tego idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę. Składniki (porcja dla 2 osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 pojedyncza pierś z kurczaka średniej wielkości cebula 3-4 ząbki czosnku papryka brokuł makaron Pełne Ziarno Pióra od Lubelli sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie czubryca czerwona) olej do smażenia Rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej słonecznik. Słonecznika przesypujemy do naczynia
Cynamonowe szczęścielekką i pyszną kolację, można podawać z pieczywem czosnkowym albo z kaszą jaką lubicie. W czasie jesienno - zimowym taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Składniki: - 1 brokuł - 1 czerwona papryka - 4 cebule dymki, biała i zielona część - puszka białej fasoli - sól Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu balsamicznego - 3 ząbki czosnku - pieprz(...)Warzywa umyć. Brokuła kroimy na cienkie plastry, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. 2. Paprykę i cebulę drobno kroimy, łączymy z brokułem, dodajemy dressing, czosnek przeci śnięty przez praskę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Surówkę warto ponownie odstawić aby warzywa zmiękły, a smaki się ze sobą połączyły
Apetyczna babeczkaNajlepszy przepis na krem z brokułów :) DOSŁOWNIE!!!! Składniki: 400-500 g świeżego brokuła 100 g serka topionego śmietankowego 4-5 ziemniaków 1 marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła + odrobina oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz cukier słodka papryka ostra papryka lub pieprz cayenne Przygotowanie: Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy masło i podsmażamy posiekaną
Malinowo w kuchnizmielony pieprz cytryna mini karotki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 4 duże ziemniaki śre dni burak sól Przygotowanie: Ziemniaki i buraka obieramy i gotujemy w lekko osolonej wo dzie. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i razem z oskrobanymi marchewkami gotujemy na parze (możemy nałożyć nakła dkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy
ChilliJemyDorady czyścimy i nacinamy skórę. Do środka ryby dajemy po 1 łyżce marynaty, a pozostałą częścią nacieramy boki ryby. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami np. brokułami i pomidorami i pieczemy 25 minut. Podajemy z sosem tzatziki
Kuchnia Bon Appetithansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kotleciki warzywne z tuńczykiem Składniki – 5 sztuk: Ziemniaki – 5 średnich Marchew – 2 sztuki Brokuły – 4 różyczki Kalarepa – ½ sztuki Tuńczyk w sosie własnym – 200g Jajko – 1 sztuka Siemię lniane mielone – 3 łyżki Mąka – 2 łyżki Sól, pieprz, suszone oregano Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej Wykonanie
Kuchnia Bon Appetitprzez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory , brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się bardzo ciekawe. A klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikwięcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapnia niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia, ale także wykorzystać jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka
Zdrowie na języku :Pnaszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce. Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami , duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą , rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami. Baaardzo nam smakowało
Walijskie Pichcenieulubione. Pamiętajmy, że warto sięgać po kiełki przez cały rok. Śniadaniowy twarożek z kiełkami i pomidorem Składniki : 100 g twarogu białego 1 pomidor rzymski 2 szczypty kiełków brokułu szczypiorek Przygotowanie : Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek płuczemy, a następnie siekamy. Do miseczki przekładamy twaróg, rozdrabniamy go krusząc bądź rozgniatając widelcem, następnie dodajemy pokrojonego pomidora, kiełki brokułu oraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduża pierś z kurczaka 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 małe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy(...)Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za duże kawałki, do mięsa i reszty składników w misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę
Mój Smaksmaku, dodać masło, koperek i wymieszać. Ja taką kapustę podaję z ziemniakami posypanymi resztą koperku i jajkiem sadzonym. * głąb ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby - kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo
Posadzone i zjedzonepalnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. * głąb ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby - kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo
Posadzone i zjedzonenawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki. Tak naprawdę wszystko, co nadaje się do spożywania na surowo. 2. Płynna baza Oczywistym dodatkiem rozrzedzającym koktajle jest woda. I chociaż nie ma ona dodatkowych kalorii
Ratunku obiadzupa pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp.. Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula
w mojej kuchni