nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g makaronu rurki 1 litr bulionu
Kolorowa kuchnia Elkinadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub piersi kurczaka. Polecam również… ** Sałatkę brokułową z papryką ** Przekąskę z jajkiem ** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem ** Sałatkę z brokułami i szynką Składniki na sałatkę dla 2 osób: 2 średnie pomidory 1 kulka sera mozzarella (130 g) listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy sól i pieprz Pomidory
Kulinarny S.O.S.się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową Barszcz biały bez zakwasu
Kulinarny S.O.S.się sos powoli z acznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową Barszcz biały bez zakwasu
Kulinarne S.O.S.Fajna alternatywa na bezmięsny obiad. Makaron w sosie cukiniowo-serowym z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła. Bardzo smaczny. 400-500 g ulubionego makaronu 1 brokuł 1 cukinia 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli xxl około 50-70 g tartego sera cheddar 180-200 g serka topionego śmietankowego 400 ml kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie gałka muszkatołowa sól, pieprz
Smaki Na Talerzumocno odparować). Podajemy posypane prażonym białym sezamem, a jeszcze lepiej z pokruszonym batonikiem typu "sezamki" lub innym sezamowo-orzechowym. Podajemy np. z makaronem chow main, ryżem, brokułami lub pieczonym kalafiorem z ciecierzycą (przepis pochodzi z Jadłonomii ). Smacznego
bistro mamawege z żurawiną , młoda kapusta , kapusta zasmażana , bigos z dyni lub bigos z cukinii , sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki 300 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1/2 szklanki wody 2 jajka
Zasmakuj KuchniJeśli ktoś lubi, to makaron można przed podaniem posypać startym parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zerknięcia do innych moich przepisów na makarony, np.: makaron z wędzonym łososiem i brokułami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym
Waniliowe ImprowizacjePolsce wciąż traktowany jest bardziej jako roślina do ozdabiania talerzy niż źródło zdrowia. Właściwości antynowotworowe jarmużu Jarmuż jest odmianą kapusty i, podobnie jak inne warzywa kapustne (np. brokuły), jest doskonałym źródłem sulfofaranu - przeciwutleniacza o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Ta substancja może uchronić nas m.in. przed nowotworami jelita grubego czy płuc, a mężczyzna także przed rakiem prostaty. Ponadto
Z notatnika dietetykaSałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem w sosie musztardowo-miodowym bez majonezu. Piękna, kolorowa i pełna smaków. Chrupiący brokuł, słony bekon, cierpka żurawina i słony lekko pikantny ser. Wszystko wymieszane z sosem musztardowo-miodowym. Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora(...)tuńczyk i ryż wymieszany z sosem jogurtowym. Pomimo prostoty jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często jem surowy kalafior z sosem czosnkowym ). Boczek w cienkich plasterkach usmażcie na suchej patelni, na małym ogniu aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Pestki
Słodkie Gotowaniemięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy(...)solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami
VioletoweKucharzeniełyżek kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej kilka różyczek brokuła 200 g. sera żółtego 1/3 szklanki śmietanki 30 % sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, 3-4 minuty. Ser zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Pierś pokroić w kostkę i przyprawić. Odstawić na pół godziny. Następnie, usmażyć
Agusiowe smakołyki/Luty/Marzec Owoce : Jabłka, gruszki, ananas, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango, pomarańcze. Warzywa : natka pietruszki (hodowana w domu), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, sałata lodowa, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselka, kalafior, trufle czarne, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, rzodkiewki, kalafior ( w tym dwa ostatnie przypadają bardziej na marzec). function load(url, callback
Coś bym zjadła