bazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki mąki ryżowej - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki ksylitolu(...)pieczenia i wygładzamy. Na wierzchu układamy umyte, odsączone porzeczki. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.35 minut (do suchego patyczka) na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdroweróżowej truskawkowej. Polecam przygotować ten Lekki jogurtowiec z truskawkami jest idealnym letnim deserem. Polecam. składniki: 2 jogurty greckie po 400 g 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki Połowę truskawek kroimy w kostkę. Najpierw w 100 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę truskawkową, studzimy i mieszamy z 400 g jogurtu greckiego dodajemy pokrojone w kostkę truskawki, wkładamy(...)stężeje. Przygotowujemy drugą warstwę, 400 g jogurtu greckiego mieszamy z galaretką cytrynową rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, tutaj wkładamy całe truskawki, przekładamy do formy i wierzchu układamy ciasno gotowe biszkopty, dociskamy je, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na drugi dzień odwijamy folię, przykładamy talerz i wyciągamy jogurtowiec z formy. Smacznego. The post Lekki jogurtowiec z truskawkami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę(...)studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Słodkości i nie tylkowersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera. Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany . Troszkę go zmodyfikowałam. Jeżeli lubicie smak migdałów, to polecam wykorzystać przepis na ciasto chamei . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryProwadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką
Przepisy AleksandryKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyzajuż pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie
Ratunku obiadoddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt. Tak wyglądał mój krem: Wersja z samym mlekiem Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu
kolorowotorcikowocynamonu oraz zapach ciasteczek świetnie pasuje do herbatki. Ciastka smaczne, nie za słodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie
kolorowotorcikowoPrzepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów 3 jaja 50 g cukru szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta
kolorowotorcikowoBiszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić(...)dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm. Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli
kolorowotorcikowoBiszkopt: 1 jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko(...)masło muszą mięć temperaturę pokojową ! Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej
kolorowotorcikowobyć prosty, ale efektowny. Ja zanim przystąpię do dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne. Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort. Ciastka Ciastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 80 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 opakowania podłużnych biszkoptów Wykonanie: 10 dag czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę 30% i stopniowo dolewać do niej czekoladę. Wymieszać i odstawić(...)ponownie wymieszać. Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować przez kilka sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć
Pasja Smaku