biszkopt - 17572 przepisów (strona:402/1172)

3 Bit na biszkopcie 578

Witajcie :) dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php(...)Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy  1 śmietana fix  Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu  1czekolada mleczna

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik truskawkowo śmietankowy na każdą okazję 159

bajecznie pyszne... o czym mowa? Torcik na raz! Idealny na każdą okazję, idealny by podarować odrobinę słodkości komuś bliskiemu. Sezon na truskawki mamy za pasem, a ich połączenie z biszkoptem i kremem śmietankowym jest poprostu idealne :) czego chcieć więcej :) Zachęcam Cię skorzystania z tego przepisu przy najbliższej okazji, daj radość innym, a przekonasz się, jak moc tej radości do Ciebie(...)wraca mmm :) Biszkopt: 3 białka ubić z 3/4 szklanki cukru. Następnie wymieszać z 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodać żółtka. Wszystko wymieszać i przelać do kwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę

Mój Smak na Życie
Tiramisu' al marsala z czekoladą 189

Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............  włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji(...)cukrem na gęsty  puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać  z winem. -Połowę biszkoptów  nasączyć przygotowanym  płynem /kilka sekund/   i ułożyć w  na dnie  szklanego  naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu  mascarpone, przykryć  pozostałymi biszkoptami

Zakamarki mojej kuchni
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 139

mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Dodać(...)koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji.  Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody   Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni

Chocolate Muffin Blog
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 194

Jest to jedno z ciast, które co roku robię obowiązkowo, gdy tylko na rynku pojawią się truskawki :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. pianka: 660 ml śmietanki 30%, 1,5 galaretki truskawkowej, 500 ml gorącej wody. dodatkowo: 500 g truskawek, 8 herbatników, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)Symbio . Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte

Aga w kuchni
Sernik stracciatella bez pieczenia 13652

więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników. Sernik stracciatella bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy) 40g masła 10g czekolady deserowej masa 500g jogurtu greckiego 320ml śmietanki 30% 80g cukru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1 laska wanilii(...)łyżeczki (18g) żelatyny 60ml wody czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji Wykonanie: - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej - roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku - tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem

Smakołyki Bereniki
Mini torcik kawowy 117

wyszło... Efektowny ten wypiek nie był :) bo koniec końców odpuściłam sobie dekorowanie - to nie był mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 mąki pszennej 3/4 szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania: 1) Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek

Kolorowy Przepisownik
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów 129

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na ten temat i wywnioskowałam, że po prostu za mało - za krótko - ubijałam białka... Owszem - były sztywną pianą :) ale na pewno nie lśniącą, a cukier nie był całkowicie rozpuszczony. Teraz już wiem jak piec(...)był pięknie wyrośnięty i równy :) Oto mój przepis na udany biszkopt kakaowy. Składniki: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca

Kolorowy Przepisownik
Mascarpone z malinami 186

przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam ! składniki - 2 porcje 125 g mascarpone 125 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję ) 1/2 szklanki mocnej kawy przygotowanie Maliny rozmrozić. Odsączyć, niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć(...)kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem. Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego

Stare Gary
Jabłecznik na biszkopcie 187

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.  Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowo- kawowy na 20 rocznicę ślubu 224

tort z okazji 20 rocznicy ślubu.  Co do wyglądu miałam wolną rękę, a że nie znam jubilatów postawiłam na nutkę elegancji i kwiaty. Smak czekoladowo kawowy z jasnymi biszkoptami. Poniżej znajdziecie przepisy na biszkopt i kremy których użyłam do tortu.  Przepis na biszkopt Przepis na krem kawowy Przepis na krem czekoladowy - w tym torcie bez wiśni

Krakowskie smaki Ani
Kawowiec 142

jest w nim mało wyczuwalna. Wyszło by zapewne aromatyczniejsze gdyby tak dodać do masy zamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy.  Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis". Biszkopt 1 szkl. mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru łyżeczka octu 2 łyżki oleju Masa 200 g serka waniliowego 200 ml śmietany 2 jogurty kawowe(...)cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Stopniowo dodajemy do ubitej piany z białek. Mieszamy z mąka i olejem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na pół.  2. Jogurty mieszamy z serkiem, cukrem i śmietaną. Łączymy z namoczoną w gorącej wodzie i przestudzoną żelatyną.  3. Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z ostudzoną

Kuchenne aromaty
Ciasto Hawana 41070

polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru, 20 dag wiórków(...)pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2,5 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 puszka ananasa. Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik serowy z musem truskawkowym 187

dobieramy wg gustu i nastroju :D Wystarczy ser, galaretki i troszkę chęci, zapraszam :) Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :)    biszkopty okrągłe  2 galaretki szafirowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 1 kg sera mielonego polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe(...)wody  50- 60 dag truskawek mrożonych  do dekoracji:  200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru  kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej

Takie tam pichcenie
Ciasto serowo - brzoskwiniowe 355

Ciasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego   2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka(...)dodać do schłodzonej galaretki - pozostawić do stężenia.     Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody. Ser roztrzepać mikserem, dodać cukier i żelatynę. Połowę masy wyłożyć na połówkę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem, na to tężejąca galaretka z brzoskwiniami i druga połowa masy serowej - gdyby zdążyła się ściąć to można na kilka sekund wstawić do mikrofalówki. Na wierzch ciasta można zetrzeć

Jadło i czytadło