biszkopt likier - 500 przepisów (strona:28/34)

To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 230

smarowania mazurków - zawsze dostaję ją w prezencie od pewnej zaprzyjaźnionej osoby, więc przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy.    Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także(...)włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego kilka łyżek marmolady pomarańczowej  Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać

KUCHARNIA
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 172

Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie!  Takie ciasto jest jak poduszka(...)następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę.  Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha!  * przepis znaleziony na tej stronie - klik  ** cytat znaleziony na pięknym blogu Now and Agai n prowadzonym przez Mamsam - klik  Chlebowy weekend, czyli akcja pieczenia chleba

KUCHARNIA
Tort czekoladowo-malinowy 172

Bardzo prosty tort na wyjątkowe okazje :) Spód, na którym został przygotowany to moje nowe odkrycie. Jest zdecydowanie lepszy niż tradycyjny biszkopt kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest(...)dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki na kilka godzin. Serek miksujemy z frużeliną na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Dzielimy na trzy części.   Dodatkowo: świeże maliny likier kawowy Z wystudzonego ciasta odkroić powstałą górkę i pokruszyć na osobny talerzyk. Pozostałe ciasto przekroić na trzy równe blaty. Na paterze położyć jeden blat, można nasączyć 3 łyżkami likieru kawowego

Chocolate Muffin Blog
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 186

się być jak "promień słońca" rozjaśniający pochmurny horyzont kulinarnych propozycji. Jak podaje Amanda Hesser  Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody(...)utworzył się gładki karmelowy sos. Na końcu wlać brandy (u mnie domowa pomarańczówka), wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. GRAPEFRUIT 1 duży dojrzały grapefruit opcjonalnie 1/3 filiżanki likieru do macerowania (ja użyłam domowej pomarańczówki) Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować - ostrym nożem ściąć białą otoczkę, tzw. albedo i wycinać cząstki owocu. Przełożyć do miski, zalać likierem i odstawić

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania