boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:134/1009)

Świątecznie u mnie w domu 124

mnie w domu już świątecznie! Nawet ubrałam choinkę. Choinka jest zawsze gotowa przynajmniej tydzień przed świętami. Uwielbiam Boże Narodzenie i świąteczny klimat, więc chcę się nim cieszyć jak najdłużej. Moje choinkowe dekoracje w większości pochodzą z Polski. Niektóre mają już ponad 40 lat. Część z nich odziedziczyłam po babci i mojej mamy. Mówiąc szczerze to dawno nie kupowałam

codojedzenia
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 226

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa Już za chwilę Święta Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga

Modern Cave Girl
Pierogi z kapustą i pieczarkami 144

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi ruskie. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje

Proste-przepisy.pl
Pierogi ruskie 130

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi ruskie, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami. Ciasto Przygotowanie składników (proporcje

Proste-przepisy.pl
Tegoroczny bigos z winem marsala 133

suszone prawdziwki, które tak namiętnie zbierałam przez całą jesień. Gotuję bigos w dużej porcji. Po pierwsze praktycznie jemy bigos raz do roku na święta, więc musi starczyć na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Po drugie gotowanie bigosu to czasochłonne przedsięwzięcie, więc kto by się bawił z małymi porcjami. Tak więc aby zadość tradycji ugotowałam niemalże 8 litrów bigosu

codojedzenia
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 190

Znana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka olejku pomarańczowego Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Z czym kojarzy Ci się włoska kuchnia? KONKURS z Akademią Kulinarną Whirlpool 151

konkursu znajdziecie w załączniku - wystarczy kliknąć, aby otworzyć. Chcecie zerknąć jak wyglądają warsztaty w AKW? Zapraszam do relacji: 👉 Ser i wino 👉 Pizza i focaccia   👉 Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naturalne dekoracje z szyszek na święta - wianek, bombka i choinka 159

Najbardziej lubimy Boże Narodzenie za tę świąteczną atmosferę, tradycje i dekoracje. A te dekoracje, które możemy przygotować sami cieszą najbardziej. A gdy są wykonane z materiałów naturalnych - to już w ogóle super! Prezentujemy krótką instrukcję na wykonanie własnoręcznie prostych acz efektownych ozdób wykonanych z szyszek modrzewiowych. Szyszki z modrzewia to wdzięczny materiał do pracy rękodzielnika, gdyż szyszki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Piernik świąteczny z mascarpone 156

Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole.  Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy

Kuchcik gotuje
Czekoladowe kokosanki. 171

bardzo je lubi. Dlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki

Agusiowe smakołyki
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 120

Boże Narodzenie to czas spotkań w rodzinnym gronie, ale także idealny moment aby spotkać się ze znajomymi czy zorganizować wigilijną kolację. Tak więc my redakcja magazynu Aromat jak co roku na początku grudnia tradycyjnie spotykamy się by świętować kolejny rok wspólnie wydanych numerów! Przy okazji zapraszam na najnowszy zimowy numer Aromatu! W tym roku gospodarzem naszego spotkania była

Życie zaczyna się w kuchni
Wieprzowina po seczuańsku 138

Wieprzowina po seczuańsku Zapraszam was dzisiaj na danie kuchni chińskiej, bo nie samymi tradycyjnymi, polskimi, świątecznymi potrawami człowiek (bloger) żyje przed Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię chińską i charakterystyczne dla niej smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką

Dorota Smakuje
Lussekatter 203

światła obchodzone 13 grudnia, czyli w dzień św. Łucji z Syrakuz. Tego dnia Szwedzi obdarowują się tymi niezbyt słodkimi maleństwami. Kiedyś w Polsce tego dnia rozpoczynano przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na te bułeczki wypatrzyłam kilka lat temu na stronie ambasady Szwecji. Niżej podaję składniki w ilościach zmniejszonych do połowy. Składniki (na ok. 30 bułeczek): Ciasto 600 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na Wigilię: Uszka z grzybami 129

jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj

Niedzielny kucharz
Śledzie po kaszubsku 2339

Śledzie to obok karpia najpopularniejsze ryby, których nie może zabraknąć w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż uwielbia te ryby i dlatego przyrządzam je czasami bez okazji. Dzisiaj był taki dzień. Takie śledzie robiłam pierwszy raz, aby wypróbować przepis przed świętami i na pewno pojawią się one u mnie na stole wigilijnym Polecam również  śledzie w miodzie

Danka Pichci