Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron(...)czas mieszając) – czosnek pokrojony w plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy bardzo krótko, mają być al dente. W woku łączymy wszystkie składniki – usmażone mięso, boczek, warzywa. Doprawiamy do smaku sosem ostrygowym i sojowym. Podajemy z makaronem ryżowym i świeżą natką kolendry. Chińszczyzna z makaronem ryżowym należy do potraw łatwych i szybkich w przygotowaniu. Składniki i ich proporcje
mojewypiekiinietylkogryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek, sos sojowy, nadając daniu wspaniały smak i aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz(...)się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsytuacji, gdy głód doskwiera, a czas na zegarze lub zmęczenie nie pozwalają na długie stanie w kuchni. Spróbujcie. Moją szybką zapiekankę chlebową przygotowałam z sosem salsa mexicana Folwark. Takie połączenie boczku i meksykańskich smaków sprawdziło się idealnie. Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 2016-04-22 01:07:53 Write a review Save Recipe Print 2 calories(...)kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki". Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy
Słodkie okruszkisałatę lodową z takim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej
Apetyt na Zielonepokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk. Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą(...)beszamelowego, na to ułożyć gęsto ziemniaki, następnie kiełbasę, na nią całość brokuła, po czym polać ułożone właśnie warstwy połową sosu beszamelowego. Ponownie ułożyć ziemniaki, kiełbasę, posypać słoniną i boczkiem, polać pozostałym sosem beszamelowym. Na samej górze ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać je serem. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut. Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki
Passions hobbies lifeczyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek. Jeżeli nie robicie sosu w sezonie lub wasze pomidory nie są dość słodkie, możecie dosłodzić sos odrobiną cukru brązowego (ok. 1 łyżeczkę). Co do makaronu, to polecam penne lub fusilli, które dobrze
Chilli Czosnek i Oliwadużych ilościach aby się najeść :) Naprawdę gorąco polecam Carbonare wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego. :) Składniki (na 3 porcje): 300 g. boczku wędzonego (warto sprawdzić czy nie jest bardzo słony. Jeśli jest to należy odpuścić sobie późniejsze solenie sosu bo w efekcie danie będzie przesolone) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 200 ml. śmietanki 30% (w zależności od tego(...)jeśli mamy możliwość to również ser śmierdzący. Nie mieszamy zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste
Jedzeniomaniarozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi. Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy na masło i kiełbasę z boczkiem. W oczekiwaniu(...)pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki czosnku. Z musztardy, miodu, sosu i octu robimy emulsję. Boczek solimy, pieprzymy, nacieramy emulsją i posypujemy kminkiem. Układamy na cebulach. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, boczek podlewamy
ladykitchenOstatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie(...)mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem
Z miłości do słodkościzioła prwansalskie · pieprzu · sos tabasco (opcjonalnie) · papryka słodka Przygotowanie: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę(...)być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie. Mozzarelle pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć na wiechu zapiekanki i posypać tartym serem. Zapiekać w 200 stopniach około 20 minut
Mania Gotowaniaszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo: 1 oscypek kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula garść suszone żurawiny sos pomidorowy lub ketchup zioła do pizzy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki(...)ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na jedno duże koło, odstawiamy na 10 minut. Oscypka kroimy w plastry, cebulę kroimy w krążki, a boczek na mniejsze kawałki. Ciasto smarujemy sosem lub ketchupem pozostawiając 1 cm. ciasta nieposmarowanego i posypujemy ziołami do pizzy. Układamy kawałki boczku, krążki cebuli i plastry oscypka,posypujemy żurawiną. Pieczemy na papierze do pieczenia
Bajeczna Kuchniasadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury - 1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku. 2. Plastry boczku(...)niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki sos chili - musztarda dijon - druga połówka bułki Wtykamy wykałaczkę przez środek, by buła się nie rozpadała podczas jedzenia
Sajkofanka smakuSKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu(...)dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone
OstryKęsSKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu(...)dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone
OstryKęsszybki obiad ”, ale zarazem i coś, co w większości wypadków będziemy mogli bez obaw podać gościom. Cichym bohaterem tego przepisu jest sos sojowy. Z pozoru nie wybija się jakoś na pierwszy plan, ale wspólnie z boczkiem nadaje mięsu specyficzny smak i ciemny kolor, a jednocześnie zastępuje dodatek soli (sam ją bowiem zawiera). Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-143 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-143 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso leżakujemy w sosie sojowym i oliwie Kurczaka podsmażamy Owijamy boczkiem, doprawiamy i przykrywamy cytryną Następnie pieczemy, pod koniec bez przykrycia Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną Post Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną
Kulinarna Pokusa