biszkopt na tort - 3520 przepisów (strona:132/235)

Krem cynamonowy 278

świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Słodki Pomysł
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 145

kokosowe. Gotujemy ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.  Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy do lodówki na około 4 godziny.   Mojego tort udekorowałam kuleczkami z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Dla miłośników kokosa to idealne połączenie :) Smacznego

Health-Fit-Life
Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny 135

ciasto wymyśliłam spontanicznie i baaardzo dawno... Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa

Di gotuje
Tort makowy z masą budyniową 232

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku

Kulinarna (nie)codzienność
Torcik adwokatowy 115

Dzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje.  Jego wyjątkowy smak  to bita śmietana z adwokatem.   Składniki:  Biszkopt kakaowy:  3 jajka pół szklanki cukru  4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno

Pyszności Słodkości
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 154

tylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 219

Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 130

ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego, na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowy Milky Way z truskawkami 333

przygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia. Rodzina jest liczna, więc tort był prostokątny, wypiekany w formie o wymiarach 39 x 23 cm.  Składniki: biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu/octu szczypta

Niezły Młynek
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 232

pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie.   SKŁADNIKI:* jajka – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka – 3/4 szkl* mąka

Ostra na Słodko
Urodziny! 181

Dzisiaj są moje urodziny dlatego chciałam dodać post z wykonanymi przeze mnie potrawami na tą okazję. Wiadomo, że na każdych urodzinach główną atrakcją jest tort

Klaudynkowa kuchnia
Tort tęczowy 192

przygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/ :) Tort również dzięki nim, w końcu tak udaną współpracę należy odpowiednio uczcić ;) Składniki na 2 kolorowe biszkopty: 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny + mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić

Domowa cukiernia Ewy
Tort z malinami i śmietaną 167

Przygotowanie tego tortu zajęło mi 3 godziny . Dekoracja koło 30 minut :). Całość wyszła bardzo fajnie , a maliny idealnie wpasowały się do niego :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej typ 500 Klos-pol proszek do pieczenia szczypta ksylitol 100 gram Klos-pol     Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal(...)śmietaną do misy i miksuje pomału  2 minuty. Smaruje blaty biszkoptu śmietaną i przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki . Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki. W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno

Różowa kuchnia
Tort Amaretti 153

jego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ciasto wyrosło(...)amaretti miało 200g. Kilka ciastek (14 sztuk) odłożyłam do dekoracji, resztę zmieliłam. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Wierzch dodatkowo posypałam też niewielką ilością zmielonych migdałów. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tort o smaku ajerkoniaku 168

Dziś troszkę inny tort, a właściwie o innym smaku. Bardzo smaczny wyszedł. Dekoracja dodała mu uroku :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt  maka pszenna 7 łyżek cukier 3 łyżki Krem: masło 100 g cukier puder 1/2 szklanki ajerkoniak 500ml śmietanka 30% 500 ml słomka ptysiowa z cynamonem Brześć żelatyna 6 łyżeczek Dekoracja: śmietana 30% 350 ml cukier 1 łyżka(...)wiórka z czekolady cytrynowe kuleczki złote jadalne ( z cukierni) do dekoracji   Wykonanie biszkoptu : Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Formę okrągłą 26 cm wykładam papierem dno i boki. Przekładam masę, piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje na cztery blaty. Krem: Masło miękkie miksujemy na krem i dodajemy strumyczkiem ajerkoniak. Śmietanę ubijamy

Różowa kuchnia
Tort orzechowo wiśniowy. 112

uważając aby ich nie spalić. Na płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu. Na nim położyć biszkopt ( delikatnie, równo ściąć wierzch biszkoptu), nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, posmarować ¼ kremu, przykryć drugim krążkiem orzechowym. Brzegi i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obłożyć podprażonymi migdałami, wierzch posypać pozostałymi zmielonymi orzechami.   Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc.   zastawa

królestwo garów
Tort Czarny Las 352

razie czego zamaskować małe niedoskonałości. Ciasto czekoladowe można jak najbardziej zastąpić kakaowym biszkoptem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić

Słodki Pomysł
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 329

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe ( a jakich ja ciast nie uwielbiam?! ;) ). Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym smaku! Delikatny makowy biszkopt przełożony pomarańczowym kremem i obsypany chrupiącymi bakaliami. Ozdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje! Niebo w gębie! Ciasto po które sięga się z przyjemnością(...)blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami. Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl . Zmniejszyłam ilość mleka w kremie. Dodałam olejek pomarańczowy. Dodałam orzechy oraz kokos. Dodałam pomarańcze oraz cytryny do dekoracji

Ostra na Słodko
Torcik Wielkanocny 158

wolnym ogniu, nie gotować. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi,  tort związać wstążką. Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć na niej jajeczka cukiernicze i baranka. (function

Kuchnia Danusi
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 247

ciast, które są znane niemal na całym świecie. Mocno czekoladowe blaty nasączone wiśniówką, bita śmietana oraz wiśnie – któż chociaż raz nie spróbował tego połączenia? I choć nazwa sugeruje, że tort wywodzi się ze Schwarzwaldu, historia jego pochodzenia nie jest tak oczywista. O ile kwestia rodowodu wędzonej dojrzewającej szynki szwarcwaldzkiej nie budzi wątpliwości, gdyż rzeczywiście jest produkowana na terenie Szwarcwaldu(...)wersji. Pierwsza z nich bazowana jest na wizualnym podobieństwie słynnego deseru do stroju ludowego dziewczyn ze Szwarcwaldu: czarna spódnica jak czekoladowy biszkopt, biała bluzka niczym bita śmietanka oraz kapelusz z wyglądającymi jak wiśnie czerwonymi pomponami. Być może nazwa tortu wzięła się też stąd, iż ciemne czekoladowe blaty bardzo przypominają niemal czarne korony sosen, porastających góry Czarnego Lasu. Kolejna wersja zakłada

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania