borówka - 1005 przepisów (strona:4/67)

Koktajl z borówek amerykańskich / jagód z ananasem 170

Borówki amerykańskie czy jagody zawierają mnóstwo witamin, a przede wszystkim przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Dlatego teraz w okresie letnim, kiedy tak łatwo są dostępne, warto je spożywać przede wszystkim na surowo na przykład w postaci koktajli :) zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html SKŁADNIKI Borówki amerykańskie / jagody Maślanka lub jogurt Ananasy

Zofiana
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 295

liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać(...)delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z budyniem i borówkami 150

odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z borówkami 164

szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 jajka1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki70g masła1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki dobrej jakości kakao1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki(...)obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanych składników otrzymamy 12 muffinek

Smakowity Blog Kulinarny
Panna cotta z borówkami i lawendą 140

Agatka Składniki na 8 małych porcji:150 ml śmietany 30%350 ml mleka40 g cukru1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki borówki amerykańskiejłyżeczka kwiatów lawendyPrzygotowanie:Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej(...)śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i  borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 212

miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty

Smakowity Blog Kulinarny
690. Borówki prosto z krzaczka. 147

Kakaowe placki pół-owsiane z borówkami, gorzką czekoladą; ricottą i miodem (inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam te placki wiedziałam, że będę musiała wypróbować podobnych smaków. Do tego borówki zerwane z prosto z krzaczka i jestem w niebie

More food, love and dreams
Ciasto ucierane z borówkami 167

Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Są wszędzie....ale cena tego roku zwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;)))Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki(...)oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką ,nie mikserem. ,wylać do blaszki 20x20 cm. Położyć na wierz owoce nie za dużo około 1 szklanki. Piec 180 stopni około 40 minut

Anioły w kuchni
Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. 265

Mówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz. Składniki Biszkopty kilka sztuk na wyłożenie spodu Jogurt naturalny Gęsty, Bakoma, 390g Banany 4 sztuki, ok. 380g bananów obranych ze skórki Galaretka cytrynowa 2 opakowania Cytryna 1 […] The post Sernik(...)bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą 145

gryki).Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam podać z puree ziemniaczano-selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie.Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem

Pora coś zjeść
Rolada bezowa z bitą śmietaną i borówką amerykańską 133

Delikatna i puszysta jak chmurka. Znika w mgnieniu oka. Polecam wszystkim tym (i nie tylko tym ;)), którym nazbierało się trochę białek w zamrażalce :) 'rolada bezowa z bitą śmietaną i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego  - 400ml śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - cukier puder(...)śmietany kremówki (2-3 łyżki) - borówka amerykańska lub inne owoce Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt. Wyłożyć pianę i delikatnie wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180C

CookYourself
Jogurtowy deser z ricottą i borówkami 202

się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą)1 łyżka cukry pudru (do deseru i sosu)2 łyżeczki żelatynyJogurt mieszamy z serkiem(...)połową owoców, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę wlewamy do foremek i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy sos: borówki miksujemy z syropem/sokiem z malin. Gotowe desery wykładamy na talerz (można je przez chwilę potrzymać od spodu w ciepłej wodzie i wyciągnąć jak babkę z piasku :) Deser polewamy sosem i dekorujemy owocami.mój pies

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 177

Czyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.Składniki:Ciasto kruche:250 g mąki250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek3 łyżki cukru pudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób(...)proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Polecam również wersję z rabarbarem

Kuchnia domowa Ani
MUFINKI Z BORÓWKAMI 136

Składniki:3 szklanki mąki pszennej2  łyżeczki proszku do pieczenia100g masła 1 1/4 szklanki cukru2 jajka i 2 żółtka3/4 szklanki mlekaszczypta soli250-300g borówek (jeszcze lepiej jagód)cukier waniliowyNa kruszonkę:1/3 szkl. cukru1/4 kostki masła1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.Wykonanie:Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie(...)Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI 151

sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ, na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym(...)domu :)Składniki:2 czubate szklanki mąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i  cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą

Walijskie Pichcenie