biszkopt likier - 500 przepisów (strona:24/34)

Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 464

próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)   Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska wanilii 200 ml wódki(...)wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 318

Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej

Kulinarne Przeboje
Tort szwarcwaldzki 180

porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam(...)cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową). Czekoladę zetrzeć. Wymieszać sok z wiśni z wiśniówką – proporcje zależą od nas...powinniśmy otrzymać około 100 ml płynu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 płynu do nasączania, wycisnąć śmietanę – trzy pierścienie i wypełnić przestrzeń między nimi połową wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3 płynu, wycisnąć

królestwo garów
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 187

łyżki likieru wiśniowego.     5.   Polewa czekoladowa:  Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia.      6.   Wykonanie:  Z biszkoptu ściąć

Kulinarna (nie)codzienność
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 251

niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.  Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 197

łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając(...)suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielam nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Kroję na 3 blaty. krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam 10-15 minut, aż się namoczy, po czym podgrzewam, aż cały się rozpuści. Studzę

W kuchni Karmel-itki
Tort kawowo-bananowy 281

Wszystkich Smakoszy Kawy :) Składniki:Biszkopt:- 40 g drobno posiekanych migdałów- 100 g mąki- 5 jaj- 80 g cukru- 20 g margarynyMasa:-500 ml mleka- 70 g cukru- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 20 g mąki kukurydzianej- 2 żółtka- 250 g masła- 50 g cukru pudru- 1/2 kieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę

Zainspirowana w kuchni
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 353

dół, termoobieg) przez 30 minut dwa biszkopty: zwykły (lekko budyniowy) i kokosowy. Kokosowy wyjdzie grubszy - przekrajamy go na dwa blaty.Powstają nam 3 blaty - na górę i na dół kokosowy, w środek budyniowy.2. Masy:  - mus czekoladowy i budyniowa masa amaretto -Składniki:- kostka masła,- 3/4 szklanki cukru pudru,- 2 budynie waniliowe,- odrobina likieru Amaretto,- odrobina likieru wiśniowego

Wypisz Wymaluj
Tort makowy 204

przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła(...)drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,   połączyć z makiem..Masło

Gosia gotuje
Rolada kokosowa 196

stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy. 3. Ostudzoną roladę

Na Ciasteczkowych Papierach
Pijana Śliwka pyszne czekoladowe ciasto 173

różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki

Moje Słodkie Piekiełko
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 379

cukrem i kieliszkiem wódki, jednak ze względu na jedzące je zazwyczaj dzieci lepiej użyć np. wody z cukrem i sokiem z pomarańczy albo cytryny. Ważne naprawdę, żeby nie zalać biszkoptu, dolny blat najlepiej nasączyć nieco mniej, niż pozostałe, ponieważ wilgoć z całego tortu i tak będzie ciągnąć w dół.  No i właśnie, co z tymi kremami.  Osobiście przekładałam(...)oblana czekoladą, czyli coś, co uwielbiam ja! 3. Tort z marcepanem - również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli coś, co najbardziej lubi M. (marcepan). 4. Torty z kremami na margarynie i o tym będzie ostatnia część tej niekończącej się opowieści... Kremy tortowe na margarynie robiła moja

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 189

Tort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Tort z musem czekoladowym 406

wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka.Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * :3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru250 gr gorzkiej czekolady50 gr masła150 śmietany 36%1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego200

Smaki Edyty
Babka z likierem kawowym 240

Ciasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne(...)tego lepiej niż inne. Do takich należą babki z gęstego, ciężkiego ciasta, do którego używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka

Grunt to przepis!