biszkopt - 18068 przepisów (strona:397/1205)

Ciasto Bezikowe 204

cieknie.  Składniki:  beza 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao szczypta soli biszkopt  10 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki wódki szczypta soli 600 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)grubszy placek tym beza wymaga dłuższego suszenia). Bezę dobrze wysuszoną tłuczemy drewnianym tłuczkiem na kawałki ok 1 cm x 1 cm ( tak żeby była pokruszona ale nie na miał). biszkopt blacha wymiary 39,5 cm x 23,5 :  białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku, pamiętając żeby cały czas ubijać. Następnie po trochu

Niezły Młynek
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5068

zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :)  Do ciasta użyłam  konfitury pomarańczowej Eterno i  marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki(...)masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno   4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody     Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Tort potrójnie czekoladowy 188

Tort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort(...)należy przygotować co najmniej dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły połączyć się ze sobą. Składniki na tort o średnicy 22-24 cm: biszkopt 5 jajek (rozmiar l) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki zwykłego cukru 1/4 szklanki oleju 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem

Ugotować
Torcik walentynkowy z serduszkiem 137

luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich zakochanych. SKŁADNIKI NA DWA TORCIKI: Biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany 36% 1/2 opakowania(...)galaretki truskawkowej, 4 truskawki, Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kubanka 1743

postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła(...)pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 176

porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru(...)pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok wymieszać z likierem. Maczać w nim krótko biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Przykryć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzoskwiniowe wydmy 174

Brzoskwiniowe wydmy upieczone i zjedzone. Bardzo smaczne ciasto. Pracy nie ma zbyt wiele, łatwe do zrobienia i polecam . Skorzystałam z przepisu  S. Anastazji, ale spód zrobiłam z ciemnego biszkoptu. Biszkopt możecie upiec sobie dzień wcześniej, co skróci czas przygotowania w dniu następnym. To kto się skusi i upiecze takie ciasto? A jeśli upieczecie to pochwalcie się zdjęciami ciasta. Biszkopt(...)cukier do smaku i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu ułożyć delicje 1/2 kremu brzoskwinie Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką brzoskwiniowe wydmy

O kuchni z uczuciem
Biszkopt Rzucany 141

Przepis na biszkopt równy, dość wysoki i puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów. Składniki na tort. 24 cm 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)zużyjemy, odkładamy mikser. 4. Teraz porcjami dodajemy przesiane  mąki i delikatnie całość mieszamy. 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop. 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !   Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika

Gotowanie...to proste !
Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;) 226

makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym , do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania(...)łyżek cukru pudru 50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka

Kto ugości moich gości?
TORCIK WANILIOWO OWOCOWY 168

wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać ! Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki(...)likieru waniliowego DALKOWSKI do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny do dekoracji: dowolne ulubione owoce Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut

Z Majeczką w kuchni
Rafaello z adwokatem na biszkopcie 241

Pyszne ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany. SKŁADNIKI Na biszkopt: 9 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Na krem 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)kulki kokosowe 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 suche wafle 1/2 szklanki mleka w proszku Dodatkowo:  Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy  cukier waniliowy. Mieszamy z ubitymi białkami. Mąkę mieszamy z budyniem

W kuchennym oknie Ewy
Sernik gotowany na biszkopcie orzechowym 329

cukru 1 puszka kajmaku (510 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka *Dodatkowo: 1/2 szklanki słodkiej kawy  5 łyżeczek amaretto lub innego alkoholu Wykonanie: Robimy biszkopt. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy około 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy, kawę, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników(...)najniższych obrotach. Spód małej formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przecinamy w pół. Jedną część wkładamy ponownie do blachy i nasączamy słodką kawą wymieszaną z alkoholem. Następnie robimy masę twarogową. Do miski dodajemy jajka, mąkę i mleko i miksujemy

Piekę, bo lubię
Malinowy torcik urodzinowy 123

dziewczynki po prostu idealny. Nie podobają mi się torty z masy cukrowej - może są pięknie - ale jakoś taki domowy tort - w całości jadalny jest dla mnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy   * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu malinowego * 200g świeżych malin  * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki(...)dekoracji * podłużne biszkopty do dekoracji * czekoladowe literki do dekoracji   Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką

Magiczne Życie Marty
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 170

drewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Gotowy biszkopt odkładam do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję krem.  Śmietankę wraz z cukrem pudrem miksuję aż będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Gdy lekko przestygnie, dodaję do niej nieco(...)ubitej śmietany i mieszam. Dopiero wtedy przekładam ją do reszty śmietany i miksuję. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Skrapiam je przygotowanym ponczem. Góra jest lekko wybrzuszona, dlatego trafi na spód. Smaruję biszkopt konfiturą truskawkową. Na to nakładam bitą śmietanę, część zostawiam, bo posłuży do dekoracji. Na to nakładam dolny biszkopt spodem do góry, który jest idealnie równy. Resztę bitej śmietany

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania