puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru. Brokuła oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem mięsnym. Przykrywamy płatem makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu(...)bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego! Płaty makaronowe gryczano pszenne. Składniki; 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. ciepłej wody odrobina soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na trzy płaty wielkości naczynia żaroodpornego ( w moim przypadku było to ; 18/28 cm.) o grubości około 3 mm. Płaty
Radość kipiąca uśmiechem.mielonym mięsem dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, majeranek, świeżo mielony pieprz ( wedle uznania), mielony czosnek ( niezbyt dużo, ma nadać smak, ale nie ma być zbyt intensywnie wyczuwalny), sól , wbić jajka i dokładnie wyrobić. Dobre wyrobienie gwarantuje nam , że mięso będzie zwarte, nie będzie się rozpadało. Z wyrobionego mięsa formujemy różnej , odpowiadającej nam najbardziej wielkości kule, które odkładamy na talerz(...)spalić. Dlatego po obsmażeniu po obu stronach na dużym gazie, skręcam palnik. Nie mogą być krwiste, muszą się dosmażyć wewnątrz. Do klopsików idealnie smakuje kapusta z grzybami lub brokuły z prażonymi płatkami migdałów. Polecam ! Smacznego
Smaczne ZdroweMogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek(...)miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia w reklamówkach oraz opakowaniach
Między kuchnią a pokojemusprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim(...)zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają wszystkie aminokwasy) i luteinę, która poprawia wzrok (najwięcej tego składnika jest w jajkach ugotowanych na miękko). Oczywiście, ten superprodukt ma pochodzić od kur wiejskich, z chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza
Qlinarnie i Qlinarniekażdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego(...)sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą
More food, love and dreamsmiesiąc sezonowych warzyw i owoców. Teraz są naprawdę tanie i pyszne, dlatego szkoda byłoby z nich nie korzystać Co warto jeść w czerwcu? kalafior, bób, fasolkę szparagową, młodą marchew, brokuły, botwinę, kalarepę rzodkiewkę, rabarbar, czereśnie, maliny, agrest, poziomki, porzeczki, i oczywiście … truskawki To one ostatnio królują tutaj na blogu (i w sumie nie tylko u mnie :)). Po serii koktajli(...)Szybkie ciasto z truskawkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 150 g mąki orkiszowej 110 g mąki ryżowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g oleju kokosowego 2 jajka banan 100 g mleko kokosowego + truskawki + łyżka mąki ziemniaczanej Do miski przesiej mąkę ryżową, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Do składników suchych dodaj rozgniecionego banana. W kubku wymieszaj jajka
365 dni dookoła kuchniRozpoczynamy sezon szparagowy! I to z przytupem :) Pyyyszna tarta w towarzystwie moich ukochanych zielonych szparagów - do tego jeszcze więcej witamin w postaci kolorowych pomidorków koktajlowych
Moje Kuchenne Rewelacjesię repety jeśli chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach(...)bardzo zachęcam! Nawet mój mąż pochwalił, a Papaj to on nie jest ;) Składniki: suche: 2 szklanki mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz suszony tymianek mokre: 2 jajka ¾ szklanka mleka 70 g roztopionego masła oraz ½ czerwonej papryki ¼ średniej cukinii ze skórką (starta na tarce) 100 g sera typu bałkańskiego (może być też feta) Przygotowanie: Mąkę, proszek, sól, pieprz
bistro mamaPyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo
e-PrzepisyKulinarneskładniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej chwili(...)żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki parmeńskiej 150 ml mleka 150 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę
UgotujmyTo.plGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć(...)/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7230007.jpg","description":null,"recipeYield":"4 porcje","recipeIngredient":["300 g cukinia (jedna \u015bredniej wielko\u015bci)","60 g m\u0105ka gryczana (3 \u0142y\u017cki)","2 szt jajka"," s\u00f3l i pieprz (do smaku)","3 szt r\u00f3\u017cyczki broku\u0142a","125 g ser mozzarella light","1 szt pomidor"," oregano, bazylia ","1\/2 szt awokado","2 \u0142y\u017cki
Kucharzycawędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których(...)fruktozę. A jak wiadomo, żaden cukier w zbyt dużych ilościach nie wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Moje ulubione, które najchętniej dodaję do wszystkiego to : Z warzyw : sałata szpinak brokuły cukinia papryka pomidory ogórki Z owoców : banany jabłka śliwki winogrona 4. Po czwarte - tłuszcze Najbardziej kaloryczny, ale wciąż niezbędny składnik naszej diety. Pomaga dostarczyć cenne witaminy, które
Kuchnia Elliemrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około(...)talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami, ale ja dodałam tylko część zawartości, a dosmaczyłam ją po swojemu. Zacierki: 1 jajko, odrobina kurkumy, sól i tyle mąki by powstała masa jak na zdjęciu. Mnie udało sie wrobić niecałą szklankę mąki :) Z takiej masy należy urywać ręką "maczaną" od czasu do czasu
Proste Potrawy