Borówki mają miejsce w pierwszej 5 moich ulubionych owoców dlatego często goszczą u mnie w potrawach 🤗 😋 a z gryką wychodzi przepyszna kompozycja 🤤 Składniki ✔️ 70 g mąki gryczanej ✔️ 1 jajo ✔️ łyżeczka kakao ✔️ woda ✔️ pół łyżeczki cynamonu ✔️ opcjonalnie tłuszcz do smażenia dodatkowo: ✔️ 100 g twarogu ✔️ 120 g borówek ✔️ 20 g masła orzechowego ( u mnie domowy z nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo
Zdrowie i pysznie na talerzuabsolutnie przepyszne owoce w sosie z białej czekolady, które robi się dosłownie w 5 minut! Owoców jagodowych mamy teraz po dostatkiem, ja akurat miałam pod ręką świeżutkie truskawki i borówkę amerykańską, ale równie dobrze można dorzucić maliny, jagody czy jeżyny – cokolwiek macie pod ręką! A przygotowanie sosu to dosłownie minuta, gdyż robi się ją w mikrofalówce:) Jeżeli lubicie takie(...)jest przepyszna. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady (2 porcje) Składniki: 250-300 g świeżych owoców jagodowych, u mnie truskawki i borówka amerykańska, umytych 100 g białej czekolady, posiekanej 200 g śmietanki kremówki, w temp. pokojowej mięta do podania Przygotowanie: Włóż owoce do 2 miseczek lub pucharków i wymieszaj. Czekoladę rozpuść
karmelowylaktozy i bez cukru! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka ryżowego szczypta soli 1 mały banan do podania truskawki, maliny, borówki miód (lub syrop klonowy - w przypadku wegan) do smaku Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka ryżowego i posolić(...)wlać 1 szklankę mleka ryżowego. Całość zmiksować, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przygotowany budyń przełożyć do pucharków/bądź na głębokie talerze. Ozdobić plasterkami truskawek, malinami oraz borówkami. Na sam koniec delikatnie polać miodem bądź syropem klonowym. Od lewej strony: masa przed i po zblendowaniu Budyń jaglany z samymi truskawkami
Ugotowaćupały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami, raz z truskawkami, w sytuacjach kryzysowych z brzoskwiniami z puszki. To wakacyjny „must have”, koniecznie dopiszcie go do swojej listy letnich przysmaków. Składniki (tortownica o średnicy(...)żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg
Fitsweet.meamarantusa ekspandowanego 2 jajka 1 mały kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 2 banany garść borówek miód Przygotowanie: 1) Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym za pomoca rózgi kuchennej. 2) Cały czas mieszając dodać miód, mąkę oraz proszek do pieczenia, a na końcu amarantus ekspandowany. 3) Placuszki smażyć(...)stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 4) Przygotowane placuszki przełożyć plasterkami banana, polać miodem i podawać z borówkami lub innymi owocami
Fitsweet.meDawno nie było na blogu przepisu na owsiankę z owocami. Dlatego dziś owsianka na wodzie z bananem, kiwi i borówkami. Taka fit owsianka, bo... The post Owsianka na wodzie z bananem, kiwi i borówkami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.commargaryny 2 łyżki cukru 50 ml mleka POSYPKA 10 dag margaryny 1 żółtko 3 łyżki cukru 20 dag mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO 60 dag borówek 3 łyżki cukru cukier puder do posypania W małej ilości mleka rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zrobić rowek dodać jajko, rozpuszczone drożdże, żółtka, cukier i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać(...)jeszcze mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do miski i wyrabiamy dosyć miękką posypkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę. Na ciasto kładziemy borówki, i posypujemy cukrem, a następnie zasypujemy posypką. Wkładamy do piekarnika na 45 min w 180 st. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Gotuję TestujęSkładniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mąki kokosowej 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 2 szklanek mrożonych borówek ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: … Czytaj dalej Ciasto z borówkami i mąką kokosową
czarrna od kuchniprzepis na jedną z nich, która łączy to wszystko w sobie i jest doskonała nie tylko w karnawale, ale również przez cały rok. Ser górski Konfitura z żurawiny lub borówki Grillowany oscypek, lub bardzie dostępny wędzony ser górski, który podawany jest z żurawiną, do doskonale znana z gór przekąska, która smakuje chyba każdemu. Nie potrzeba jednak wyszukanego grilla ani wyprawy(...)Jeśli nie mamy specjalnej grillowej, możemy z powodzeniem użyć zwykłej. Podgrzewamy ser z obu stron, aż się zarumieni i będzie miękki w środku. Podajemy z konfiturą z żurawiny lub borówki
MarcinChefSkładniki: 2 szklanki mrożonych borówek (w sezonie można użyć świeżych owoców) 1 mały jogurt naturalny 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki mielonego zielonego jęczmienia pół … Czytaj dalej Placuszki z borówkami
czarrna od kuchniagrestową wylałam na przygotowany biszkopt,włożyłam do lodówki do całkowitego stężenia. masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 250 serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ponadto: borówki do dekoracji listki mięty Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,pod koniec ubijania dodałam cukier puder i cukier waniliowy. Serek maskarpone osobno zmiksowałam i po 1 łyżce dodawałam(...)połączenia się składników. Gotową masę śmietanową przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na warstwę agrestową. Włożyłam do lodówki na kilka godzin do schłodzeni a . Przed podaniem torcik udekorowałam borówkami i listkami mięty
Kolorowa kuchnia ElkiBezglutenowe knedle z borówkami, które zostały okrzyknięte najlepszymi jakie zrobiłam. Glutenowa część rodziny zupełnie nie czuła różnicy. Ciasto jest idealne: zwarte, a jednocześnie miękkie i delikatne. Knedle trzymają doskonale kształt i są po prostu przepyszne. Można wykorzystać dowolne owoce. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 260 g ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków 150 g mieszanki bezglutenowej Nutri Free Mix per Pane 1 jajko(...)Szczypta soli Borówki Ziemniaki wymieszaj dokładnie z jajkiem, solą i mąką. Z ciasta odrywaj kawałki i ręką formuj placuszki. Na środek włóż owoce i zaklej formując kulki. W garnku zagotuj wodę i lekko osól. Knedle gotuj partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem, miodem czy jogurtem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaherbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości(...)śmietana: 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu 100 ml ciepłej wody Dodatki: 300 g borówek amerykańskich 300 g jeżyn 300 g malin 200 g czerwonych porzeczek 4 bezy kilka listków świeżej mięty * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka oddziel od żółtek. Wrzuć je do dużej misy i ubij
Food SquareSmaczny i zdrowy deser. U mnie w wersji z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Osobiście bardziej mi smakuje wersja z jagodami :-) SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 6 łyżeczek cukru trzcinowego 200 g jagód lub borówek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (15 minut we wrzącej wodzie), po czym wyciągnąć
Passions hobbies lifeSkładniki: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200ml oleju, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g borówki amerykańskiej Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać
Kocham Czekoladę