oleju 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu należy odcisnąć nadmiar wody). W misce ubijamy mikserem jajka z cukrami(...)misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe słodkie co nieco na wyprawy rowerowe - przepis nr 2 Wcześniej wspomniane borówki świetnie sprawdzą się w babeczkach jogurtowych. Niewielki rozmiar muffinek sprawia, że są idealne
Kuchnia MagdaLenyborówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który możecie wykorzystać do wielu drobnych owoców np. malin, porzeczek, truskawek, jagód. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy ale jednocześnie puszysty, borówki idealnie się tu sprawdzają. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 150 gr ciastek maślanych 50 gr roztopionego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie(...)wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową: 500 gr sera trzykrotnie zmielonego schłodzonego (u mnie w wiaderku z Piątnicy) 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone
moj przepis naOwocowy pudding chia z warstwą pistacjową i borówkami Lubicie lekkie desery? Ja uwielbiam. Pyszne, proste, a do tego tak pięknie się prezentują Owocowy pudding chia z warstwą pistacjową i borówkami możecie śmiało zjeść na deser lub w ramach drugiego śniadania. Można go też podać na spotkanie z przyjaciółmi. Lekki, pyszny i tak prosty w przygotowaniu. Spróbujecie Każda warstwa jest pyszna(...)naturalnego jogurtu 1 pełna łyżeczka pasty z pistacji Pi-NUTS 3 łyżeczki nasionek chia 2 czubate łyżeczki musu owocowego (u mnie z mrożonych owoców leśnych) 2 garście borówek listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: W miseczce mieszamy 250 g naturalnego jogurtu z musem owocowym i nasionami chia. W drugiej miseczce mieszamy około 75 g naturalnego jogurtu z pełną łyżeczką pasty
Słodkie okruszkiOstatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 400g borówek – 30g erytrolu – 20g skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: – 100g erytrolu – 6 kropli soku z cytryny – 1 białko CIASTO: Mleko podgrzewamy do temperatury ciała, wkruszamy drożdże, dodajemy
Be Fit Be StrongDziś przepis na obiecany ostatnio tort. W tym roku postawiłam na klasyczne połączenie, które zawsze jest pyszne. Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami to pyszna propozycja na klasyczny i łatwy w przygotowaniu tort. Gorzka czekolada i leśne owoce to połączenie idealne. Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami Skadniki: Biszkopt : 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego (opakowanie(...)kakao Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g gorzkiej czekolady 1 utrwalacz do śmietany Dodatkowo: około 200 g borówek około 200 g jeżyn świeże listki mięty Tortownica o średnicy 22 cm. Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu (najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka
PatiGotujejogurtów greckich z dodatkiem musu borówkowego. SKŁADNIKI spód 200 g herbatników 120 g masła masa borówkowo-jogurtowa 2 duże jogurty greckie po 400 g 250 g borówek 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny na wierzch 200 g borówek 1 galaretka truskawkowa WYKONANIE Składniki przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy(...)masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę odstawiamy na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzewamy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę (nie gotujemy), odstawiamy do wystudzenia. Borówki przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy na mus, odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aby składniki się połączyły. Masę dzielimy
Mała w garnku mieszaOpis Naleśniki z borówkami: Naleśniki z borówkami to kolejna pyszna odsłona tego dania. Naleśniki uwielbiają wszyscy, więc i w tej odsłonie będą chętnie zjadane. Ty razem dodatkiem do moich naleśników będą świeże borówki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej(...)smażenia ½ szklanki cukru Borówki Serek waniliowy Sposób przygotowania: Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać tyle mleka i wody, aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Na końcu dodaj szczyptę soli i cukier. Energicznie wszystko razem wymieszaj. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju (nie za dużo
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybkie ciasto idealne do weekendowej kawy. Cudownie chrupią w nim borówki. Jest wspaniałe. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie Potrzebujemy także: 2 galaretki truskawkowe 750 g borówek (tyle ja użyłam, jeśli macie mniej możecie wykorzystać mniej) Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy, gdy już jest sztywna
MojaQchnia.plgalaretkami, które wciągamy przez szeroką rurkę. Wersja kupna jest strasznie słodka i nie wiadomo czy zdrowa, więc najlepiej zrobić własną wersję z gotowanej tapioki i zamrożonych jagód lub małych borówek. Borówki muszą być oczywiście mniejsze niż średnica słomki, więc jeśli w sklepie będą tylko duże, to spokojnie kup jagody. Tapiokę (taką w dużych perłach) i słomki kupuje się w sklepie(...)tapioki w dużych perłach pół łyżeczki ulubionego syropu (u mnie z czarnego bzu), ale może być też kupny do kawy łyżeczka ulubionej herbaty sok z połowy cytryny garstka małych borówek lub jagód z zamrażalnika szeroka słomka przezroczysta duża szklanka lub słoik Przepis na bubble tea z borówkami Tapiokę gotujemy w bardzo dużej ilości wody przez pół godziny i zostawiamy
Ugotowane pozamiatanePierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić(...)odstawić na 10 min. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia. Śmietanę rozetrzeć z cukrem
https:KKuchniaMniamnajlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana przygotowana na mleku kokosowym i migdałowym oraz ekspresowa konfitura z borówek i nasion chia. Jest boski, mówię Wam! Ciacho oczywiście jest wolne od nabiału, glutenu i cukru, więc możemy zajadać się nim bez wyrzutów sumienia, ale myślę, że tutaj ta wymówka(...)mleka migdałowego 1 laska wanilii 1 cytryna 100 ml oleju kokosowego 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 3 łyżki oleju kokosowego Mus z borówek: 300 g borówek + garść do dekoracji 3 łyżki nasion chia 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe
Food SquareMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" :D nucąc(...)papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto
Cooking Monstercukru pudru 3 jajka 2 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżka mąki pszennej Ponadto: 300g + 400 g borówek 1 łyżka cukru Wykonanie: Sucharki z herbatnikami rozdrobniłam na pył. Płatki owsiane przełożyłam do blendera i również zmiksowałam, żeby je rozdrobnić. Na dużą patelnię wsypałam sucharki(...)Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po godzinie wyjęłam i pozwoliłam mu wystygnąć. Do rondla wsypałam 300 g borówek, dodałam cukier i lekko podgrzałam. Kiedy cukier się rozpuścił i borówki puściły sok, zdjęłam z gazu, przetarłam przez gęste sito. Zbierałam łyżką od spodu sita, tak aby zebrać jak najwięcej
Kuchnia u Krysimnie już są, pyszne, słodziutkie borówki. Tym razem postawiłam na deser który świetnie się sprawdzi w ciepłe popołudnia a także na spotkaniach z najbliższymi na świeżym powietrzu. Pana Cotta jest bardzo łatwa do przygotowania, praktycznie robi się sama. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki(...)bita śmietana. Polecam bardzo bardzo;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 400 g borówek 250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny 120 g cukru bita śmietana do dekoracji świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu
Krakowskie smaki AniKokosowy pudding chia z musem z borówek nadaje się zarówno na szybkie śniadanie, jak i zdrowy deser. Warto wiedzieć, że nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, są bogatsze w błonnik niż otręby, a nawet mają więcej żelaza niż szpinak. Można naprawdę długo wymieniać ich właściwości. Jednym z wielu plusów nasion chia jest też(...)ulubionym mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g. Kokosowy pudding chia z musem borówek i świeżymi malinami Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona
Gotowanie-uk