pati