papieru tworząc szczelną kopertę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wyciągamy i wyjmujemy z koperty. Pstrągi możemy podać np. z rukolą, fasolką szparagową lub gotowanymi brokułami. Post Pstrąg z ziemniakami z piekarnika pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudelikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin
Z Kuchni Do Kuchniugotowanych ziemniaków - 1/4 ugotowanego brokuła - 2 jajka - 300 gram mąki (wartość orientacyjna, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać jej odrobinę więcej) - sól Przygotowanie: Ziemniaki rozdrabniamy razem z brokułem i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy
Życie zamknięte w smakuZachęcałam już do zmiany typowych kopytek przez dodanie brokułów - Brokułowe kopytka , a dzisiaj zaproponuję to samo, tylko w wersji marchewkowo-groszkowej. A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka - 320 gram mąki
Życie zamknięte w smakudusimy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groszek, pokrojony jarmuż (jeśli używamy szpinaku dodajemy go na samym końcu, tuż przed wyłączeniem grzania) lub brokuł, bób i gotujemy często mieszając kolejne 5 minut (woda powinna odparować). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odsączony makaron, mieszamy i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy serem. Gotowe
Rozpustne gotowanieZupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Miód i pieprzposiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichcenieoddychać..ale jeść przecież trzeba! Co zrobić , by jednak nie stać za długo przy kuchni, kiedy w pokoju 33 stopnie? Ja poszperałam w zamrażarce i znalazłam mix warzyw- brokuł, kalafior, młoda marchewka. W lodówce leżały kurzęce porcje. Ograniczyłam się tylko do obrania kilku młodych ziemniaczków , czerwonej cebuli i czosnku! Dużo zdziałała esencja do duszonych warzyw Knorr, która wypróbowałam
Z Kuchni Do KuchniSałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą Składniki: - 100g ryżu basmati - sól himalajska - 80g ciecierzycy - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox : Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ½ łyżeczki grysu chili - 120g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry - kawałek awokado
Wegańska kuchnia orientalnakiełków + basmati + brokuł Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali - 80g mieszanki kiełków do smażenia - ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Wegańska kuchnia orientalnaChana masala z cieciorki + kasza jaglana + brokuł Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali - 80g ugotowanej ciecierzycy - ¼ łyżeczki kuminu - ¼ op, przecieru z pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnadusić całość przez 2 minuty - Kaszę skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać i wyłożyć obok kaszy. Gotowe:) Tutaj inna wersja tego przepisu: brokuł ugotowany na parze, a fasolka duszona tylko z pomidorami i czosnkiem. Plus awokado do kaszy, którego ostatnio mi zabrakło
Wegańska kuchnia orientalna